Gümüşhacıköy ilçesinde yetişen, tane büyüklüğü ve lezzetiyle kaliteli çeşitler arasında önemli bir yer tutan Ceviz hasadına başlandı.
Amasya Ceviz Üreticileri Birliği Başkanı Ali Taştan; “Ekim ayının girmesiyle birlikte bölgemizde erkenci ve yerli cevizlerde hasat başladı. Tüm üreticilerimize ve halkımıza hayırlı uğurlu ve kazasız bir sezon diliyorum” dedi.
Taştan yaptığı açıklamada; “Kazasız diyorum, özellikle yerli çeşitlerde budama yapılmadığı için ağaçlar çok büyüyor. Bu ağaçların üzerine çıkarak silkeleme yapılıyor, kazalar meydana geliyor. Tüm üreticilerimizin dikkatli olmalarını, her hangi bir kazaya meydan vermemelerini temenni ediyorum.
Yer seçimi, fide seçimi, budama, ilaçlama, gübreleme, sulama, yabancı ot mücadelesi derken hasat mevsimi geldi. Bu saydığımız tüm işlemler dikkat ister, bilgi ister tecrübe ister ve hepsi de masraf gerektirir, emek gerektirir. Bu masraf ve emeğin karşılığında olgunlaşan cevizlerin toplanması, kurutulması, depolanması ve pazarlanması ayrıca bir önem arz etmektedir. Hasadı tam zamanında ve en uygun yöntemle ağaçlara zarar vermeden yapmak gerekmektedir. Hatalı yapılan hasat bir sonraki yıl verimi etkilemektedir. Hatalı yapılan kurutma ürünümüzün küflenmesine ve pazar değerinin kaybedilmesine sebep olmaktadır. Bunca masraf ederek, para harcayarak yetiştirdiğimiz cevizlerimizi uygun ortamda, gölgede, mümkünse hava akımının olduğu alanlarda kurutarak uygun çuvallarda muhafaza etmek durumundayız.
Amasya Ceviz Üreticileri birliği olarak tesislerimizi yapamadığımız için, bu yıl üreticimizden ceviz alamayacağız. Ancak Birliğimiz Tüzüğünün bize verdiği görev ve sorumluluk gereği Ankara ve İstanbul ceviz piyasalarını araştırdım, Zincir marketlerin tedarikçileri ve büyük ceviz tüccarları ile görüştüm. Henüz ceviz piyasasının oturmadığını, cevizlerin de zaten toplanıp kurutulmadığını, kurutma işleminin tamamlanmasını müteakip tüccarın ya kendilerinin yada ekspelerinin gelip üreticilerimizin cevizlerini görmeleri konusunda anlaştık. Birlik üyelerimizin cevizlerini satma konusunda acele etmemelerini, birlikte hareket etmenin ürünümüzü değerine satmamıza olanak sağlıyacağını düşünüyorum.
Bu sene ithal cevizin gümrük giriş fiyatı 4.37 Dolar +KDV yaklaşık olarak 40.00 TL civarında. Market fiyatı en kötü tahminle 50.00 TL nın üzerinde olacaktır.
Tüccar geldiğinde, Birlik olarak biz sadece üretici ile tüccarı buluşturacağız. Pazarlığı üretici bizzat kendisi yapacaktır.
Bu vesile ile tüm çiftçilerimize ve ceviz üreticilerine bol mahsullü, emeğinin karşılığını aldığı bir sezon ve sağlıklar diliyorum” ifadelerini kullandı.