Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Nesrin Pircanoğlu, kış aylarında sık görülen ve kolay bulaşan gribe karşı önlem alınmazsa, hastalığın genellikle hafif seyretse de risk grubundaki kişilerde ağır seyredebileceğini, hastane yatışlarına ve hatta ölümlere yol açabileceğini ifade ederek, vatandaşları tedbirli davranmaları için uyardı.
Soğuk algınlığının çeşitli virüslerin yol açtığı üst solunum yollarının hafif seyirli bir hastalığı olduğunu belirten Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Nesrin Pircanoğlu, “En sık kış mevsiminde görülür. Bunun başlıca nedeni; iyi havalandırılmayan ortamlarda ve kalabalık ortamlarda daha çok zaman geçirilmesidir” dedi.
Hastalığın ilk belirtisinin boğaz ağrısı olduğunun altını çizen Dr. Pircanoğlu, “Ateş normaldir veya hafif yükselebilir. Bebek ve küçük çocuklarda ateş daha yüksektir. En sık görülen belirtiler; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma ve boğaz ağrısıdır. Koku ve tat duyusunun azalması, ses kalitesindeki değişiklikler gibi durumlara da sıkça rastlanır. Belirtiler ortalama 7 gün sürer. Soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Tedavi doktor önerisiyle belirtilere göre yapılmalıdır. Ayrıca istirahat ve dengeli beslenme vücut direncinin yeniden kazanılmasına yardım eder.” diye konuştu.
Soğuk algınlığı ile gribin çok karıştırıldığını ifade eden Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Nesrin Pircanoğlu gazetemize yaptığı açıklamanın devamında, “Grip, influenza virüslerinin yol açtığı, ekim ayından başlayarak nisan başına kadarki dönemde sık görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Soğuk algınlığına kıyasla öksürük, kas ağrısı ve şiddetli halsizliğin daha sık görüldüğü grip, birçok kişide hafif seyreder ve bu kişiler birkaç gün içerisinde tamamen iyileşmektedirler. Bununla birlikte yaşlılarda, küçük çocuklarda, gebelerde ve kronik hastalığı olanlar gibi özellikli gruplarda ağır seyretmekte, hastane yatışlarına ve hatta ölümlere neden olabilmektedir. Bu yönüyle soğuk algınlığından farklıdır. Dengeli beslenmek, yeterli miktarda su içmek, düzenli uyumak, düzenli egzersiz ve spor yapmak, sigara içmemek, mümkün olduğunca kalabalık yerlerden uzak durmak, öksürme ve aksırma sırasında ağzı kağıt mendille, kağıt mendil yoksa da kolun iç yüzüyle kapatmak ve sık sık el yıkamak hem gripten hem de soğuk algınlığından korunmaya yardımcı olur. Ayrıca gripten korunmanın en etkin yolu risk grubundaki kişilerin grip sezonu öncesinde aşılanmasıdır.” ifadelerini kullandı.