reklam
reklam
38,0874 %0.4
43,1732 %1.3
3.954,37 % 2,13
83.872,12 %5.389
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Yağmur ve kar
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

MERZİFON'DAN, İTALYA'YA, İTALYA'DAN MERZİFON'A ULAŞAN RUMİ ABİ'NİN MERZİFON KARASI ÜZÜM HİKAYESİ...

YAYINLAMA:

RUMİ abimizin yıllardır, köyü ile ilgili verdiği mücadeleyi, köyünün insanlarının refahı için mücadelesini, köyün tüm altyapı ve üst yapısı için ne kadar çok uğraştığını ve geldiğinden beri köyünü Türk televizyonlarında, bir sürü haber kanallarında ve yöresel tanıtım programlarında tanıtım için ne kadar çok uğraştığını hepimiz gayet iyi biliriz... Diğer bir hikayesi de Merzifon karasını geri vatanına nasıl getirdi, onu anlatalım...! Merzifonlu muhtar ‘Merzifon karası' üzümünü anavatanına geri getirdi.

İtalya vatandaşı Merzifonlu muhtar Rumi Erikçi, Anadolu’dan İtalya topraklarına asırlar önce götürülerek ‘Marzemino’ adını alan ‘Merzifon karası’ adlı üzüm çeşidini, çabaları sonucu getirmeyi başardığı köyünde yetiştirmeye başladı.

35 yıl çalıştığı İtalya’dan 7,5 yıl önce memleketi Amasya’nın Merzifon ilçesine dönerek, doğup büyüdüğü Karatepe köyünde muhtarlık yapmaya başlayan Rumi Erikçi, iki ülke arasında sık sık seyahat ediyor.

Bir ziyaretinde ‘Marzemıno’ adlı üzüm çeşidinin yetiştirildiği bölgede yaptığı incelemede bu üzümün asırlar önce Anadolu’dan götürüldüğü söylenilen ‘Merzifon karası’nın aynısı olduğunu fark eden Erikçi, arkadaşlarının yardımıyla üzüm çubuklarını Türkiye’ye getirdi.

3 yıl önce dikilen üzümler ürün vermeye başladı.

Koyu mor renkli Merzifon karasının ana vatanına dönüş hikayesini anlatan evli ve 2 çocuk babası Erikçi; “İtalyanlar Merzifon diyememişler, adını ‘Marzemıno’ koymuşlar, istedim ama vermediler,  Öyle yaptım, böyle yaptım. Adamını bulup arkadaşlık kurarak bu üzümün fidelerini oradan getirip bahçeme diktim. Hakiki Merzifon karası bendedir” dedi.

Yörede yetiştirmek isteyen çiftçilere çubuklarından verebileceği Merzifon karasının kilosunu 7,5 liradan satan 67 yaşındaki Erikçi, “Bul üzümün pekmezi, pestili, kömesi olur. Hatta şurubu, 4 ay dayanabilen meyve suyu bile yapılabiliyor" diye konuştu.

Emeklerinize sağlık kıymetli muhtarım, sizler bu ülkenin gelecek kuşaklarına örnek teşkil eden insanlarsınız...

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *