reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
85.288,35 %0.91
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SAĞLIK SEZİKLİ, MS GÜNÜNDE BİLGİLENDİRDİ

SEZİKLİ, MS GÜNÜNDE BİLGİLENDİRDİ

Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr.Senem Sezikli 30 Mayıs Dünya MS Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulundu.

Multiple Skleroz(MS), beyin ve omurilikten oluşan merkezi sinir sistemine ait bir hastalıktır diyen Uzm. Dr.Senem Sezikli konuyla ilgili olarak: "Hastalığın adı iki sözcükten oluşmaktadır: “Multiple”, bir ya da daha çok bölgede etkin olup, bir veya daha çok belirti (semptom) vermesi; ve “Skleroz”, Vücudun savunma hücrelerinin myelin kılıfına saldırması sonucu, bu kılıfı sertleştirerek işlevsiz duruma getirmesi durumudur. Multipl Skleroz’un nedenleri tam olarak bilinmiyor olsa da, yapılan araştırmalardan elde edilen bulgulara göre, miyelin hasarının vücudun bağışıklık sisteminin anormal çalışmasından kaynaklandığına işaret etmektedir.

Gençler arasında en sık görülen nörolojik hastalıklardan biri olan Multipl Skleroz’un, Dünya’da yaklaşık 2,5 milyon, ülkemizde ise 40 bin hastası olduğu tahmin edilmektedir. Hastalarının büyük bir bölümü ilk ataklarını 20 ila 40 yaşları arasında geçirebilmek ile birlikte nadiren çocukluk veya ileri yaş gruplarında da görülebilmektedir. Ancak, bilinenin aksine, MS hastası birçok insan normale yakın bir yaşam sürdürebilmektedir." dedi
Multipl Skleroz belirtileri ve tedavisi konusuna da değinen Dr. Sezikli "Etkilenen sinir tellerinin yerine göre değişiklik gösterebilmektedir. En genel anlamda Multipl Skleroz, beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol kabiliyetini bozmaktadır. En sık görülen Multipl Skleroz semptomları şunlar olabilir: Bir ya da daha fazla uzuvda uyuşma ya da zayıflık, genellikle tek bir gözde ortaya çıkan kısmi ya da tam görme kaybı, çift görme veya bulanık görme, vücudun bazı bölgelerinde ağrı ya da karıncalanma hissi, koordinasyon eksikliği, kas fonksiyon bozuklukları, geveleyerek konuşma, yorgunluk, baş dönmesi gibi.

Multipl Sklerozun günümüzde uygulanan kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığın belirtilerini giderebilmek ve kişilerin rahat bir yaşam sürmelerini sağlamak amacıyla semptomatik tedaviler uygulanabilmektedir. Multipl Skleroz ataklarının görülme sıklığını ve şiddetini azaltan, sinir sisteminde yeni hasarlı bölümler oluşmasını engelleyen medikasyon rutinleri kullanılabilir. Multipl Skleroz’un yol açtığı sorunları gidermeye çalışan terapiler de bulunmaktadır." diyerek sözlerini noktaladı.

KAYNAK: Meryem Altunay
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *