AK Parti Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında geçtiğimiz gün Milli Eğitim alanında Amasya’da yapılan faaliyetleri, dün de Türkiye genelinde 2022 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı icraatları anlattı.
Eğitim sistemini çağın gerektirdiği bir yapıya kavuşturmak için son 20 yılda büyük yatırımların yapıldığını söyleyen Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, “Eğitim sistemimizi çağın gerektirdiği bir yapıya kavuşturmak için son 20 yılda büyük yatırımlar yaptık.
Sizlere, bugünkü basın açıklamamda 2022 yılı hedeflerinin tamamını gerçekleştiren hatta ve hatta bazı alanlarda koyduğu hedefleri bile aşan MEB'nın 2022 yılı icraatları ve 2023 yılı hedeflerinin 15 tanesinden, başka bir basın açıklamamda ise geriye kalan diğer icraat ve hedeflerinden bahsedeceğimi belirterek sözlerime başlamak istiyorum.
2022 yılında okul öncesi eğitime erişimi artırmak için bini İstanbul'da olmak üzere 3 bin yeni anaokulunun hizmete alınması kapsamında, 6.004 yeni anaokulu kapasitesi oluşturularak hedeflenen kapasitenin iki katına ulaşıldı ve İstanbul'a 1010 anaokulu açılmıştır.
2023'te 3 yaşta okullaşma oranının %16'dan % 50'ye,
4 yaşta okullaşma oranının % 38'den %70'e ve 5 yaşta okullaşma oranının %99'dan %100'e ulaştırılması hedeflenmektedir.
2022 yılı hedeflerinden biri olan eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranı %95'in üzerine çıkarılmasıdır.
Bu kapsamda gerçekleştirilen faaliyetlere baktığımızda;
İlkokul ve ortaokulda okullaşma oranı halihazırda %95'in üzerinde olduğundan okulöncesi ve ortaöğretim kademelerine odaklanılmıştır.
Okulöncesi 5 yaşta okullaşma oranı 2022 yılında %65'ten %99'a yükseltilmiştir. Ayrıca ortaöğretimde okullaşma oranı %90'dan %95,06'ya yükseltilmiştir. Böylece tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranları tarihte ilk kez %95 ve üzerinde olmuştur.
2023 yılı hedefimiz ise; erken uyarı ve takip sistemi hayata geçirilerek okul devamsızlığı ve terk oranlarının düşürülmesinin sağlanması ve eğitim kademelerinin tümünde %99 ve üzerinde okullaşma oranlarına ulaşılması için çalışılacaktır.
Mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve nitelikli insan gücünün sağlanması amacıyla belirlenen 2022 yılı hedefimiz ile 2021 yılı Aralık ayı itibariyle mesleki eğitim merkezlerinden eğitim alan 159 bin çırak ve kalfa sayısını bir yıl gibi kısa bir sürede 7 katı da aşarak 1 milyon 200 bine yükselttik.
Çırak ve kalfa sayısını 2023 yılında 1 milyon 500 bine çıkarma hedefimizi de gerçekleştireceğiz inşallah.
Ayrıca ilk kez uluslararası meslek lisesi kurulması ve bu okullara farklı ülkelerden öğrenci alınması yönündeki 2022 hedefi kapsamında İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir, Konya ve Ordu'da 7 uluslararası meslek lisesi kurulmuş ve bu okullar ilk kez Balkan ülkelerinden öğrenci almıştır.
2023 yılında 3 uluslararası meslek lisesinin daha kurulması hedeflenmiştir. Böylece mesleki eğitimde uluslararası okul sayısı artırılacaktır.
Farklı üretim ve hizmet sektörlerini bir araya getiren Organize Sanayi Bölgelerinin tamamında mesleki eğitim merkezi kurulmuş ve 2023 hedefimiz ile bu merkezlerdeki öğrenci sayısını artırarak nitelikli işgücünün artırılması sağlanacaktır.
Bununla birlikte lise, ön lisans ve lisans mezunları için başlatılan mesleki eğitim merkezi telafi programına 2022 yılı sonu itibarıyla 585 bin 868 kişi kayıt yaptırmış olup bu sene telafi programının kapsamının genişletilmesi hedeflenmektedir” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim tarihinin AK Parti hükümeti öncesi ve sonrası olarak adlandırılmasının hiç te yanlış bir ifade olmayacağını söyleyen Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, “Bunu neden söylüyorum. Ben de bir babayım ve iki tane evlat yetiştirdim. Onların ilk, ortaokul ve lise yıllarını hatırladığımda; her sene, eğitim öğretim yılı başında biz veliler, değiştirilen okul kitaplarını temin etmek için kırtasiye kırtasiye gezer, bulamadığımız kitapları yakın eş dostun üst sınıfa geçen çocuklarının kitaplarını ister ya da ikinci el piyasasından yırtık-pırtık-karalanmış-yıpranmış kitapları bulup buluşturup çocuklarımızı hazırlamaya çalışırdık.
O zaman ücret karşılığı alınan bu kitaplar ile aileler maddi anlamda sıkıntıya girerlerdi.
Hatta ve hatta okul kitaplarını alamayan veliler çocuklarını okula gönderemez, kitapsız okula giden çocuklar da bu maddi külfetten kaynaklanan kitapları alamamanın ezikliğini yaşarlardı.
Hele bir de aile de okula giden çocuk sayısı fazla ise o stres ve sıkıntıyı yaşayan anne-babanın vay haline. Biz işte böyle bir eğitim sistemini devraldık.
Şimdi öyle mi? MEB tarafından okulun ilk günü kitaplar, çocuklara dağıtılmak üzere okullara gönderiliyor, gittikleri ilk gün ücretsiz olarak tüm kitaplar çocuklarımıza dağıtılıyor.
Bununla birlikte 2022 yılında AK Parti hükümeti bir ilki daha hedefleri arasına koydu ve gerçekleştirdi.
2022 yılında tüm sınıf seviyelerine 100 milyon yardımcı kaynağın hazırlanması, basılması ve ücretsiz dağıtılması hedefini aşarak 160 milyon yardımcı kaynak ücretsiz olarak öğrencilerimize dağıtılmıştır.
2023 yılında eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması kapsamında tüm sınıf seviyelerinde 200 milyon yardımcı kaynak daha ücretsiz dağıtılacaktır.
Ayrıca yardımcı kaynaklara ilave olarak öğrencilerimizin bireysel öğrenme süreçlerine destek olmak üzere öğrenci ve öğretmenlerin birlikte kullandıkları yeni bir dijital platform olan "Öğrenci/Öğretmen Destek Sistemi" yani ÖDS oluşturulmuştur.
Bu platform, öğrencilerin farklı alanlardaki öğrenme eksikliklerini belirleyerek bu eksikliklerin giderilmesi için doğru materyallere yönlendirilmesi sağlanmaktadır. 2023 yılında ÖDS'nin içeriğinin zenginleştirilmesi ve tüm sınıfları kapsaması hedeflenmektedir.
Kullanılmayan köy okulu binaları ihtiyaç doğrultusunda anaokulu, ilk okul ve halk eğitim merkezlerine dönüştürülerek köy okullarının aktif eğitim birimleri olarak kullanılması kapsamında 2 bin köy okulu açılması hedefi "Köy Yaşam Merkezleri" projesi kapsamında 2 bin 200 köy okulu olarak yeniden hizmet vermeye başlamıştır.
2023 yılında ise, kullanılmayan tüm köy okullarının köy yaşam merkezine dönüştürülmesi hedeflenmektedir.
Yine fırsat eşitliğinin sağlanması hedefleri kapsamında; Covid-19 sonrası öğrenme kayıplarının telafisine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda yaz aylarında öğrencilerin bilim, sanat, matematik ve İngilizce becerilerini desteklemek için 4 farklı alanda yaz okulları açılmış ve yaklaşık 1 milyon öğrencinin bu eğitimlerden ücretsiz yararlanması sağlamıştır.
Uygulamaya bu yaz da devam edilecek olup sömestr tatilinde de öğrencilerin eğitimden ücretsiz yararlanması sağlanacaktır.
2022 yılı hedefleri arasında yer alan öğrencilerin temel matematik becerilerini artırmak için "Matematik Seferberliği" kapsamında "Matematik Eğitimi Dijital Platformu" hizmete sunuldu.
2023 yılında bu platformun içeriği zenginleştirilecek, Türkçe ve Yabancı Dil öğretimini destekleyecek dijital platformlar da oluşturulacaktır.
Öğrencilerimizin madde bağımlılığı başta olmak üzere her türlü bağımlılığa yönelik farkındalığın artırılması için 2022 yılı hedefimizi aşarak 8 milyon 70 bin 407 öğrenciye, 193 bin 627 öğretmene ve 1 milyon 705 bin 295 veli olmak üzere toplam 9 milyon 969 bin 329 kişiye bağımlılık konusunda rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti verilmiştir.
2023 yılındaki hedef ise bağımlılıklarla mücadele kapsamında ayrıntılı programın İçişleri Bakanlığı ile birlikte hazırlanarak çocukların yaş ve gelişimlerine uygun olarak tüm öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin ve velilerimizin yani toplam 25,3 milyon kişinin bu eğitimlere katılımlarını sağlamak olacaktır.
Ağırlıklı olarak taşımalı eğitim kapsamındaki ve pansiyonlarda kalan öğrencilerin yararlandığı ücretsiz yemek desteğinden 2022 yılının başlarında 1,5 milyon öğrenci yararlanırken özellikle okul öncesindeki çocuklarımıza öncelik verilerek bu sayı 1,8 milyona çıkarılmıştır.
2023 yılının sonuna kadar okul öncesi tüm öğrencilerimizin ücretsiz yemek desteğinden yararlanması sağlanacak olup bu destekten yararlanan öğrenci sayısının 5 milyon öğrenciye çıkartılması hedeflenmektedir.
Önceden kırtasiye, küçük onarım özellikle temizlik konusunda okullarımız sıkıntı yaşıyordu. Artık bu giderler sorun olmaktan çıktı.
İlk kez tüm okullara doğrudan temizlik, kırtasiye, küçük onarım ve donatım ihtiyaçlarının karşılanması için 7 milyar lira bütçe gönderilmiştir ve uygulamaya bu yıl ile birlikte inşallah gelecek yıllar da devam edilecek.
"Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" projesiyle 3 ay gibi kısa bir sürede 16 bin 361 yeni kütüphane inşa edilerek tüm okullar kütüphaneye kavuşturulmuştur. Okul kütüphanelerindeki kitap sayısı 28 milyondan 110 milyona yükseltilmiştir.
Bu yıl okuma kaynakları zenginleştirilerek okullardaki kitap sayısı 150 milyona yükseltilmesi hedeflenmektedir.
Görüldüğü üzere AK Parti hükümeti yere sağlam basan, verdiği sözü gerçekleştirmek üzere programlamış, vatandaşlarının her bir bireyinin iyilik halini ve refahını düşünerek çalışan ve sonuçlarını ortaya koyan bir hükümettir. Aynı kararlılık ve inançla yolumuza devam edeceğiz diyor saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.