Geçtiğimiz hafta Amasya Şeker Fabrikası 70. Pancar alım kampanyası ile pancar alımlarının başladığına dikkat çeken CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, “Geçtiğimiz haftalarda Amasya Şeker Fabrikası 70. Pancar Alım Kampanyasını başlatarak pancar alımlarına başlamıştır. Çiftçilerimiz hasat sonrası tonlarca şeker pancarını fabrikaya teslim etmektedir. Sadece Amasya’da değil Türkiye’nin her yerinde hasat vakti gelip fabrikaların depoları dolmaktadır. Ancak ürününü fabrikaya bırakan çiftçiler, devletin pancar alım fiyatını açıklamamasından ötürü büyük bir bilinmezlik yaşamaktadır” dedi.
Şeker pancarının bu sene 1.800 TL avans fiyatı dışında taban fiyatı konusunda henüz açıklamanın yapılmadığını belirten Milletvekili Reşat Karagöz, “Şeker pancarının 2022 yılındaki taban fiyatı 1.400 TL olarak açıklanmıştı ancak bu sene 1.800 TL avans fiyatı dışında bir taban açıklaması henüz yapılmış değil. Geçtiğimiz sene 23 Eylül’de açıklanan taban fiyatı bu sene neden açıklanmıyor? Açıklanan buğday, arpa ve mısır taban fiyatlarıyla çiftçilerimiz yeterince mağdur edildi. Bu mağduriyet çiftçinin emeklerinin karşılık bulduğu bir taban fiyatıyla şeker pancarında yaşanmamalıdır. İlaç, gübre, mazot gibi temel girdi maliyetlerinde büyük bir artış yaşandı. TÜİK’e göre tarımsal girdi maliyeti yüzde 70 arttı ancak makyajsız gerçek rakamlara bakıldığında bu oranın yüzde 100 ün üzerinde olduğunu görüyoruz. Girdi maliyetlerindeki bu artıştan yola çıkarak açıklanması gereken taban fiyatı, çiftçilerimizi önümüzdeki senelerde üretime küstürmemelidir.
Bilindiği gibi şeker pancarı üretimi sözleşmeli tarımsal üretime dayanmaktadır. Eğer çiftçimiz masraflarını çıkaramazsa, önümüzdeki sene ekecek parasını kenara koyamazsa, evini geçindirecek kazancı elde edemezse şeker pancarı üretiminden vazgeçebilir. Bu durum da maalesef tarım ürünlerinde ithalatın artmasıyla sonuçlanır. Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’ya sesleniyoruz. Bir an önce taban fiyat açıklansın ki çiftçilerimiz önlerini görebilsin, mağdur edilmesin” ifadelerini kullandı.