reklam
reklam
38,0874 %0.4
43,1732 %1.3
3.954,37 % 2,13
83.872,12 %5.389
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Yağmur ve kar
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

MERZİFON'DA BAĞ BOZUMU VE SONBAHARI DOYASIYA YAŞAYAN MERZİFON DOĞA SEVERLER GRUBU..

YAYINLAMA:

Kıymetli okurlarımız MERZİFON DOĞA SEVERLER grubu olarak yaklaşık 15  yıldır doğa yürüyüşleri yapıyoruz. Yaklaşık 7 yıldır'da yürüyüş gurubumuza bayanlar, genç nesil arkadaşlarımız çocuklarımızla birlikte yürümeye başladık.. Doğa sevgisini daha genç kuşaklara aktarmaya amaç edindik..

2021 -2022 doğa yürüyüş sezonumuzu pazar günü startımızla başladık. Ekim ayının ilk günlerinde özellikle Merzifon bağları ve bağ bozumu, yöresel ürünlerimiz nasıl yapılır, pekmez nasıl yapılır, bunları tanımak, tanıtmak maksadıyla yürüyüş rotamızı Merzifon’un doğusunda kalan Tekke mahallesinden  (Abidehatun ve Nusratiye mahallelerinin eski ortak adıdır "TEKKE") Piribaba  önünden başlayarak eski pehlivan yolu dediğimiz Karamustafa Paşa köyü  (Marınca) doğru yürüyüşümüze başladık, Tabi bağ adı sadece kelimelerde kaldı, tüm eski, Merzifon karası , Merzifon mercan üzümü cinslerinin hepsi kökten sökülüp ya tarla yapıldı, yada yeni yeni ceviz, kiraz gibi çeşitli meyve ağaçları dikilmeye başlandığını gözledik..

Herkes bağ ve bahçelerine güzel güzel evler yapmışlar, ALLAH  herkese güle güle oturmak nasip etsin ama benim en çok dikkatimi çeken müthiş bir çevre kirliliği yaratılmış, her taraf pet şişeler, evsel atıklar,  plastik su bidonları, poşet poşet çöpler yol boyunca her taraf rezalet. Taki Marınca köyü girişine kadar devam ediyor ve Kara Mustafa cami etrafı, havuz kenarları daha da berbat atıklar ile dolu. Buradan sesleniyorum sorumlu olan herkese mutlaka temizlenmesi gerekiyor o bölge, lütfen sahip çıkalım..

Neyse gezimizin ilk durağı Kara Mustafa Paşa cami oldu, buram buram tarih kokan camiyi tüm doğa sever arkadaşlarımıza anlattım, sonrasında Çalıgözü mevkide bulunan sadece bizim bağda olan Merzifon mercanı cinsli üzüm bağımıza giderek hep birlikte kahvaltımızı yaptık.

Bağımızın üst komşusu olan Hasan Kılıç abimizin ve değerli eşi ablamızın konuğu olduk, bizlere Merzifon’un insanının tok gözlüğünü, misafirperverliği, doyasıya yaşattılar, Beyaz üzüm pekmezi nasıl yapılır, uygulamalı olarak gösterdiler ve daha önce yaptıkları pekmezi hepimize tattırdılar, bunlara yetmemiş gibi 25 kişilik ekibimize elma, üzüm, övez poşet poşet ikram ettiler..  İyi ki varsınız HASAN abi, bizlere karşılıksız,  hiç bir şey beklemeden misafirperverliği yeniden yaşattınız, ALLAH ömrünüzü uzun etsin..

Hasan abinin bağından ayrıldıktan sonra dönüş yoluna geçtik, üst yol dediğimiz yol pehlivan yoluna göre daha bakımlı ve daha çok meyvalık, bahçelerin kenarlarına taşmış artık yol boyunca elinizi uzatın , yemişen meyvesinden, üzümün her türlü çeşidi ceviz elma ne çekerse canınız onu yiyiniz ..

Yaklaşık bir kilometre Merzifon yönüne yürüdükten sonra Kıymetli dostum, mahalle arkadaşım İLYAS ATAY kardeşimizin bağına geldik, çok güzel kara üzüm bağı, kirazlığı ve cevizliği ile gerçekten yıllardır verdiği emek ile orayı bir cennet yapmış İlyas kardeşimiz.

Bizlere sıcak üzüm suyu şerbeti ikramıyla sunuma başladı, sonrasında üzüm, ceviz ikramı ile yine hepimize Merzifon misafirperverliği nasıl olur onu gösterdi, hepimizi gerçekten çok mutlu etti sağol varol İlyas kardeşim emeğinin hakkını ödeyemeyiz, babanın ve ananın canına değsin Allah gani gani rahmet eylesin hepsinin emekleri çok o bağlarda..

Değerli dostlarım yaklaşık altı km’lik yürüyüş finalimizi  Basmacı konağı  ziyareti ile sonlandırdık ..

 Konak sorumlusu sağolsun Zeliha abla bize rehberlik yaparak her yeri gezdirdi, gerçekten bir tarih ama çok yazık ediliyor, bakımsız ve artık çoğu odalarında ve duvarlarında dökülmeler, çökmeler başlamış özelikle çatıların acil elden geçirilmesi gerekiyor. Gerçekten bir tarih yaklaşık 150 yıl öncesine gidiyorsunuz, halen o dönemdeki süs  eşyalarından alın , kitapları,  mobilyaları halen yerli yerinde duruyor, mutlaka görmenizi tavsiye ediyorum.. Ama bir an önce kesinlikle konak elden geçirilmesi gerekiyor, yoksa elden çıkacak Basmacı Konağı ...

Bağlarımızdan, yollarımızdan, konaklarımıza kadar hepsi çok güzel ve özel değerlerdir Merzifon için bizler için ..

Lütfen bu değerlerimize sahip çıkalım kıymetini bilelim.

Hoşcakalın..

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *