reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
85.197,01 %0.724
AMASYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi EĞİTİM TERCİHTE KAYBETMEYİN

TERCİHTE KAYBETMEYİN

TYT-AYT sınav sonuçları geçtiğim günlerde açıklandı. Şimdi de adayları tercih heyecanı sardı. Uzmanlar adayları doğru, gerçekçi, mantıklı tercih yapmaları konusunda kılı kırk yarmaları istendi. Bu yıl adaylar 27 Temmuz 5 Ağustos tarihleri arasında OSYM’nin internet sayfası üzerinden 24 bölüm tercihlerini yapacaklar.

Önem Kurs Merkezi rehberlik servisinden yapılan açıklamada üniversite tercihi yapak adayların tercih uzmanına danışmaları, sıralama ve tercih durumlarını doğru analiz edip, mantıklı, gerçekçi bir tercih yapmaları konusunda uyarıda bulunuldu. Önem Kurs Merkezi Rehber Öğretmeni Mehmet Menekşe bu yıl sıralamaların değiştiğine dikkat çekerek, adayların daha dikkatli olmalarını istedi. “Tercihte kaybetmeyin” diyen Menekşe “Bu yıl tercih yapacak adaylar daha dikkatli olmalı ve doğru tercih konusunda bir uzmana danışmalı. Adaylar sıralamalarını, seçecekleri üniversite ve bölümler konusunda ciddi araştırma yapmalı” dedi.

TERCİHTE KILI KIRK YARIN

Bir üniversite tercihi yapak adayların durumları ile ilgili doğru bir değerlendireme yapıp, hangi puan aralığında ve hangi bölümleri tercih yapacaklarını doğru belirlemeleri gerektiğinin altını çizen Rehber Öğretmen Mehmet Menekşe adayladır “Bir üniversite kazanayım da neresi olursa olsun” mantığından uzak durmalarını istedi. “Bazen tercih yapmamak da önemli bir tercihtir” diyen Menekşe adayların bir yıl daha sınava hazırlanıp, istedikleri bölümü kazanma fırsatlarının olduğunu hatırlattı. 20211 yılı veri ve taban puanlarının bu yıl yol göstericiliğinin zayıfladığını belirten Menekşe şu şekilde konuştu;

“Sınavda elinizden gelenin en iyisini yapıp, bir puan aldınız ve tercihte kaybetmeyin, mutlaka bir bilene, işin uzmanına danışın, durumunuzla ilgili doğru, gerçekçi bir değerlendirme yapın. Hangi puan aralığında tercih yapacağınıza doğru karar verin ve yaptığınız en son tercihinize de severek gidin.”

BU YIL TERCİH YAPMAZ ZORLAŞTI

Bu yıl tercih yapmanın zorlaştığına, geçen yılın verilerinin yol göstericiliğinin azaldığına dikkat çeken Menekşe bunun sebebini şu şekilde açıkladı; Menekşe; “Bu yıl bir buçuk milyon yeni öğrenci sınava girdi. Sınavda baraj kaldırıldığı için herkes sıralamada yer aldı. Özelikle YKS’de sorular kolaydı ve her öğrenci maksimum net yaptı ve sınav sorularının eleyiciliği olmadığı için belli puan aralıklarında yığılmalar nedeniyle öğrencileri geri sıralara attı. Öğrenciler sınavda zaman sorunu yaşamadığı için kendi alanları dışındaki soruları da çözdü. Alan dışındaki sorular çözüldüğü için her öğrenci tüm puan türündeki sıralamalarda yer aldı. Yine bu nedenle de öğrenci geçen yıla göre daha fazla net yapmasına rağmen sıralaması daha gerilerde yer aldı. Bütün bu nedenlerden dolayı öğrencilerin sıralamaları değişti ve doğru tercih yapmak sınav kadar önem kazandı” dedi.

TERCİH YAPARKEN BU UYARILARA DİKKAT

“Yüzdelik dilim, sıralama ve durumunuzu bir uzmanla, bilen biri ile doğru analiz edip, tercih edeceğiniz üniversiteler için gerçekçi bir puan aralığı belirleyin” diyen Rehber Öğretmen Mehmet Menekşe tercih yapacak adaylara şu uyarılarda bulundu;

-Tercih yaparken puanınızı değil, yüzdelik diliminizi, sıralamanızı dikkate alın.

-Mümkünse 24 tercih hakkınızın tamamını kullanın. En son tercihiniz de okumak istediğiniz bir bölüm olsun, sırf bir üniversiteye yerleşmek adına tercih yapmayın.

-Tercih yaparken geniş bir yelpaze oluşturun ve farklı illeri, bölümleri de yazın.

-Tercih yaparken yüzdelik dilim puan aralığınızı geniş tutun. Örneğin TM öğrencisi iseniz sıralamanız 400 binlerde ise siz 200 binlerden tercih yapmaya başlayın.

-Tercih yaparken ulaşım, barınma, okul durumu vb durumları da dikkate alın.

-Devlet üniversitesi ile vakıf üniversitelerini karıştırmayın, yanlışlıkla vakıf üniversitesi tercih ederseniz, tekrar sınava girdiğinizde orta öğretim puanınızın yarısını alamazsınız.

-Öncelikle başarı sıranızı ve alanınızı dikkate alarak hangi tablodan (Tablo -3, tablo-4) tercih yapacağınızı belirleyin.

-OSYM kılavuzunu iyi inceleyin ve tercih ettiğiniz bölümün özel koşullarını okuyun, özel koşullara uygun değilseniz, sorumluluk size aittir.

-Tercih süresi bitene kadar, sisteme işlenen tercihlerde değişiklik yapılabilecektir.

-Üniversite tercihinde puan barajını unutmayın. Üniversiteye girişte başarı sıralaması şartı bulunan tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarına da dikkat etmek gerekiyor. Tıpta 50 bin; diş hekimliğinde 80 bin; eczacılıkta 100 bin; hukukta 125 bin; mimarlıkta 250 bin; öğretmenliklerde ve Rehberlik ve psikolojik danışmanlıkta 300 bin; orman, ziraat, su ürünleri/su bilimleri fakülteleri, ağaç işleri endüstri mühendisliği, balıkçılık teknolojisi hariç, ziraat fakültelerinin gıda mühendisliği programları dahil olmak üzere tüm mühendislik programlarında 300 bin başarı sırası şartı bulunuyor.

-Üniversite tercihi yaparken metropol şehirlere (İstanbul, Ankara, İzmir) takılıp kalmayın ve farklı illerden de tercih yapın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *