reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
85.444,16 %1.146
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SAĞLIK SAĞLIK EMEKÇİLERİNDEN İŞ BIRAKMA EYLEMİ

SAĞLIK EMEKÇİLERİNDEN İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi İşyeri Temsilciliği, sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunları dile getirmek ve çözüm talep etmek amacıyla dün iş bırakma eylemi yaptı.

Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi önünde yapılan eylemde konuşan SES Merzifon Temsilcisi Recep Karabek, “AKP Hükümeti 20 yıllık iktidarı boyunca en iyi yaptığı işi yine yaptı. Emekçileri birbiri ile karşı karşıya hatta emekçileri halk ile karşı karşıya getiren açıklamalarla gerçeği yansıtmayan söylemlerle gündemi değiştirmeyi yine başardı.” ifadesinde bulundu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet iş kolunda çalışan ve onların örgütlü olduğu sendikalar olarak ülke genelinde 1 günlüğüne iş bıraktıklarını aktaran Karabek, “Bir süredir tüm ülke gündemini meşgul eden Pratisyen ve Uzman Hekim maaşlarında yapılacağı iddia edilen sözde maaş artışı ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Sözde diyoruz çünkü; AKP Hükümeti 20 yıllık iktidarı boyunca en iyi yaptığı işi yine yaptı. Emekçileri birbiri ile karşı karşıya hatta emekçileri halk ile karşı karşıya getiren açıklamalarla gerçeği yansıtmayan söylemlerle gündemi değiştirmeyi yine başardı. Yapılacağı iddia edilen artışın bile nasıl olacağı netlik kazanmamışken, yani hekimlerin aldığı ek ödemelerin hastane döner sermayesinden değil de genel bütçeden ödenerek maaşa yansıtılacağımı yoksa iddia edildiği gibi bir artış mı yaşanacağı bile netleşmemişken sağlık hizmetinin hekiminden hemşiresine, genel idari hizmetler sınıfında çalışanından taşerondan kadroya geçirilen arkadaşlarımıza kadar bir ekip hizmeti olduğu gerçeğini görmeden yaptığı açıklamalar biz emekçileri karşı karşıya getirmeyi amaçlamaktadır.

Ama biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak bu güne kadar olduğu gibi hatta en yoğun pandemi koşullarında bile omuz omuza yürüttüğümüz bu hizmeti bu günden sonra da yine omuz omuza yürüteceğimizin altını çizerek yapılacak her türlü iyileştirmenin hiçbir ayrım yapılmadan bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yapılması gerektiğinin altını çiziyoruz.

Bu gün ülkenin her yerinde Sağlık ve Sosyal Hizmet iş kolunda çalışan ve onların örgütlü olduğu sendikalar olarak bizler;

İş bırakıyoruz; çünkü tüm halkımızın eşit ücretsiz nitelikli sağlık hakkı almasını istiyoruz. İş bırakıyoruz; çünkü halkımızın ihtiyacı olan ilaçlara ulaşabilmesini eczaneye gidip elinin boş dönmesini istemiyoruz.

İş bırakıyoruz; çünkü tüm yurttaşlarımızın eşit, ulaşılabilir, nitelikli sosyal hizmete ulaşmasını istiyoruz. İş bırakıyoruz çünkü halkımızın randevu almak için bile günlerce beklemesini istemiyoruz. İş bırakıyoruz çünkü Temel tüketim mallarının artık ulaşılamaz hale gelmesini istemiyoruz

İş bırakıyoruz; çünkü sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak: son bir haftada yapılan açıklamalar ve sonrasındaki gelişmeler sonucu sağlık emekçileri kırılmış son derece mutsuz olmuşlardır. Siyasi iktidar aklımızla alay edercesine bir gün ek ödemeleri artıracağını söylerken ertesi gün geri çekmekte, çalışanları ayırmakta, algı oyunlarıyla sanki emekçilerinin gelirlerini artırmış gibi görünmek istemektedir. Kaşıkla verdiğini kepçeyle geri almaktadır. Biz öteden beri Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçilerinin tümünün hak ettikleri ücreti almasını savunuyor ve mücadele ediyoruz. Bunu savunmaya da devam edeceğiz. Artık algı oyunlarından bıktık.”diye belirtti.

Karabek, taleplerini şöyle sıraladı:

“1. Sahada iş barışını bozan, performans sistemi kaldırılarak bütün ödemeler tek kalemde yapılmasını, Ayrımsız ASM emekçilerine tıp fakültesi çalışanlarına, aile ve sosyal hizmetler çalışanlarına ve diğer tüm sağlık hizmet sınıflarına ek zam verilerek mağduriyetler giderilmelidir. 2. Sabit ücretlerimize gerçek enflasyon oranında ek zam verilerek yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını, 3. 4-B süresiz sözleşmeli ve 3+1 sözleşmeli çalışan arkadaşlarımız kadroya alınmasını, 4. Hastanelerde bütün sağlık emekçilerinin çocuklarını güvenle bırakabileceği kreşler açılmasını, 5. Ek Gösterge seçim vaadi olmaktan çıkarılıp 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine uygulanmasını, 6. Vergi dilimi soygununa son verilerek asgari ücretten vergi alınmayıp, bunun üstündeki gelirimizin % 10’ a sabitlenmesini, 7. Gıda, elektrik, doğalgaz gibi zorunlu temel ihtiyaç kalemlerine yapılan zamların geri alınmasını dolaylı vergilerin kaldırılmasını istiyoruz. 8. Sağlık bir ekip işidir, bu ruhun ve iş barışının bozulmamasını istiyoruz. 9. Ağır koşullarda çalışan sosyal hizmet emekçilerinin iş barışını bozan ücret politikasından vazgeçilmesini eşit adil bir yaklaşımla özlük haklarının düzeltilmesini istiyoruz. 10. Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin insanca yaşamasını istiyoruz.

Yıllardır tüm sağlık emekçileri için 3600-7200 arası ek gösterge talep etmekteyiz. Bakanın açıklamasında ek gösterge düzenlemesinin sadece hekimler ve hemşireler için yapılacağı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca yoksulluk sınırının çok altında, açlık sınırınınsa biraz üzerinde maaş alan sağlık emekçilerinden sadece hekimlere yönelik maaş artışı ifade edildi.

Yıllardır yürüttüğümüz mücadele sonucu elde edilen bu kazanım yetersizdir. Hekimlere uygulanacağı ifade edilen maaş artışları; mevcut ekonomik kriz, hayat pahalılığı içinde mesleğin niteliği ve iş riski hesaplandığında yetersizdir. Buna rağmen yürütülen mücadelenin ve talebin görülmesi açısından bir başlangıçtır.

Ancak; Sağlık Bakanının kaçırdığı bir nokta var. Sağlık ekip işidir. Bir düzenleme yapılacaksa ekibin her bireyi için adil bir şekilde yapılmalıdır. Ekip arasında derin uçurumlar yaratacak düzenlemeler yapılmamalıdır. İş barışını bozan bu tarz ayrımcı düzenlemeler sağlık alanındaki sorunları çözmek bir yana, daha da derinleştirmektedir.

Buradan Sağlık Bakanı’na, hükümete ve TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilere sesleniyoruz:

Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin emekliliğe yansıyacak temel ücretleri yoksulluk sınırı üzerine çıkarılsın. Yıllardır sözü verilen ek gösterge 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulansın. Sağlık Bakanı’nın açıklamasında yer alan hekimlere yönelik maaş artışı ayırım gözetilmeksizin tüm sağlık emekçileri için uygulansın.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *