AK Parti Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı basın toplantısında, gençlerden en büyük isteğinin sosyal medyada geçirdikleri zamanın bir kısımını, devletin onlar için verdiği pozitif ayrımcılıkları, teşvikleri, hibeleri, desteklemeleri araştırmaları ve kendilerine uygun olanlara müracaat etmeleri olduğunu söyledi.
AK Parti Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil, yaptığı açıklamanın devamında; “Geçtiğimiz hafta Amasya’mızda, 14 ila 18 yaş arası 3057 gencimizle yaptığımız “Gençlik ne istiyor" Anket sonucumuzun uzmanlar tarafından yorumlamalarını paylaşacağım.
Anketimize katılan gençlerimizin, %41’i erkek, %59' u kızdır,
Gençlerimizin Annelerinin eğitim durumuna baktığımızda %44’ü ilkokul, %20’si ortaokul, %23’ü lise, %2’si okuma- yazması yok, %11’i üniversite mezunu.
Gençlerimizin babalarının eğitim durumu ise %26’sı ilkokul, %20’si ortaokul, %32’si Lise, %20’si üniversite %2’si vefat etmiş.
Ailelerin gelir durumuna bakarsak, %71’i 4000 TL. ila 6000 TL. arası, %12’si 6000 ila 8000 arası %17’si 8.000 TL. Ve 10.000 TL üzeri gelire sahipler.
Gençlerimize " eğitimin sizin için önemi nedir" sorusuna, %81’i " güzel bir geleceğim ve kariyerim olsun istiyorum”, %17’si "iyi eğitimli bir birey olmak istiyorum" gibi bizleri memnun eden, geleceğe daha güvenle bakmamızı sağlayan cevap vermişlerdir.
"Üniversite okumayı düşünüyor musunuz" sorusuna ise %94 oranı evet demiş.
"Yabancı dil öğrenmek istiyor musunuz" sorusuna %76'lık kesim evet derken Yabancı dil öğrenmek için maddi yetersizliğini öne çıkaran kesim %46, maddi imkanına sahibim, kur ve kaynaklardan faydalanıyorum diyen %33’lük bir kesim var.
Bu soru gösteriyor ki, Amasya okullarımızda yabancı dil için artı bir eğitim kursları açılması gerekiyor.
“Eğitiminizi tamamladıktan sonra, hangi sektörde çalışmayı düşünüyorsunuz?” sorumuza, %53’lük büyük bir kısım kamu sektörü, %21’lik bir kısım özel sektör ve %26’lık bir kısım ise özel kendi işini kurmak istediği cevabını vermiş.
Bu sorumuzun sonucu çok büyük kesim kamuda çalışmak istiyor sonucu çıkıyor. Bize düşen görev maddi yetersizliğin de önde olduğu ilimizde KPSS’den yüksek puan alınması için okullarımıza artı bir görev düşüyor diye düşünüyorum.
Bilgiye erişim noktasında %87 internet, %8 kadar sosyal medya demiş, demek ki %95’i internet yoluyla bilgiye ulaşıyor.
Günlük internet, sosyal medya kullanma sıklığınız sorusuna %38’i 2 saatten az,2 ila 5 saat arası%47’si 5 ila10 saat arası %11 ve 10 saatten fazla diyen %4 gibi bir gencimiz var. %85 gibi çok yüksek oranda gencimizde fazla bir sıkıntı olmadığı kanaatindeyim.
Z kuşağı da dediğimiz gençlerimize sorduğumuz, “Sosyal medyada paylaşılan her bilginin, her haberin doğruluğuna inanıyor musunuz” sorumuza %65’i hayır, %34 kısmen cevabını vermiş. Bu demektir ki gençlerimizin %99’luk bir kesimi, çığırtkanların, ahlak dezenformasyonlarının kirli paylaşımlarına inanmıyorlar.
Günümüzde Z kuşağı olarak bilinen 1990’lı yılların sonunda doğan nesil aynı anda birden fazla uğraşla ilgilenebilecek potansiyele sahip olmasıyla ünlüdür.
Bunu günümüz teknoloji kullanım oranlarından ve sabırlı olmayışlarından; tekdüzen hayatı sıkıcı bularak memuriyet temelli hayat düzeninden kaçınmak isteyişlerinden anlayabiliyoruz.
Amasya doğa ve tarih bakımından benzersiz güzelliklere sahip olan bir şehir. Nüfusun yaş gruplarına göre dağılımını incelediğimizde, en büyük yüzdeliği 20-24 yaş arası üniversite çağından olan gençlerin oluşturduğunu görmekteyiz.
Bu gençleri mezuniyetten sonra Amasya’da tutabilmek için hem öğretim hayatlarında şehre bağlanmaları sağlanmalı hem de iş gücü potansiyeli olarak onlara sunulacak fırsatların arttırılması gerekmektedir.
Bugün il genelinde baktığımızda sırasıyla gıda, mobilyacılık ve metal sanayiye yönelik işletmelerin var olduğunu görebiliriz. Z kuşağına yönelik olarak yapılabilecek çalışmaları göz önünde bulunduracak olursak; genel anlamda bu kuşak meslek olarak sanayi ve hizmet sektörlerini tercih etmemekte, bu nedenle ildeki gençlere hitap edecek meslek alanları, kendilerini geliştirmeye fırsat tanımalarına yardımcı olacak seminer programları, hedeflerine yönelik rehberlik ihtiyaçları için eğitim ve danışmanlık hizmetleri kurumlarla yapılacak işbirliği ile sağlanabilir.
Burada amacımız hem yeni nesile hitap eden işler yapmak hem de ilden dışarıya göçü önleyecek ve var olan nüfusu koruyacak şekilde faaliyetler yapmaktır.
Verilen yanıtlara göre ankete katılan kişilerin yarısına yakınının annesinin eğitim durumunun ilkokul seviyesinde olduğu gözükmektedir.
Hızlı ve sabredemeyen Z kuşağını; onu elde tutmaya çalışacak olan Y kuşağına ait ebeveynler zaman zaman anlaşmazlık problemine sebep olabileceği ön görülmektedir.
Bu bağlamda ailelere yönelik bilinçli ebeveyn olmak seminerleri okul/kurumlar iş birliği içerisinde düzenlenebilir.
Aileleri kuşakta var olan genel özellikler hakkında bilgilendirme yapılarak olası sorunların önüne geçmesi sağlanabilir.
Gençlerin yabancı dil öğrenme isteği bulunmaktadır ancak oranın büyük çoğunluğuna göre maddi durum bu isteğin önünde engel teşkil etmektedir.
Bu bağlamda düşünecek olursak; belirli okul günlerinde etüt ders saati olarak ve gerek stajyer gerekse ücretli öğretmenlerle İngilizce kurs desteği liselerde verilebilir. Milli eğitim müdürlüğümüz ile bu konu ile ilgili girişimlerde ve isteklerde bulunduk.
Gençlerin yarısından fazlası kamu sektöründe çalışmak isteğini işaretlemiştir. Ancak hızlı artan nüfus kamuya yönelik talebin artmasına buda belli başlı sektörel bölümlerde yığılmalara sebep olmaktadır.
Bu bağlamda istihdam politikalarına yönelik kamu teşviki bünyesinde iş sahaları oluşturabilir. Gençlerin bu konuda bilinçlenmesi için konferans ve seminerler düzenlenmelidir.
Gençler arasında yüksek oranda sosyal medya kullanımının olduğu gözükmektedir. Gençler bu yolla bilgiye ulaşmakta, bu yolla sosyalleştiklerini düşünmektedir.
Ancak diğer taraftan bu nesil sosyal medyada gördükleri bilgilerin doğruluğunu sorgulamakta, her bilgiye inanmamaktadır. Sorgulayan ve araştıran bir nesille karşı karsıya olmak mantık çerçevesinde sunulacak olan her türlü olumlu çıktının olumlu geri dönüşü olmasının yolunu açacaktır. Bilinçli sosyal medya kullanıcıları olmalarını istemek bilinçli, bilinçli sosyal medya kullanımı eğitimlerinin düzenlenebileceği görüşünü de ortaya çıkarmaktadır.
Bilim ve Teknoloji üzerine liselerimizde daha fazla eğitim ve uygulama yapılabilmesi için devletimizin verdiği tüm teşvik ve desteklerden Amasya’mızı faydalandırmak için biz Milletvekilleri olarak üzerimize düşen görevi yapma gayretindeyiz.
Gençlerimize, Devletimizin verdiği teşvikleri tam olarak anlatamıyoruz. Diye düşünüyorum.
Kurumlarımızın reklam ve açıklamaları ne yazık ki gençlerimiz tarafından tam dikkate alınmıyor.” diye konuştu.