Merzifon Fizyolife Sağlık Yaşam Merkezi sahibi Fizyoterapist Gizem Uçar, manuel terapi hakkında gazetemize bilgiler verdi.
Manuel terapinin kökenlerinin yüzyıllar öncesine dayandığını, kas ve eklemlerdeki dokulara basınç uygulayarak yapılan bir fizik tedavi yöntemi olduğunu söyleyen Fizyoterapist Gizem Uçar, “Hareketsizliğe bağlı kas ve doku ağrılarından, tenisçi dirseğine kadar birçok kas-eklem sorunu manuel terapiyle giderilebilmektedir. Ayrıca kronik ağrıların giderilmesinde de etkili bir işlemdir. Manuel terapide ağrının bölgesine göre farklı terapi yöntemleri uygulanabilir” dedi.
Uçar yaptığı açıklamanın devamında; “Yaygın olarak kullanılan manuel terapi yöntemleri;
Yumuşak doku mobilizasyonları: eklem ve eklem çevresindeki kasların rahatlatılması amaçlanır. Özellikle miyofasyal adezyonların tedavisinde oldukça etkilidir. Dokulardaki sıvıları aktifleştirerek kasların gerginliği azaltılmak hedeflenir.
Germe: çoğunlukla sırt bölgesinde tercih edilen bir manuel terapi yöntemidir.Postüral problemlerin ve anormal nöromuskuler sorunların tedavisinde sıklıkla kullanılır.
Eklem mobilizasyonları: eklem mob özellikle istirahat ve soğuk komprese rağmen dindirilemeyen ağrıların tedavisinde uygulanır.
Diğer manuel terapi yöntemleri ise; terapatik masaj, myofasial gevşeme, sinir mobilizasyonları, traksiyon, kayma ve egzersizdir.
Manuel Terapi; eklem hastalıkları, bel kayması, kas yırtılması, donuk omuz, dirsek ve el bileği problemleri, kalça çıkığı, protez sonrası reh, topuk dikeni, bel ve boyun fıtığı gibi gruplarda uygulanabilir.
Manuel Terapinin Avantajları ise tedavi ve iyileşme süresinin kısa olması, özellikle hafif ve orta şiddetli doku yaralanmalarında tek seansta bile etkin olabilmesi, elle yapılan bir fizik tedavi metodu olduğu için hasta rahatlatması ve yan etkisinin olmaması şeklinde sıralanabilir. Hekim önderliğinde yapılabilecek olan bu metod ve uygulama günümüzde etkin bir şekilde çokça kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.