reklam
reklam
38,0940 %0.11
43,0721 %-0.45
3.951,11 % 0,62
84.052,14 %-1.159
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SAĞLIK YILDA 8.5 MİLYONU AŞKIN İNSANIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLUYOR

YILDA 8.5 MİLYONU AŞKIN İNSANIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLUYOR

İstanbul Bilgi Üniversitesi, tütün ve tütün mamullerinin, her yıl 8,5 milyondan fazla insanın ölümüne neden olduğunu duyurdu.

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, tütün ve tütün mamulleri kullanımının, içinde bulunulan yüzyılın "en büyük ve en uzun süren salgını" olarak nitelendirildiği kaydedildi.

Açıklamada, tütün ve tütün mamullerinin, her yıl 8,5 milyondan fazla insanın ölümüne neden olduğu, günde 22 bin, her 3 saniyede bir kişinin ölümüne yol açtığı bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Bostan, Kovid-19'un özellikle akciğerleri etkileyen ve bu yolla ölüme sebep olabilen bir enfeksiyon olduğunu belirterek, sigara içmenin tüm diğer virüslerde olduğu gibi yeni tip koronavirüse karşı akciğerlerin savunma gücünü azalttığını bildirdi.

Bostan, "Ayrıca sigara kullanımı, ağır Kovid-19 hastalığı için risk faktörü olan diyabet, kalp ve akciğer hastalıkları gelişimini de artıran bir etken olarak biliniyor. Bu açıdan elimizdeki bilimsel veriler, sigara içmenin koronavirüs hastalığını ve ölüm riskini artırdığını net olarak gösteriyor. Araştırmalar, dumanlı dumansız tüm tütün ürünlerinin virüsün vücuda girmesini sağlayan ACE2 reseptörlerini artırdığını, solunum yolunun bağışıklık cevabını azalttığını ve kendini yenileme gücünü bozduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

"SİGARA İÇMEK ÖLÜM RİSKİNİ YAKLAŞIK 4 KAT ARTIRIYOR"

Uzman Dr. Pınar. Bostan, sigara içmenin bulaş riskini de artırdığını belirterek, 2,4 milyon kişinin katıldığı bir araştırmaya göre, sigara içenlerde 10'dan fazla semptom varlığı riskinin 1,5 kat daha fazla olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

Sigara içmenin ağır hastalık ve ölüm riskini artırdığını, Kovid-19 kaynaklı pıhtı bozuklukları ve nörolojik bozuklukların sigara kullananlarda daha sık görüldüğünü aktaran Bostan, Türkiye'de sigara içmenin ölüm riskini yaklaşık 4 kat artırdığını bildirdi.

Bostan, Kovid-19'un neden olduğu risklerin bazı genç içicileri sigarayı bırakmaya yönlendirdiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Aynı durum kronik rahatsızlığı olan daha ileri yaş grubunda da söz konusu. Bu durum, sigarayı bırakmanın teşvik edilmesi için bir fırsat. Böylece toplum, sigara ve Kovid-19 riskinden daha fazla korunabilir. Bu nedenle sağlık profesyonellerinin, halk sağlığını korumak adına salgın sırasında da sigaranın bırakılmasını savunması gerekiyor. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü bunun için önemli bir vesile. Bunu isteyenlerin, sigara bırakma polikliniklerinden ya da aile hekimlerinden destek almaları başarı şanslarını artıracaktır."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *