reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
85.274,53 %1.045
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SİYASET Milletvekili Karagöz'den Ekonomi Notları

Milletvekili Karagöz'den Ekonomi Notları

Haberleri

Cumhuriyet Halk Partisi Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Türkiye ekonomisi üzerine hazırladığı haftalık notlarını paylaşmaya devam ediyor.

“Türkiye Ekonomisinden Notlar” başlığı altında paylaşım yapan CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz; "Tek adam döneminin ekonomik politika ve tercihleri gelir dağılımındaki uçurumu büyüttü. TÜİK'in 2022 yılı gelirlerini dikkate alarak hesapladığı 2023 yılı gelir dağılımı araştırması, gelir dağılımının rekor bir düzeyde bozulduğunu ortaya koydu. 2022 yılında işgücünün milli gelirden aldığı pay yüzde 30'dan yüzde 26'ya kadar gerilemiş, sermayenin kar payı ise yüzde 52'den yüzde 54'e çıkmıştı. Sermaye kesimi, enflasyonu ürettiği mal ve hizmetlerin fiyatlarına yansıtabilirken, ücretler reel olarak baskı altında tutulduğu için bu sonuç ortaya çıkmıştı.

2014 yılında yüzde 45,9 olan en zengin yüzde 20'lik kesimin gelir pastasından aldığı pay 2023 yılında yüzde 49,8'e kadar çıktı. Yani en zengin yüzde 20'lik kesimin gelirden aldığı pay 4 puana yakın arttı. Neredeyse milli gelirin yarısı ülke nüfusunun beşte biri tarafından alınır hale gelindi. OECD'nin 2022 yılı verilerine göre Türkiye, Kosta Rika, Şili ve Meksika'dan sonra OECD ülkeleri arasında gelir dağılımı en fazla bozuk dördüncü ülke konumunda.

Tarım sektörünün bankacılık sektörüne olan kredi borçları 2023 yılında 261 milyar lira artarak 590,4 milyar liraya kadar çıktı. Sektörün borçlarında önceki yıla göre yüzde 79,5 oranında artış kaydedildi. Tarım sektörünün borçlanma hızı da genel kredi artış hızının oldukça üzerinde gerçekleşti. Bu durum tarım ile uğraşan vatandaşların nasıl bir darboğazda olduğunun net göstergesi.

Merkez Bankasının hazırladığı Finansal İstikrar Raporuna göre, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde 41 milyar liralık batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor. Dolayısıyla vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç 86 milyar liraya yakın icralık kredi borcu bulunuyor. Reel sektör dolar kurunda yaşanan her bir liralık artışta 81,6 milyar lira kur zararı yazıyor" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: Nedime Soku
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *