reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
85.288,35 %0.91
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SAĞLIK KAN ŞEKERİNİZ DÜŞÜYORSA DİKKAT !

KAN ŞEKERİNİZ DÜŞÜYORSA DİKKAT !

Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Öğretim Görevlisi Selçuk Sezikli, İftara saatler kala baş ağrısı, baş dönmesi, sinirlilik, terleme, bulanık görme, sersemlik, uyuklama gibi problemler yaşıyorsanız dikkat edin kan şekeriniz düşüyor olabilir dedi.

Ramazan’da hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) yaşamamak için dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Başhekim Sezikli; “ Sağlıklı kişilerde, uzun süre aç kalmalarda, kan şekeri düşmeye başladığında, vücutta salgılanan hormonların etkisiyle kan şekeri normal düzeyine çıkar. Yani hipoglisemiye fizyolojik bir cevap olarak, insülin hormonu salgılanması azalırken, kan şekerini yükseltmek üzere glukagon, adrenalin, kortizol ve büyüme hormonu artarak denge sağlanır. Şeker hastalarında, uzun süren açlıklarda, bu denge sağlanamayabilir ve hipoglisemi daha sık görülebilir. Bu sebeple diyabet hastaları, hekimlerinin kontrolünde ve onların tavsiyelerine göre oruç tutmalıdır. Çünkü diyabet hastasının beslenmesi ve ilaç dozlarının ayarlanması gerekir.

Özellikle uzun süren açlıktan sonra, iftarda çok hızlı ve kalorisi çok yüksek besinlerin yenilmesi, kan şekerini hızla yükselterek, hiperglisemi gibi önemli bir sağlık sorununa da yol açabilir. ’ diye konuştu.

Mümkün olduğunca, kan şekerini çok daha yavaş yükselten, daha az insülin salgılanmasını sağlayan, glisemik indeksi düşük olan besinler tercih edilmelidir diyen Başhekim Dr. Öğretim Görevlisi Selçuk Sezikli  önerilerde bulunarak; “Bu nedenle iftarınıza glisemik indeksleri 40 civarında olan, mercimek, domates ya da yoğurtlu çorba ile başlamak sağlığınız açısından daha yararlı olacaktır.

Her zaman olduğu gibi, ramazanda da, kan şekerini hızlı yükseltmeyen, kabak, patlıcan, ıspanak, karnabahar, brokoli, marul, domates, biber, soğan gibi sebzelerle yapılan yemekleri tercih edin.

Yine glisemik indeksi yaklaşık olarak 85 olan pirinç pilavı yerine, glisemik indeksi 45 olan bulgur pilavını tercih edin. Glisemik indeksleri sırasıyla 25 ile 45 arası değişen, barbunya, mercimek, nohut, kuru fasulye gibi baklagil yemeklerini sofranızdan eksik etmeyin. Tavuk, balık, yumurta, süt, peynir gibi proteinli içeren besinleri düzenli tüketin.

Meşrubat ve meyve suları yerine, sıvı ve mineral kaybını karşılamak üzere su, maden suyu, ayran, açık çay için. Ramazan’da uyku düzeni ve ritmi değiştiğinden, akşamları mümkün olduğu kadar daha erken saatlerde dinlenmeye çalışın.

Gün içerisinde birkaç defa ve iftar sonrasında kan şekerinizi ölçerek değerlerinizi not alın. Aşırı yükselme ve düşme söz konusu olursa mutlaka hekiminize danışın.

Glisemik indeksi düşük olan besinlerle, sağlıklı beslenerek, uzun süre tok kalabiliriz. Böylece, hem hipoglisemiyi önlemiş, hem de yemek sonrası gelişen hiperglisemiyi kontrol altına almış oluruz. Ayrıca, daha az insülin salgılanarak, vücut yağlanmasını azalttığınız gibi, kan kolesterol ve trigliserit değerlerinizin de sağlıklı bir şekilde, normal seviyelerinde kalmasını sağlarız” şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *