
MERZİFON'UN MERKEZİNE YÖRESEL ÜRÜNLERİN SATILDIĞI BUTİK ÇARŞI ...
Geçen hafta sonunda üç günlük Safranbolu ve Bartın gezimizdeki gözlemlerimi paylaşacağım sizlerle..
İki ilçemizin nüfusu toplamı bir MERZİFON nüfusun toplamı yapmıyor, ancak iki ilçede de yerli turizm yönünden çok geliştiğini gözlemledim..
Özellikle Safranbolu evlerinin ağırlıkta olduğu bölgede eski evlerin nerdeyse hepsi tarihi dokuyu bozmadan ve asıl mimariye uygun olarak, restore edilerek yeniden butik oteller ve, konaklar tarzında hizmete sunulmuşlar..
Kimisi altı odalı, kimisi sekiz oda, kimisi on oda olarak hizmet veriyorlar, kent yoğun bir şekilde turist akınına uğruyor..
Bununla birlikte çarşı pazar ekonomisine büyük bir katkıda bulunuluyor. Her tarafta lokum, hediyelik eşya, el dokuma ürünleri, el sanatları ürünleri, yöresel tatlı, reçel aklınıza ne gelirse küçük, küçük butik dükkanlarda satışa sunuluyor.. Ufak ufak restoranlar, tatlıcılar, kahve ve çaycılar hepsinin önünde millet kuyruk. Buna keza Amasra da aynı yoğunlukta müşteri kaynıyor..
Şimdi MERZİFON'unda bir Safranbolu, bir Amasra gibi olması için engelimiz varmı!!!.. Bence yok, eksikliklerimiz varmı, evet var ..
Geçen hafta görüştüğümüz eski Amasya turizm müdürü Sayın Ahmet Kaya, Amasya'ya gelecek turist kafilelerininde, Merzifonu rotalarına alındığını söyledi..
Bizim acil olarak hemen MERZİFON'un merkezi bir yerine on veya onbeş metrekarelik küçük ama gösterişli, albenisi çok olan butik tarzda yöresel ürünlerimizin sunulduğu satış mağazaları açmalıyız.. Merzifon bu konuda artık Türkiye’de yöresel ürünlerimizin üretildiği büyük bir pazar haline geldi ve üretmiş oldukları ürünler gerçekten büyük beğeni ile tercih edilen ve aranan ürünler olmuşlardır.. Bu konuda yıllardır emek veren, özellikle kuşburnu marmelatının ülke genelinde tanıtımında büyük katkıları olan Amesia, Öncüller, Ünkuş, Yaymer, Herii, Ova, adikoğlu, mütena, Hanımeli ve daha bir sürü evlerinde üretim yapan firmalarımızın yıllardır Merzifon = kuşburbu ve yöresel ürünlerimizin tanıtımındaki katkıları için hepsine ayrı ayrı çok teşekkür ederiz.. Bu emeklerinin karşılıklarını almalarının artık sırası geldiğini düşünüyorum.
Bir an önce merkezi bir yere yöresel ürün üreticilerinin şube ve satış mağazalarının olduğu bir çarşı kesinlikle şart olmuştur..
Biz Merzifon olarak bu konuda o kadar çok zenginiz ki, yerli dokumalarımız , kuşburnu marmelatı ,yöresel ürünlerimiz, bir o kadar da çeşit çeşit cevizimiz, özellikle çöreğimiz, keşkeğimiz, özellikle duru ve beyaz pekmezimiz, elmamız, kirazımız, erişte tarhana vs.. hepsi aslında birer Türkiye markası olmuşta biz bu zenginliğin farkında değiliz ..
Safranbolu sadece bir lokum ile işi götürüyor.
Aslında bizim Yokuşbaşı’ndaki tarihi evlerimiz elden geçirilsin , hepsi birer butik otel ve konak olur Gelen turistlerin konaklayacağı ve bir kaç gün kalacağı bir şehir olmaması için hiç bir nedenimiz yok..
Ben burdan başta Amasya valimiz, Merzifon Kaymakamımız, Merzifon Belediye başkanımız , İl Turim müdürlüğü, Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası, Merzifon Esnaf Kefalet Kooparatifleri, sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa bir araya gelerek ivedilikle yukarıda belirttiğim yatırımların hayata geçirilmesini talep ediyorum..
Herşey Merzifon ve Merzifon halkı , esnafı için sloganıyla kolları sıvamanın vaktinin çoktan gelip geçtiğimizi düşünüyorum..
Elimizde bir altın yumurtlayan tavuk sürüsü var ama bundan hiçbirimizin haberi yok maalesef..
Saygı ve sevgilerimle hoşça kalın..