Amasya’da Beslenme ve Diyet Uzmanı olarak görev yapan Furkan Büyükbayraktar Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı olarak görev yapan Furkan Büyükbayraktar oruç tutarken hem sağlıklı olmak hem de kilo kontrolünü sağlamanın büyük önem taşıdığını söyledi.
Furkan Büyükbayraktar “Ramazanda uzun saatler boyunca aç kalmak ister istemez sağlığımızı etkiliyor. Sağlığımızın etkilenmemesi için iftar ile sahur arasında sağlığımız için önemli olan suyu bol bol tüketmemiz gerekiyor.” dedi.
Furkan Büyükbayraktar “Uzun süre aç kaldıktan sonra asla iftar yemeğini bir anda yememeliyiz. Orucu su, zeytin veya hurma ile açmalıyız. Hurma şeker oranı yüksek bir kuru meyve olduğu için, kan şekerini hızla yükselmesini sağlayacaktır. Ancak bir tane yemek yeterli olacaktır. Pide tüketirken de aşırıya kaçmamak gerekir. . İftar yeğinde mutlaka yemeye çorba ile başlayın. Yemeklerde kesinlikle yağlı kızartmalardan kaçınılmalıdır. Baklagilleri sofranızdan eksik etmeyin. İftar ile sahur arasında mutlaka günlük su ihtiyacı karşılanacak kadar su tüketmelisiniz. Yemek anında gazlı içeceklerin yerine mutlaka su tüketin. Hatta ev de yapılan kompostolar daha sağlıklıdır. Yiyecekleri iyice çiğneyerek yerseniz hazımsızlığı da önlemiş olursunuz.
İftar sonrası içilen içeceklerde de aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Millet olarak çayı kahveyi çok tüketiyoruz. Ancak iftar sonrası içilen sınırsız çaylar kahveler bize olumsuz bir şekilde geri döner. Çünkü bu içecekler aşırı tüketildiğinde, uykusuzluk, çarpıntı, kalp ritim bozuklukları gibi şikayetlere neden olabilir. İftar sonrası vücudun şeker dengesini korumak sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. ” dedi.
Sağlıklı bir Ramazan geçirmek için her zaman hafif yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Furkan Büyükbayraktar sahurda tercih edilmesi gereken yiyecekler hakkında da bilgi verdi. Furkan Büyükbayraktar “Sahurda tok tutan yiyecekler tercih ederek hem sağlığınızı hem de formunuzu kurumuş olursunuz. Bunun için hem sağlıklı hem de formunu koruyarak oruç tutmak isteyenler tok tutan yiyeceklere öncelik vermelidir. Protein içeren besinler vazgeçilmeziniz olmalıdır. Örneğin lor peyniri salatalarınıza ekleyerek veye da tek başına tüketebilirsiniz. Yumurta tek başına tok tutan en kaliteli protein kaynağı olan yiyeceklerden bir tanesidir. Yumurtayı haşlayarak sahurda rahatça tüketebilirsiniz. Kırmızı et, beyaz et, süt, yoğurt, yumurta, peynir, uzun süre tok kalmanızı sağlayacak yiyeceklerdir. Patatesi kızartma olarak değil de haşlayarak yerseniz yine sağlıklı ve tok tutucu bir yiyecek yemiş olursunuz. Ayrıca sahurda protein açısından 1 bardak süt içmeyi ya da 1 kase yoğurt yemeyi ihmal etmeyin. Genellikle Sahurda kahvaltılık tarzı peynirli yumurtalı, salatalıklı bir öğün yerseniz ham sağlığınızı korumuş olursunuz hem de gün içinde rahat bir oruç tutmuş olursunuz.” diyerek bilgi verdi./objektif