Cumhuriyet Halk Partisi Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, açıklanan işsizlik rakamları üzerinden iktidara yüklendi.
Açıklanan son işsizlik verilerine bakıldığında Türkiye'de ki güncel işsizlik %22.5 seviyesinde seyrederek 8.6 milyon kişiye ulaştığını belirten CHP Milletvekili Reşat Karagöz “AKP hükümetini bu ekonomik gidişatı tersine çevirerek vatandaşımızın elini rahatlatmak için çalışmaya davet ediyoruz” dedi.
Vekil Karagöz yaptığı açıklamada; “Vatandaşımız yalnızca iş bulamamaktan şikayetçi değil aynı zamanda işsizlik sigortası fonunun işten çıkarılan vatandaşlarımız için değil işverenler için kullanılmasından da şikayetçi. Ocak haziran dönemleri arası tam 827.821 vatandaşımız işten çıkarılırken bu kişilerden yalnızca 334.626'sına işsizlik maaşı bağlanmış durumda. Kaynaklarının önemli bir kısmını işveren desteği olarak kullanan İşsizlik Sigortası, yararlanma koşullarının ağırlığı yüzünden işsizlerimizin ancak yüzde 10'unu kapsayabiliyor. İşsizlik sigortasının asli görevi adından da anlaşılacağı gibi işsiz kalan vatandaşlarımızın yanında olmaktır. İşsiz kalan kardeşlerimiz yeni bir iş bulana kadar geçimini sağlaması için işsizlik sigortası kaynakları sonuna kadar kullanmalıdır.
İşsizlik ve artan işten çıkarmaların sebeplerinden biri de ekonomi yönetiminin yaptığı fahiş hatalar sonucu sanayi sektöründe yaşanan daralmalardır. Son açıklanan veriler ışığında nisan ayında yıllık olarak %1,2 oranında azalan sanayi üretimi, mayısta da önceki yılın aynı ayına göre %0,2 oranında daralmış durumdadır. Her ay bir öncekinden daha iyi olacak denmesinin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen her ay bir önceki aydan daha da azalan sanayi üretimi gözümüze çarpmaktadır. İlerleyen aylarda sanayi üretiminin daha da daraldığına göreceğimiz günler uzakta değil. İhracat verilerinde gözlenen yüzde 10.1 oranındaki azalmaya bakıldığında sanayi üretiminin haziran ayında da yıllık olarak önemli ölçüde azaldığı görülüyor.
İhracatta gözlemlenen bu azalış sonucu ülkeye giren dövizde de ciddi bir azalış var. Türkiye'nin cari açığı almış başını gitmekte. Bu cari açık sonucu ciddi bir ödemeler dengesi krizi yaşanmasına ramak kaldı. Ülkemiz mayıs ayında tam 7,9 milyar dolarlık cari işlemler açığı verdi. Türk lirasında yaşanan büyük değer kaybını da hesaba kattığımızda bu açığın kapanması giderek zorlaşıyor. Dış borç bulamamanın ve ülkemizden yoğun döviz çıkışlarının yaşanması cari açığın finansmanını zorlaştırırken bu açığın büyümesi hiç de sürpriz olmayacaktır.
İktidarın seçimin hemen ardından körfez ülkelerine giderek el açması, karşı karşıya olduğumuz bu yönetilemeyen ekonomi tablosunun bir sonucudur. Düyün- Umumiye hükümeti uluslararası eşrafta Türkiye'nin imajını modern dilencilik yaparak daha da zedelemektedir. Yaşanan bu döviz sıkıntısını aşmak için mayıs ayında Merkez Bankası'nın dolar rezervlerinde tam 16,6 milyar dolarlık bir erime yaşandı. Ülkemiz ocak mayıs aylan arasında 25,3 milyar dolarlık bir finansman açığıyla yüz yüze bırakıldı. AKP İktidarında hukuktan, demokrasiden, rasyonel ekonomik modellerden uzaklaşılmasının faturası dışarıdan yatırımcı bulamamak, diş borç alırken yüksek faizlerle karşı karşıya bırakılmak oldu. Ülkemize giren döviz akışı durma noktasına geldi. Mayıs ayı itibarıyla 60 milyar dolara varan cari işlemler açığının bu iş bilmez hükümetin hangi marifetiyle kapatılacağı merak konusu.
AKP hükümeti bir an önce rasyonel ekonomik modele dönüş yapmalıdır. Arap ülkelerine giderek dilencilik yapmak yerine sanayi üretimini nasıl arttırabilir diye düşünmelidir. Hukuk, demokrasi ve özgürlükleri geliştirecek yapısal reformlar yaparak yabancı yatırımcıyı ülkemize çekmenin yollarını aramalıdır. Görünen genel ekonomik tablo Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik krizin derinleşerek büyüdüğünü ve daha da büyüyeceğini göstermektedir. AKP hükümetini bu ekonomik gidişatı tersine çevirerek vatandaşımızın elini rahatlatmak için çalışmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.