reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
85.197,01 %0.724
AMASYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM “MESLEKTE KENDİNİZİ GELİŞTİRMENİZ GEREKİYOR”

“MESLEKTE KENDİNİZİ GELİŞTİRMENİZ GEREKİYOR”

Tercanlı Veteriner Kliniği, 26 yıldır Merzifon ilçe halkına hizmet vermeye devam ediyor. Hayvan hastalıkları ile mücadele hizmetlerinde çalışan Veteriner Hekim İsmet Tercanlı, gazetemize meslek hakkında bilgiler verdi.

KÖY İNSANLARI MESLEĞİ SEVMEMİ SAĞLADI

Köy insanının sıcak yaklaşımı ile mesleğini daha çok sevmeye başladığını söyleyen Veteriner Hekim İsmet Tercanlı, “1970 Merzifon doğumluyum. Evliyim, bir tane oğlum var. Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunuyum.1995’ten itibaren Merzifon’da serbest veteriner hekim kliniğini işletiyorum. Görevimizde 26 yılı devirdik. Bizlerde herhangi bir kuruluşa isim verirken, isminin baki kalması ile ilgili bir içgüdü vardır. Ondan dolayı tabii ki kliniğimize soy ismimizi verdik. İşin aslını söylemek gerekirse meslek seçerken o zamanki şartlar ve koşullar arasında bilinçli bir seçim değildi. Yapmaya başladığım zaman, uygulamaların içerisinde bulundukça özellikle köydeki pastoral hayatı, kırsal hayatı görmek, köy insanlarından aldığım pozitif elektrik mesleği sevmemi sağladı. Zaman içerisinde mesleğe daha çok adapte oldum. Tamamen çiftlik hayvancılığına yönelik bir uygulama sahası içerisine girdim. Yaklaşık 26 yıldır da köy köy geziyorum. ”dedi.

İŞİMİZİN GECESİ GÜNDÜZÜ YOK

Hayvanlardaki anlık hastalıklara müdahalelerde gece gündüz çalıştıklarını belirten Tercanlı, “Pet kliniklerinden farklı olarak bizim kliniklerimizde olaylar biraz daha anlık ve hızlı gelişiyor. Gece, gündüz mesai sarf etmeniz gerekiyor. Mesleğimizi, pratisyen hekimlik gibi düşünebilirsiniz. Her an her şeye müdahale etmeniz söz konusudur. Bazen gecenin bir saatinde bir doğuma müdahale etmemiz gerekiyor, bazen bir buzağı kurtarabilmek için gecenin bir saatinde serum takmamız gerekiyor, bazen besleme problemleri ile ilgilenmemiz gerekiyor, mevsimsel rahatsızlıklara müdahale etmemiz gerekiyor. Çiftlik hayvanları içerisinde özellikle damızlık ineklerin hastalıklarına anlık olarak müdahale etme görevini yapıyoruz. Suni tohumlama hizmetlerimiz var. Hayvanlarda gebelik oluşturma ile ilgili müdahalelerimiz oluyor.”dedi 

İŞİMİZ, ÇİFTLİK EKONOMİSİ İLE DE İLGİLİDİR

Çiftlik ekonomisini ayakta tutmaya çalışmalarının mesleğin bir parçası olduğunu dile getiren Veteriner Hekim İsmet Tercanlı, “İşimiz daha ziyade hayvan hayatı ile ilgili olduğu kadar çiftlik ekonomisi ile ilgilidir. Yem fiyatlarında ki artışlar, pazarlama sorunları gibi etkenler çiftçinin zor günler geçirmesine neden oluyor. Şu anda çiftçilerimiz ile birlikte ekonomik mücadele içerisine girdiğimiz dönemlerdeyiz. İnşallah bugünleri de atlatacağız. Çiftliği ekonomik olarak ayakta tutacak atraksiyonlar neyse işletme sahibi ile beraber düşünüp uygulamaya geçiriyoruz. Bu gibi durumlar içerisine bazen ameliyatlar, bazen suni tohumlama uygulamaları, bazen muayene enjeksiyon işlemleri giriyor. Müdahale sahamız oldukça geniştir. Onun için zaman içerisinde hem kendini geliştirmeniz hem de alt yapı oluşturmak için çaba göstermeniz gerekiyor.”dedi. 

TARSİM ÖNEMLİ BİR KURUM

TARSİM kurumu eksperi olan İsmet Tercanlı, kurumun ekonomik kayıplarda çiftçiye destek olduğunu ve önemli bir kuruluş olduğunu dile getirdi. Tercanlı, “Bir sürü veteriner hekim arkadaşımız var. Onlarla beraber bu mücadeleyi veriyoruz. Ben en eski olduğum için yıllardır Merzifon civarındaki tüm köylere ulaştım. Bazen Amasya dâhilindeki köylere de gittiğim oluyor. Aynı zamanda TARSİM eksperiyim. Tarım Sigortalar Havuzu eksperiyim. O anlamda Havza, Mecitözü, Çorum, Osmancık bölgelerine hizmet veriyoruz. TARSİM kuruluşu çatısı altında %50 devlet hibesi desteği ile yapılan bir uygulamadır. Hayvanlarımızı sigortalıyoruz. Bu hayvanların ölüm, hastalık durumları, buzağı kayıpları gibi ekonomik kayıplara uğraması durumunda hasarın niteliğine göre çiftçiye tazminat ödenmesi için gerekli prosedürleri yerine getiriyoruz. Sigorta çok önemli çünkü hayvanların ekonomik değerleri son zamanlarda oldukça arttı. Bu tür ani bir ekonomik kaybı çiftçi tolere edemeyebilir. Onun için sigorta her zaman çiftçiye yardım sağlar. Sigorta priminin yarısını dediğim gibi devlet karşılamaya devam ediyor. Ben sadece hayvanın sağlığı ile ilgileniyorum, işin ekonomik tarafı ile çok ilgili olmadığım için sigorta prim bedelini sigorta poliçesi oluşturan acentelerden öğrenebilirler. Hatırı sayılır miktarda ineği olan bir işletmeninde bu riskleri sigorta yaptırarak azaltması kendi açısında çok iyi olacağını düşünüyorum. Örnekleri ile karşılaşıyoruz. Allah göstermesin toplu ölümlere sebep olabilecek yangınlar, elektrik kaçakları bazen yıldırım düşmeleri gibi işletmenin tümünün ortadan kalkmasına sebep olacak hasarları TARSİM dönem içerisinde karşıladı ve işletmelere çok büyük faydaları oldu. Onun için TARSİM çok önemli bir kurum.”ifadelerini kullandı.  

ÖZEL HABER : TUĞÇE DEMİRTAŞ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *