reklam
reklam
38,0765 %0.4
43,1822 %1.26
3.960,22 % 2,29
83.862,00 %5.358
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Yağmur ve kar
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SİYASET Kalkınmanın Yolu Üretmek

Kalkınmanın Yolu Üretmek

Deva Partisi Merzifon İlçe Başkanı Engin Şahin, iş dünyasının kredi garanti fonu paketinden umduğunu bulamadığını belirterek, ‘Biz şaşırmadık, maalesef kasa boş, işin başında ehil insanlar yok’ dedi.

İş dünyasının sesine bir an önce reaksiyon gösterilmesini beklediklerini ifade eden Deva Partisi Merzifon İlçe Başkanı Engin Şahin, ‘Geçtiğimiz aylarda piyasanın beklediği  Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli kredi paketi, Yatırım ve İhracat için 25’er Milyar İşletme Harcamaları içinse 10 Milyar, Toplamda ise 60 Milyar olarak açıklandı ve 22 Şubat itibari ilede başvurular başlanmıştı. Ancak geçen sürede gördük ki, yine beklenen etki ortaya çıkmadı. Açıklanan ile uygulanan arasında değişkenlikler yaşanıyor’ ifadesinde bulundu.

Deva Partisi Merzifon İlçe Başkanı Engin Şahin gazetemize yaptığı açıklamasının devamında görüşlerini şöyle sürdürdü.

‘Gelin görün ki Türkiye genelinde 2020 yılı rakamlarına göre 3.2 Milyon KOBİ bulunmakta ve bu Kobilerin 5.8 Trilyon Türk Lirası Cirosu mevcut. İşletmelere nefes aldıracak denilerek lanse edilen ve büyük bir umutla beklenen KGF paketi maalesef Türkiye’deki Kobilerin 2020 yılı cirosunun sadece %1’ine tekabül etmekte. Öyle ki açıklanan pakete rağmen, finansman ihtiyacı duyan pek çok firma, beklediği ekonomik desteği bulamadı. Bankaların bu dönemde, kredi kullandırma da daha temkinli davrandığını görüyoruz. Enflasyonun, politika faizlerinin yaklaşık Dört katından fazla oranda seyrettiği bir ortamda, bankaların kredi arzındaki iştahsızlığını anlatıyor.

Kredinin geri ödemesinde TLREF’e endeksli değişken faiz kriteri uygulanıyor. Ayrıca işletme harcama kredisinde %10’luk kısım nakit kullandırılıyor. Geri kalan kısım, kredi kartına yükleme şeklinde veriliyor.

Bunlara rağmen yine de olsun alalım krediyi, ihtiyaç var derseniz ki! Birçok firma da böyle düşünüyor. Bu kez de bankalarda limit sorunu çıkıyor, KGF’den yanıt alamıyoruz gibi sorunlarla karşılaşılıyor. Aracı bankalar, düşük limitler alabildiklerini, bu yüzden sınırlı sayıda ve tutarda kullandırım yapabileceklerini bildiriyor.

Finansman talebi ve ihtiyaç çok, Açıklanan paketin tutarı piyasa şartlarına göre düşük kaldı. Birçok firma umduğunu bulamadı.

Türkiye genelinde 35 mevduat bankasının 9.646 adet şubesi bulunmaktadır. Toplamdaki 60 Milyar desteğin şubelere dağıtıldığında Bir şubeye ortalama 6 Milyon Türk Lirası düşmektedir. Binlerce müşterisi olan şubeler bir elin parmaklarını geçmeyecek müşteri sayısına cevap verebilmektedir. Banka şubeleri, Kobilerin ve sanayici iş dünyasının talebini kaynak yetersizliğinden karşılayamamaktadır.

Firmalar, arabalara; para da yakıta benzer. Araba da yakıt olmaz ise yol alamaz. Depo boş ise kontak kapanır. Bu da; gelişme, kalkınma, üretim ve ticaret önünde engeldir.

Artan maliyetler ve Mart 2022 dönemi için açıklanan %61,14’yıllık Enflasyon rakamları iş dünyasının Sermayesini eriterek yok olma seviyesine getirmiştir. Piyasanın bu dönemde daha fazla finansman desteğine ihtiyacı var. EK KGF destekli kredi paketinin tutarının biran evvel açıklanması ve şartlarının iyileştirilmesi gerekiyor. Bankaların kredi verme iştahını artıracak çalışmaların Merkez Bankası ve Hükümet tarafından yapılması gerekiyor.

Üreten Ülke kalkınır, kalkınan ülke vatandaşını yardıma muhtaç etmez. Kalkınmanın yolu üretmek.

İşin ehilleri tarafından yaşanan ekonomik sorunların çözümlerini de kapsayacak şekilde hazırlanan Deva Partisi ekonomi ve finans politikaları eylem planımız hazır.

İş dünyasının sesine bir an önce reaksiyon gösterilmesini bekliyoruz.”

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *