reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
85.260,88 %0.685
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SAĞLIK “HİÇBİR ANTİBİYOTİK COVİD’DEN KORUMAZ”

“HİÇBİR ANTİBİYOTİK COVİD’DEN KORUMAZ”

Covid-19’la mücadelede en önemli silah aşının, antibiyotik kullanımı üzerinde hiçbir olumsuz etkisinin olmadığını vurgulayan uzmanlar, kişinin vücudunda bakteriyel bir enfeksiyon var ve doktoru da önermişse kişinin antibiyotik kullanması gerektiğine dikkat çekiyor. Öte yandan antibiyotiğin kişiyi virüs enfeksiyonundan da korumadığını vurgulayan uzmanlar, antibiyotik kullanımının aşıya hiçbir zaman engel olmayacağını belirtiyor.

Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Görevlisi Selçuk Sezikli, antibiyotik kullanımı ve aşı arasındaki ilişkiye dair değerlendirmelerde bulundu.

Başhekim Dr. Öğr. Görevlisi Selçuk Sezikli, kişinin vücudunda herhangi bir bakteriyel enfeksiyon varsa doktoru da öneriyorsa antibiyotik kullanılması gerektiğini belirterek “’Bakteriyel’ kısmının altını çizerek söylüyorum; doktorunuz da öneriyorsa elbette antibiyotik kullanılması gerekir. Bu durum kişinin, ne aşı olmasına engeldir, ne de Covid geçirmenize engeldir” diye konuştu.

ANTİBİYOTİK KULLANMAK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BASKILAMAZ

Antibiyotik kullananların aşıdan muaf olabileceği şeklindeki görüşün yanlış olduğunu vurgulayan Başhekim Dr. Öğr. Görevlisi Selçuk Sezikli, “Bu bakış açısı kesinlikle yanlış. Bu çok önemli bir soru. Aksine, tam tersi bir cümle söyleyeceğim size: Antibiyotik kullanmak bağışıklık sistemini baskılamaz, her şeyden önce buna cevap vereyim. Antibiyotiği gerekli olduğu zamanlarda kullanmalısınız. Antibiyotik, eczanelerde doktor reçetesi olmadan alınmıyor. Kendi kendinize gidip ‘Ben antibiyotik almak istiyorum’ dediğinizde hiçbir eczaneden alamazsınız. Antibiyotiğin gerekli olup olmadığını size doktorunuz söyleyecektir. Hatta doktorların bile belli branşta olanları, belli antibiyotikleri yazabiliyorlar. Bu konuda bile bir kısıtlama var.” diye konuştu.

HİÇBİR ANTİBİYOTİK COVİD’DEN KORUMAZ

Bakteri enfeksiyonu nedeniyle kullanılan antibiyotiklerin hiç kimseyi Covid’den korumayacağını kaydeden Başhekim Sezikli, “Çünkü Covid hastalığı biliyorsunuz ki bir ‘viral’ hastalık. Antibiyotikleri ise biz doktorlar bakterilere karşı veriyoruz. Yani, farklı bir mikroorganizma grubuna karşı kullanıyoruz. Bu yüzden, kullanılan antibiyotik sizi virüs enfeksiyonundan korumaz. Antibiyotik kullanıyor olmanız, sizin aşı olmanıza engel teşkil edecek bir durum da yaratmaz” uyarısında bulundu.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR MUTLAKA AÇI OLMALI

Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Görevlisi Selçuk Sezikli, kronik hastalığı olanların mutlaka aşı yaptırması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

 “Bizim bilerek bağışıklığını baskıladığımız bir grup var. Kronik hastalığı olanlar, kanseri olanlar, organ nakli yapılmış olanlar, kemik iliği nakli yapılmış olanlar, lösemisi olanlar gibi gruptaki hastalara bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar veriyoruz. Bu kişilerin kesinlikle aşı olması gerekir. Çünkü aşı olmadıkları ve bu virüsle karşı karşıya kaldıkları takdirde diğer insanlara göre bu kişilerin Covid-19’u çok daha ağır geçirdiklerine şahit oluyoruz. Maalesef kaybettiğimiz hastalar da bu gruptaki insanlardan ortaya çıkabiliyor. O yüzden biz, enfeksiyon hastalıkları uzmanları olarak  bu gruptaki hastaların kesinlikle Covid-19’a karşı aşı yaptırmalarını ısrarla öneriyoruz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *