reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
85.112,19 %0.65
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SAĞLIK HACI ADAYLARINA VİRÜS UYARISI

HACI ADAYLARINA VİRÜS UYARISI

Amasya İl Sağlık Müdürlüğü, hac ve umre ziyaretlerine gidecek vatandaşları, Suudi Arabistanda bulunan ve korona virüsün farklı bir türü olan MERS-CoV virüsüne karşı uyardı.

Koronavirüsün bir türü olan ve Suudi Arabistan'da ortaya çıkan MERS-CoV virüsü 2013 yılında ortaya çıktı. Covid-19'dan farklı olarak MERS-CoV virüsünün bulaşma hızı çok daha düşük ve hastalığın etkileri daha hafif. Ancak yeni bir pandemiye sebep olmaması için tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Kutsal Topraklardaki insan yoğunluğu hastalığın yayılması için uygun bir ortam sağladığı için, Amasya İl Sağlık Müdürlüğü, Amasya'dan Kutsal topraklara gidecek olan hacı adaylarını ve umre ziyaretçilerini salgın riskine karşı uyardı. Salgınlardan en önemli korunma yöntemi olan kişisel temizlik sosyal mesafe konularının unutulmaması gerektiği belirtildi.

Suudi Arabistan'da artış gösteren MERS-CoV virüsü'nün insandan insana bulaşabildiğine dikkat çeken Amasya İl Sağlık Müdürlüğü, Türkiye'den Kutsal Topraklara giden hacı adaylarına salgından korunmak için uyarılarda bulundu. Kutsal toprakları ziyaret edecek vatandaşlara kişisel temizlik ve korunma önlemlerini hatırlattı.

Amasya İl Sağlık Müdürlüğü, sosyal medya hesabından yapılan uyarıda;

"MERS-CoV virüsünün develerden bulaştığından şüphelenilmektedir. Ancak hastalığın insanlara nereden ve nasıl bulaştığı henüz kesin olarak bilinmemektedir. Hastalık insandan insana bulaşabilmektedir ancak şu an için hızla yayılmamaktadır. Hastalığa son yakalanan kişilere, hastalık başka bir hastadan bulaşmıştır. Birçok kişi de hastalığa hastanelerde yakalanmıştır.

HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN;

Kişisel korunma önlemlerine ve temizlik kurallarına dikkat edilmelidir. Kalabalık alanlarda maske kullanılmalıdır.

Kişisel koruma önlemlerine ve temizlik kurallarına dikkat edilmelidir.

Hayvanlarla temas edilmemelidir.

Çiğ süt ve hayvansal ürünler (özellikle deve kaynaklı) tüketilmemelidir. Çiğ tüketilecek sebze ve meyveler iyice yıkanarak tüketilmelidir.

Bugün için develerin hastalığı bulaştırabileceği ve sütlerinin de risk taşıdığı düşünüldüğünden, deve çiftliklerinden ve deve sütünden kaçınılmalıdır.

Sabun ve su ile sık sık eller yıkanmalı, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanları kullanılmalıdır.

Virüsün bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınılmalıdır.

Mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyalar temizlenip dezenfekte edilmelidir.

Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.

Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçınılmalıdır.

Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalıdır.

Kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalı ve kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmalı ya da öksürmelidir.

Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde istirahat edilmeli, ateşin düşmesinden sonra da, tedavi ya da başka gerekliliklerin olması dışında, en az 24 saat istirahat etmeye devam edilmelidir.

Hac ve Umre'ye Gitmek Sağlık Açısından Sakıncalı Mıdır?

Suudi Arabistan ziyaretinden sonraki 14 gün içerisinde ateş ile birlikte alt solunum yolu hastalığı belirtileri (öksürük, nefes darlığı) olan kişiler bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve başvurduğu hekime mutlaka Suudi Arabistan seyahatine dair bilgi vermelidir.

2022 yılında hacca gideceklerde ülkeye girişten en az 14 gün önce tam olarak aşılandığını gösteren COVID -19 aşı sertifikası ve uçuştan 72 saat önce SARS-CoV-2 PCR testi yaptırıp, sonucun negatif olması şartı aranmaktadır. Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığınca yapılan açıklamaya göre ülkeye girişte Biontech ve Sinovac COVID-19 aşıları ile Suudi Arabistan makamlarınca kabul edilen diğer aşılar geçerli olacaktır.

Meningokok aşısının son 3 yıl içerisinde yapılmış olması yeterlidir, son üç yıl içerisinde aşısı olmayan kişilere ise seyahatten en az 10 gün önce meningokok aşısının yapılmasının sağlanması gerekmektedir."  ifadelerine yer verildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *