DEVA Partisi Merzifon İlçe Başkanı Engin Şahin, devletin bir tarım politikasına ihtiyacının olduğunu söyleyerek, “Devletin hangi ürünle ilgili stratejisinin ne olacağını ortaya koyup bunu orta-uzun vadeli açıklayıp öngörülebilirlik getirmesi lazım. Devletin biraz kendini yorup plan, program yapması gerekiyor. Desteklerin önceden açıklanması gerekiyor. Çiftçi hangi ürünü ekeceğine karar vermeden önce hangi üründen ne kadar destek alacağını baştan bilmesi gerekiyor. Ve o desteği de hemen o yıl alması gerekiyor” dedi.
Desteklerin önceden açıklanmasının gerektiğini de söyleyen Şahin, “Desteklerin önceden açıklanması gerekiyor. Ekim dikim olmadan, çiftçi hangi ürünü ekeceğine karar vermeden, hangi üründen ne kadar destek alacağını baştan bilmesi gerekiyor. O desteği de hemen o yıl alması gerekiyor.”
Gübre maliyetlerinin yüzde 50’sini devletin karşılaması gerektiğini de söyleyen DEVA Partisi Merzifon İlçe Başkanı Engin Şahin, “Eski borçların sıfır faizle dondurulup iki yıl ödemesiz bir uzun vadeye yayılması lazım. Yani çiftçi sırtındaki şu borç yükünü bir atması lazım. Gübre maliyetinin tam yüzde 50’sini devlet karşılamalı. Hesapladık. Devlet bunun yarısını ödeyebiliyor. Sorun yok. Yemde yüzde 50’ye varan desteğin şart” dedi.