Amasya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen, “81 ilimiz arasından buğday mahsulünden un üretip ekmeğe dönüştürecek kapasitedeki Gökhöyük Şehit Cemalettin Özdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ülke genelinde buğday üretebilecek 9 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden birisidir. 75 yıllık tecrübeyle güvenli, temiz tarıma destek oluyoruz” dedi.
Açıklamada bulunan Milli Eğitim Müdürü Türkmen, “Günümüzde gıda üretiminin ve tedarikinin öneminin artmasıyla ülkeler arasındaki ekonomik gelir farkı hızla artabilir. Önümüzdeki süreç göz önüne alındığında gıda krizi kaçınılmaz gibi duruyor. Gıda fiyatlarındaki artışların gerçekleşeceği tüm ülkelerce ve dünya ekonomi fonunca kesin olarak ifade ediliyor.
Bu durum tarımın en önemli sektör haline gelmesine yol açıyor. Geçen yıla oranla Dünya’da gıda fiyatları yüzde 30 artmış seviyede. İthal edilecek gıdalar için ise gıda güvensizliği tüm dünya ülkeleri için endişe verici nitelikte. Gıda erişimi tedariki ülkelerin stratejik planları konumunda yer almakta. Ülkelerin uygulamaya çalıştıkları politika daha küçük ve yerel gıda sistemi kurma fikrini ortaya çıkarmakta. Ülkeler yerel gıda üretimlerini kendilerine çözüm yolu olarak düşünmekteler. Artık tarım, ülkelerin geleceği açısından çok önemli bir yere sahip. Bunun içinde elimizde olan tarım arazilerinin iyi değerlendirilmesi gerekmekte. Aynı şekilde gıda atıklarına yani kayıplarına ve israfa da çare bulmamız gerekiyor. Yıllık kişi başı 93 kg ekmek atığı oluşan ülkemizde bu günlük olarak 250 gr gıda israfı anlamını taşıyor. Gelecekte oluşabilecek iklim krizini düşünecek olursak ülkemizin benimsediği tarımsal eylem ve strateji planı önem arz etmekte. Dünya ekonomisinin tarım ve enerjiye yöneldiği bu günlerde tarımı ülke stratejisi olarak görüyor ve öyle hareket etmeyi planlıyoruz. Pandemi, savaş ve iklim değişikliği sebepleriyle 2022 yılından bu zamana buğday fiyatları yüzde 60 oranında arttı. Bunun için temel olarak eğitimle tarıma yönelerek bilinçli bireyler, öğrenciler yetiştirme gayretinde çalışıyor; tarım ve meslek liselerine öğrencilerimizi yönlendiriyoruz. Bu bizim aynı zamanda eğitimde önceliğimiz haline gelmekte. Amasya’mızın yüzde 35’i resmi olarak tarımla geçimini sağlıyor. Bu oran azımsanamayacak kadar büyük bir oran. Tarımla yaşayan Amasya, değerli tarım arazileri bulunan 1945 yılından bugüne hizmet veren meslek lisesine sahip. 1945 yılında bölgemizde kurulan okulumuzun tekrardan bölgemiz tarımı için önder ve örnek eğitim kurumu olmasını sağlamayı önemsiyoruz. Dünya ekonomi pastasının büyük bir kısmının tarıma yöneldiği günümüzde tarım ve turizm şehri Amasya’nın il ve bölge ekonomisine katkı sağlamak, kaliteli iş gücü yetiştirmek için Gökhöyük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hazır şekilde öğrencilerini bekliyor.” Diye konuştu.