CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, “Genel-İş'in raporu ile Eurostat'ın verilerine göre Türkiye, Avrupa ülkeleri içinde çalışanların en yoksul olduğu ülke durumunda” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Türkiye ekonomisi üzerine hazırladığı haftalık notlarını paylaşmaya devam ediyor.
“Türkiye Ekonomisinden Notlar” başlığı altında paylaşımlarını sürdüren CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz; “Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun dört kişilik bir aileyi esas alarak hesapladığı açlık sınırı bir önceki aya göre artarak Mayısta 19 bin 925 liraya kadar yükseldi. Aynı ailenin yoksulluk sınırı ise 1.148 liralık yükselişle 59 bin 353 lira oldu. Emekli ve asgari ücretli çalışanlara ara zam yapılmaması halinde ücretler yılsonu bazında 9 ay boyunca açlık sınırının altında kalmış olacak.
2018 yılından bu yana süren ekonomik kriz, gelir dağılımında eşitsizliği derinleştirirken toplumun geniş kesimini de adım adım yoksullaştırdı. Genel-İş'in raporu ile Eurostat'ın verilerine göre Türkiye, Avrupa ülkeleri içinde çalışanların en yoksul olduğu ülke durumunda. Asgari ücret Türkiye'de 486, Lüksemburg'da 2 bin 571 Euro. AB'de ortalama 35 bin 505 dolar olan kişi başı gelir Türkiye'de 10 bin 656 dolar.
Gelir dağılımının yanı sıra servet dağılımındaki bozukluğun önemli bir göstergesi olan BDDK'nın mevduata ilişkin verilerine göre bankalarda Türkiye'deki yerleşiklere ait Türk lirası, döviz ve kıymetli maden cinsinden mevduatların yüzde 75'ini içerisinde bir milyon lira ve üzerinde para bulunan hesaplar kontrol ediliyor.
Hizmet üretici fiyatları nisanda bir önceki aya göre yüzde 4,84 oranında artış kaydetti. Geçen yıl nisanda bu oran yüzde 3,9 olarak hesaplanmıştı. Hizmet fiyatlarındaki yıllık artış ise geçen yılın aynı ayına göre 15 puandan fazla artarak yüzde 87,07'ye kadar çıktı. Her sektörü doğrudan etkileyen hizmet sektöründeki artış enflasyonu düşürmekte ne kadar zorlanılacağının kanıtı niteliğinde” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: Nedime Soku
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *