AK Parti Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil, düzenlediği basın toplantısında, 2023 yılı bütçesinin yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve büyüme odaklı olduğunu söyledi.
Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “Ülkemizi Türkiye Yüzyılı’na hazırlarken, bugüne kadar yaptıklarımızın, üzerine koyarak hedeflerimizi aşmakta kararlıyız.
2023 yılı bütçemizde, ülkemizde ve milletimize itibar, refah ve güç kazandıran siyasetimizle, milletimizin yaşam standardını yükseltmek, geleceğe daha güvenle bakmalarını sağlamak en önemli hedefimizdir.
Ak Partimizin 21., Türkiye'nin 100. yıl bütçesi, “2023 yılı bütçemiz” tekrar tekrar hayırlı olsun inşallah” dedi.
Sürdürebilir ve istikrarlı ekonomik büyümenin, adaletli gelir dağılımının ve toplumsal refahın artırılmasına yönelik hedefler doğrultusunda durmaksızın çalıştıklarını da söyleyen AK Parti Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, “Birçok ekonomik reformu hayata geçirdik. Makro ekonomik gelişmeler, Kamu Maliyesi ve Finansmanı ile ilgili önemli icraatları ve verilen destekleri sıralarsak;
Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile ekonomi yönetiminden sorumlu olan kurumlarımız arasında eşgüdüm içerisinde oluşturulan ekonomi politikalarının daha etkin ve daha hızlı uygulanmasını sağladık.
2003-2021 döneminde Türkiye ortalama yüzde 5,4 büyüdü. Kişi başına milli geliri 1,7 kat artırarak 3.608 dolardan 9.592 dolara çıkardık.
Satın Alma Gücü Paritesine göre kişi başına geliri yaklaşık 4 kata yakın artırdık. 2002 yılında 9.208 dolardan devralarak 2021 yılında 34.755 dolara yükselttik. Dünyanın en büyük 17. ekonomisi iken 11. sıraya çıktık.
2002 yılında 238 milyar dolar olan Gayri Safi Yurtiçi Hasılayı 807 milyar dolara yükselterek 2,4 misli artırdık.
2021 yılında %11,4 büyüdük, dünyayı kasıp kavuran salgına rağmen G-20 ülkeleri arasında büyümede ilk sırada yer aldık.
Türkiye ekonomisi 2022 yılının 2. çeyreğinde güçlü iç ve dış talep sayesinde yıllık %7,6 oranında büyümüş ve verisi açıklanan G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 3. ülke olmuştur.
İhracatımızı 36,1 milyar dolardan aldık, 2022 yılı ağustos ayı itibariyle 7 katına çıkartarak yıllık 250,8 milyar dolar seviyesine getirdik.
2002 yılında %11,1 olan bütçe açığının milli gelirimize oranını, 2021 yılında %2,8'e düşürdük.
2002 yılında %43,2 olan faiz giderlerinin toplam bütçe giderlerine oranını 2021 yılında %11,3'e düşürdük.
2002 yılında toplanan 100 lira verginin 85,7 lirası faiz giderlerine ayrılırken, 2021 yılında bu tutarı 15,5 liraya düşürdük.
Hazine garantili kredilerden üstlenim oranını 2002'deki %52 seviyesinden 2022 Temmuz ayı itibarıyla yüzde 1,3'e düşürdük.
Kamu alımlarında şeffaflığı ve rekabeti artırmak için 2010 yılında Elektronik Kamu Alımları Platformunu (EKAP) kurduk.
E-döküman, e-tebligat, e-ihale ve e-eksiltme gibi uygulamalarla toplam 1 milyar lirayı aşkın tasarruf sağladık.
Kamu alımları yoluyla yerli üretimi destekledik. İhalelerde yerli malına ve yerli isteklilere fiyat avantajı sağladık. Yapım işlemlerinde yerli malzeme kullanımını zorunlu hale getirerek kamuda yerli malı kullanımını artırdık.
Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü'nün "merkezi satın alma otoritesi" olma fonksiyonunu güçlendirdik.
Sağlık Bakanlığı'nın ihtiyaç duyduğu ilaç ve tıbbi malzemelerin daha etkin temin edilmesi amacıyla "Sağlık Market" uygulamasını başlattık.
Bu kapsamda yaklaşık %22 oranında ve 2,3 milyar lira tutarında tasarruf sağladık.
2018 yılında uygulamaya aldığımız "Tek Hazine Kurumlar Hesabı" uygulaması ile 2022 ağustos ayı itibariyle 50 milyar TL'yi aşan kamu kaynağına maliyetsiz olarak eriştik ve bu uygulama ile Merkezi Yönetim Bütçesine 11,2 milyarı aşan katkı sağladık.
Verilen desteklerimiz ise; 2017 yılında bireysel emeklilikte Otomatik Katılım Sistemi uygulamasını hayata geçirdik. Yaklaşık 6,6 milyon çalışanımız Sistemde yer almakta olup devlet katkısı tutarları dahil fon birikimi 14 milyar liraya ulaşmıştır.
2021 yılı içinde 223 bin esnafa, esnaf ve sanatkara 5,2 milyar TL tutarında faiz desteği sağlanmıştır.
2003 yılından itibaren 19 yıldır her yıl yaklaşık 2 milyon ihtiyaç sahibi aileye Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ve Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) aracılığı ile toplam 33 milyon ton kömür dağıtımını gerçekleştirdik.
Asgari emekli aylığı 2019 yılında 1.000 TL, 2020 yılında 1.500 TL ve 2022 yılında önce 2500 TL ve daha sonra 3.500 TL seviyesine yükselttik.
2018 yılında emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında 1.000 olarak verilmeye başlayan Bayram ikramiyesini 2021 yılında 1.100 TL'ye yükselttik.
Memurların ek göstergesinde 600 puan artış yapan ve öğretmen, polis, hemşire, din görevlisi başta olmak üzere bazı meslek gruplarının ek göstergesini 3.600'e yükselten düzenlemeyi 2023 yılı itibariyle hayata geçireceğiz.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun bilimsel ve teknik özerkliği kanunla teminat altına alınmış, kurumun yetkileri güçlendirilmiş ve istatistik konseyi oluşturulmuştur.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) hububatın yanında baklagilleri de düzenli olarak almasını sağlayacak düzenlemeleri yaptık. Gerekli durumlarda fındık, kuru üzüm, kuru kayısı gibi ürünlerin de alımı ve satımıyla görevlendirdik.
Tarım ve gıda ürünlerinde istikrarlı bir arz ve fiyat oluşumunu desteklemek, tarımsal verimliliği artırmak, gıda enflasyonunu kontrol altında tutmak amacıyla Gıda Komitesi kuruldu.
Otomatik Katılım Sistemi ile yaklaşık 6,6 milyon çalışanımız sistemde yer almaktadır. Devlet katkısı tutarları dahil fon birikimi 16 milyar liraya ulaşmıştır.
18 yaş altı çocukların bireysel emeklilik hesabı açabilmesine imkân sağladık.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) kaynaklı Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi imkânı çerçevesinde 10 yıla kadar vadeli "Yatırım Destek TL" kredisi; cari açığı azaltmak, ihracatı artırmak, yerli üretim kapasitemizi yükseltmek ve bölgesel gelişmişlik düzeyini artırmak amacıyla yatırımcılarla buluşturulmuştur.
2021 yılı Aralık ayından başlamak üzere finansal istikrara katkı sağlanması ve Türk lirasına olan talebin artırılması amacıyla "Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesapları" ürünü uygulanmaya başlanmıştır.
Finansal teknolojilerdeki küresel gelişmelerle uyumlu olarak Aralık 2021'de "Dijital Bankacılık ve Servis Modeli Bankacılığı"na ilişkin altyapı oluşturulmuştur.
Kamu kaynaklarının teknoloji ve inovasyon odaklı bir kalkınma modeli çerçevesinde sermaye yatırımlarına dönüştürülmesi ve katma değerli yerli ve yenilikçi girişimlerini desteklenmesi için Türkiye Kalkınma Fonu kurulmuştur.
Kapsayıcı bir büyüme için rekabet ortamını geliştiren, yatırım, üretim, nitelikli istihdam, ihracat ve yurtiçi tasarrufların teşvikine yönelik vergi politika ve uygulamaları hayata geçirilmiştir.
2002 yılında fon payı dahil %33 oranında uygulanan kurumlar vergisi oranı %20'lere indirilmiştir. Gelir vergisi tarifesinde en alt dilime uygulanan vergi oranı %22'den %15'e düşürülmüştür.
Asgari ücret vergi dışı bırakılmış, diğer ücretlerin asgari ücrete tekabül eden gelirleri de vergiden istisna tutulmuştur.
Genç girişimci istisnası ile yeni iş kuran gençlerimize 3 yıl boyunca 75 bin TL kazanç istisnası sağlanmış, basit usule tabi esnafımızdan gelir vergisi, çiftçilerimize yapılan destek ödemelerinden gelir vergisi kesintisi, yem ve gübreden KDV kaldırılmıştır.
Halka açılmayı teşvik ederek kurumlar vergisinde 2 puan indirim sağladık. İhracatçı firmalarımız ile sanayi sicil belgesi sahibi firmalarımızın, kurumlar vergisinden bir puan indirim yaptık.
AR-GE, yenilik, tasarım faaliyetlerine vergisel açıdan destekledik. Üniversite sanayi iş birliğini teşvik ettik.
Eğitim ve sağlık başta olmak üzere turizm, tekstil, gıda gibi lokomotif sektörlerimizi vergi düzenlemeleri ile de destekledik.
AK Parti Hükümeti olarak temel ilkemiz; mali saydamlık çerçevesinde, yaptığımız tüm çalışmaların kanıta dayalı bilgi ve belgeler ile hesabını verebiliyor olabilmek olduğunu ifade ederek, doğrudan milletimizden aldığımız yetki ile yürüttüğümüz tüm çalışmaların teferruatları ile hesabını yine milletimize vereceğiz diyor saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.