reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
85.444,16 %1.146
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SAĞLIK OSTEOPOROZ KEMİKLERDEN ÇALIYOR!

OSTEOPOROZ KEMİKLERDEN ÇALIYOR!

Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Nesrin Pircanoğlu, 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Pircanoğlu, “Osteoporozu önlemede en önemli iki faktörden biri güçlü kemik oluşumunu sağlamak, diğeri ise kemik kaybını önlemektir” dedi.

KIRIK RİSKİ ARTAR       

Pircanoğlu, osteoporozdan korunmak için güçlü kemik oluşumunu sağlamak ve kemik kaybını önlemek gerektiğini bildirdi. Pircanoğlu,, 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, osteoporoz yani kemik erimesi hastalığının kemiklerin daha gözenekli, daha güçsüz olmasına yol açtığını belirterek, hastalık nedeniyle kemiklerin zayıfladığını ve kırık riskinin arttığını kaydetti.

KEMİK KAYBINI ÖNLEMEK

Osteoporozun her yaş döneminde görülmekle birlikte genellikle yaşlılarda rastlanılan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkati çeken Pircanoğlu, “Çocukluktan itibaren yetersiz ve dengesiz beslenme ile hareketsiz bir yaşam tarzı sorunun temel nedenlerindendir. Osteoporozu önlemede en önemli iki faktörden biri güçlü kemik oluşumunu sağlamak, diğeri ise kemik kaybını önlemektir. Osteoporozun önlenmesinde, ülke genelinde beslenme eğitiminin ağırlıklı olduğu özel programların uygulanması, bunların rutin hizmetlere entegre edilmesi ve toplumun bilinçlendirilerek bilgi düzeyinin arttırılması büyük önem taşıyor” dedi.

Pircanoğlu, şunları söyledi:

Risk Faktörleri?

Ailede birinci derecede akrabada osteporoza bağlı kırık hikayesi olması

Irk (en düşük kemik kütlesi beyaz ırkta görülür)

Yaş (Sürekli yenilenen bir doku olan kemikte 30-35 yaşlarına kadar kemik yıkımı ve yapımı arasında denge sağlanır. Bu yaşlardan sonra ise genetik olarak belirlenmiş kemik kaybı başlar)

Cinsiyet (kadınlarda menopoz ve östrojen salınımındaki azalma ile bu kayıp hızlı bir şekilde kemik kaybı artar)

Gebelik ve Emzirme (Gebelik ve emzirme döneminde anneden bebeğe kalsiyum geçişi nedeniyle annenin kalsiyum ve D vitamini ihtiyacı artar. Genel olarak bu dönemlerde kemik yoğunluğunda bir azalma olur, ancak doğum ve emzirme süresinin sonunda normale dönmesi beklenir)

Bunların yanı sıra Yetersiz fizisel aktivite, düşük vücut ağırlığı, yaşam boyu düşük kalsiyum ve D vitamini alımı, sigara, aşırı alkol tüketimi, yetersiz beslenme de  risk faktörlerindendir. Ayrıca birçok hastalık ve ilaç kullanımı osteoporoza neden olabilir.

Nasıl Belirti Verir?

Osteoporoz hastalarının az bir kısmı  sırt ağrısı veya boy kısalması ile başvurabilir. Bununla birlikte çoğunlukla belirti vermediğinden birçok hastada tanı kırık gelişimi ile konmaktadır. Osteoporoza bağlı kırıklar,  travmalarla veya bazen travmasız oluşur. Osteoporoza bağlı kırık vücudun herhangi bir yerinde olabilir, fakat en sık görülen yerler omur , kalça ve el bileği kırıklarıdır.

Osteoporozun Önlenmesi ve Tedavisi

Osteoporoz önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Osteoporoz gelişme riskini azaltmak için yapılacak ilk ve en uygun yöntem, sigara içmemek, sağlıklı beslenmek, yeterli kalsiyum ve D vitamini düzeyine sahip olmak ve düzenli fiziksel egzersiz yapmaktır. Düşme riskini azaltacak önlemler alınması da kırık riskini azaltmak için önemlidir.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *