Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte evlerde bayram sofraları için hazırlıklar da başlıyor. Bayram için özenle hazırlanan sofralarda bazen besinlerin tüketiminde aşırıya kaçılabiliyor. Özellikle şeker hastalığı(diabet), hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklarından biri veya birkaçı olanların bu konuda daha dikkatli olmaları gerekiyor.
Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ömer Furkan Kaçar, Bayram gelenekseli olarak bu dönemde kırmızı et tüketimi oldukça artış gösterebiliyor. Kırmızı eti, protein açısından bilindiği üzere zengin bir kaynak olmasının yanında doymuş yağ ve yüksek oranda kolesterol içerdiğinden, sağlığımızı riske atmamak için tüketimini sınırlandırmak önemlidir. Dedi.
Önemli bir demir kaynağı olan etin, demir içeriğinin vücut içerisinde kullanımını artırabilmek için C vitamininden zengin besin kaynaklarının etle beraber tüketmekte yarar vardır diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ömer Furkan Kaçar, “Örneğin doğru koşullarda pişirilen eti, limonlu salata ile tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Taze kesilmiş etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Kurban Bayramında taze et nedenli sindirim sıkıntılarıyla savaşmak istemiyorsanız, etleri buzdolabında 1-2 gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelisiniz.
Bayramda aşırı miktarda et tüketimine bağlı olarak gereğinden fazla protein ve yağ alımı gerçekleşiyor. Buna ek olarak pişirme esnasında eklenen yağ, birçok hastalığa ve yeni hastalıkların oluşmasına zemin hazırlıyor. Bu nedenle porsiyon kontrolü, dikkat edilmesi gerekenlerin başında geliyor.
Fazla et tüketiminden kaynaklanan sindirim sistemi sorunları yaşamamak için sabahları yumurta, peynir, domates, yeşillik ve esmer ekmek gibi sindirimi göreceli olarak daha kolay besinlerin tüketilmesi öneriliyor. Özellikle yoğurt ve ayranın temel ve sağlıklı seçimler olduğunu unutmamak gerekiyor.
Taze kurban etleri tüketilecekse, pişirmeye çok dikkat etmek gerekiyor. Etlerin ilave yağ kullanmadan, kısık ateşte ve uzun sürede pişirilmesi en sağlıklı pişirme yöntemi. Bunun için basınçlı tencereler kullanılabilir.
Kızartma ve mangal gibi pişirme yöntemleri önerilmiyor. Eti pişirirken yağsız tava, fırın ya da sulu pişirme teknikleri kullanılması, sağlımız için en çok tercih edilmesi gereken yöntemler.
Mangal yapılacaksa pişirilen et ve diğer besinlerle ateş arasında en az 15-20 cm olması gerekiyor. Etler hızlı pişirildiğinde etin dış yüzeyi sertleşeceğinden, iç taraf pişmeyebilir.
İyi ve doğru yöntemlerle pişirilmiş kurban etlerinin yanında yeşil salata, diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yoğurt öneriliyor. İçecek olarak ise tuzsuz veya çok az tuzlu ayran ve kefir iyi birer seçim olarak öne çıkıyor.
Kahvaltıdan akşam yemeğine her öğünde etle hazırlanmış menüler özellikle sıcakların iyiden iyiye kendini hissettirdiği bugünlerde sağlık açısından doğru tercih olmayabilir. Ayrıca, akrabalara yapılan ziyaretlerde ikramları geri çevirmek ayıp olur düşüncesiyle etin üzerine yenilen şerbetli ağır tatlılarda aşırıya kaçmak reflü ve hazımsızlıktan yüksek tansiyona, diyabetten kalp-damar hastalıklarına ve kilo alımına dek bir çok şikayete yol açabilir. Herhangi bir rahatsızlık yaşamamak için eti sadece tüketirken değil, pişirirken de çok dikkatli olunması gerekmektedir. Yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşmaktadır. Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir. Et eğer mangal yapılarak tüketilecek ise, eti zehire dönüştürmemek için pişirme kurallarına mutlaka uyulması gerekir. Öncelik olarak mangalda kullanılacak kısım yağlarından arındırılmalı çünkü yağın ateşe damladıktan sonra buharlaşarak ete ulaşması kanserojen bileşenlerin oluşmasına olanak sağlıyor. Kurbanlık etlerde ölüm sertliği oluşmaktadır. Bekletilmeden yenen etler sert olduğu için midede hazımsızlık, şişkinlik gibi şikayetlere neden olabilmekte, bu sebeple et en az 24 saat buzdolabında bekletilmeli ve ondan sonra tüketilmelidir. Ayrıca, bayramda sebze meyve tüketiminin ihmal ediliyor. Etleri sebze ile pişirmeye, etin yanında taze yeşilliklerden oluşan bol salata tüketmeye dikkat edilirse sebzeler ete göre daha posalı ve tok tutucu özelliğe sahip olduğundan, bol sebze tüketerek doygunluğu sebzelerden sağlanabilir, et tüketimi bu şekilde azaltılabilir.” Diye konuştu.