Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, acil vakalara müdahalelerde, 112 ambulanslarının trafiğe takılmaları nedeniyle zaman zaman sıkıntıların yaşandığını dile getirerek, Amasyalılardan daha duyarlı olmalarını istiyoruz dedi.
Özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde Amasyalılardan daha duyarlı olmalarını isteyen Dr. Koç, "Lütfen 'hayata yol verin' o ambulansın içinde siz veya yakınınız da olabilir. 5 dakikada gidilebilecek yerlere ambulanslarımızın 15 dakika hatta yarım saatte ulaşamadığı olabiliyor.”
İl Sağlık Müdürü Dr. Koç, özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde, 112 Acil Sağlık Hizmetleri kapsamında çalışan personelin zaman zaman sıkıntı yaşadığını söyledi.
Ciddi sağlık sorunu ya da hayati tehlike yaşayanlara en kısa sürede ulaşmayı hedeflediklerini ancak bunun her zaman mümkün olmadığını belirten Dr. Koç, Amasyalılara çağrıda bulundu. Trafikteki tıkanıklıklar, bazı sürücülerin yol vermemesi ya da yol vermek isteyenlerin paniklemesi nedeniyle ambulansları kullanan sağlık personellerinin hastaya ulaşmakta zorluk çekebiliyorlar.
Şehir içinde 10 dakika, şehir dışındaki bir alana ise yarım saatte ulaşmayı hedefliyoruz. Ama normalde 5 dakikada ulaşabileceğimiz alanlara 15 dakika hatta yarım saatte ulaşamadığımız oluyor. Bu da trafik sıkışıklığından kaynaklanıyor. Bu konuda vatandaşlarımızdan yardım istiyoruz" diye konuştu.
AMBULANSIN İÇİNDE BİZ VEYA YAKINIMIZ OLABİLİR
Trafikte siren ve uyarı işaretleri açık bir şekilde seyreden ambulanslara yol verilmesi gerektiğini hatırlatan Dr. Koç, "Vatandaşımız bir ambulansı gördüğünde, sirenini duyduğunda bilmeli ki içerisinde gerçekten hastaneye ulaştırılmaya çalışılan bir hastamız var. Bu hastamızın hayati bir tehlikesi var. Bu ambulansın içerisinde biz veya yakınımız da olabilir. En uygun şekilde aracımızı sağa çekerek ambulansımıza yol vermeliyiz. Ambulansın istikametini boşaltmaya çalışmalıyız. Bu konuda duyarlı vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Duyarlılık göstermeyen şu an da farkında olmayan vatandaşlarımızın da duyarlı olmalarını istiyorum. Ambulansın sireni çalıyor ama içerisinde hasta yok. Ambulans gitmek istediği yere hızlı bir şekilde ulaşmak için sireni çalıyor diye düşünenler olabilir, ancak bunu tespit ettiğimizde gereğini biz zaten yaparız. Sağlık personeli arkadaşlarımızın bu konuyu suiistimal edeceğini düşünmüyorum. Ambulansın içerisinde hasta olduğunu bilmeli ve empati kurup ambulansa yol vermeliyiz’ ifadelerini kullandı.
CADDE VE SOKAKLARA ARAÇLARIMIZI GELİŞİ GÜZEL PARK ETMEYELİM
Ambulansların böylesine özellik ve öncelikleri varken ne hikmettir günümüzde ambulansa yol vermeyen sürücülerle dolu.
Amasya’da yolların darlığı yetmiyormuş gibi birde çarşı merkezlerine park eden araçların daralttığı yollar, buna ambulansa yol vermeyen veya park edilen araçlar nedeniyle yol veremeyen araçlarda işin içine girince ambulansın hastaneye götürmek istediği hasta bazen hayatını kaybedebiliyor bazen de durumu ağırlaşabiliyor.
Cadde ve sokaklara araçlarımızı gelişi güzel park etmeyelim ki ambulanslarımız vakaya giderken zorluk çekmesinler. Zamanla yarıştıkları için birde araçların çekilmesini beklemesinler.
Ambulansa yol vermek bir insanlık görevidir. Lütfen duyarlı olalım, yol verelim geçiş hakkını ambulansa tanıyalım. İçinde en sevdiklerimiz olabilir. Ayrıca sirenlerini çalarak yol isteyen bir ambulansa yol vermemek ise tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de insanlık suçu sayılmakta ve ağır para cezası da uygulanmaktadır. Yaşama yol verin hayat kurtarın’’şeklinde konuştu.