Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Nesrin Pircanoğlu, Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, ebeveynlere “Bebeğiniz 2 aylık olduğunda verem aşısı yaptırmayı ihmal etmeyin” çağrısında bulundu.
Pircanoğlu, “Hastalığa neden olan mikroorganizmanın hastalığa dönüşme etkisini ortadan kaldırarak ve gücünü azaltarak kişilere verilmesi aşı olarak adlandırılır. Böylelikle kişi mikroorganizmalarla (virüs, bakteri) tekrar karşılaştığında hızlıca savunma oluşturarak, etkenin oluşturacağı hastalığı geçirmeyecek veya daha kolay atlatacaktır.”dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş ve bebeklik döneminden itibaren uygulanan bir aşı takviminin olduğunu belirten Pircanoğlu, “Bu aşı takvimi sayesinde yeni doğanın büyüme gelişimi takip edilirken aşılar da düzenli olarak yapılır” diyor.
Aşılama hakkında açıklamalarda bulunan Pircanoğlu, “Aşılamanın hedefleri arasında yeni doğan tetanosunun ortadan kaldırılması, kızamık hastalığı ve çocuk felci gibi bulaşıcı hastalıkların dünyadan silinmesi bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
YENİ DOĞAN AŞILAMA TAKVİMİ NEDİR?
Pircanoğlu,, şöyle devam etti:
“Aşılar genelde kol veya bacağa uygulanmaktadır fakat ağızdan, kas içine ya da deri altına da yapılmaktadır. Aşılar doğumdan sonra başlar ve ilköğretimin sonuna kadar devam eder. Sağlık Bakanlığı programında olan aşılar ücretsiz olarak gerçekleşir. Hastanemizde ve aile sağlığı merkezlerimizden aşıları titizlikle uyguluyoruz.”
Bebeklere uygulanan aşılar hakkında açıklamalarda bulunan Pircanoğlu, bebek doğum sonrasında hepatit aşısının ilk dozunun uygulandığına dikkat çekerek,
“Birinci ayda aşı takvimine uygun olarak hepatit aşısının 2. dozu uygulanır. Hepatit aşısı toplam 3 dozda uygulanır. En son doz, 6. ayda uygulanmaktadır. İkinci ay rutin bebek kontrolü sırasında BCG (verem aşısı), KPA ve beşli karma aşısı yapılır. Beşli karma aşı beş hastalığa birden geliştirilen beşli karma aşısı difteri, boğmaca ve tetanostan oluşan DBT aşısı, çocuk felci aşısı (IPV) ve menenjit aşısından (HIP) oluşur. Bu beşli aşı 2, 4, 6, 18. Aylarda uygulanmaktadır. Pnomokok aşısı, zatürre aşısı adıyla da bilinen aşı 2,4 ve 12. aylarda 3 doz olarak uygulanmaktadır. Zatürre aşısı zatürre dışında menenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi birçok hastalığa karşı da etkilidir. Dördüncü ayda beşli karma ve KPA aşıları yapılır. Altıncı ay aşıları hepatit B aşısı, beşli karma aşısı uygulanır. Ayrıca ağızdan çocuk felci aşısı yapılır. On ikinci ayda KPA aşısının son dozu, kızamık-kızamıkçık-kabakulak (KKK) ve suçiçeği aşıları yapılır. KKK kızamık, kızamıkçık ve kabakulak hastalığı virüslerini içeren tek bir aşıdır. 12. ayda 1 doz, 4-6 yaş arası 2. doz uygulanmaktadır. Suçiçeği aşısı ise 12. ayda uygulanmaktadır. İsteğe bağlı olarak 5 ve 6. yaşlarda tekrarlanabilir. On sekizinci ayda beşli karma aşısı, ağızdan çocuk felci aşısı ve hepatit A aşısı yapılır. 24. ayda hepatit A aşısı tekrarlanır ve ilkokul sekizinci sınıfta tetanos tekrarı yapılır.”
AŞILARIN YAN ETKİLERİNE DİKKAT!
Aşıların bazı yan etkilerinin olabileceğine de dikkat çeken Pircanoğlu, “En sık rastlanılan yan etki ateştir ve genellikle 12-24 saatte meydana gelir. Ateş dışında, aşı yerinde şişlik ve ağrı, uyku hali, huzursuzluk, iştahsızlık, döküntüler veya kas ağrıları da görülebilir” dedi.
BU DURUMLARDA AŞI YAPTIRMAYIN
Bazı durumlarda aşı yaptırmanın doğru olmadığını vurgulayan Pircanoğlu, alerjik reaksiyonlarının riskli olduğuna vurguladı ve olası alerjilerde doktorun bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
Aşı sonrası nadiren komplikasyonların da görüldüğünü belirten Pircanoğlu,, “Bebek veya çocukta nefes darlığı, yüz ve boğazda şişme, kurdeşen, yüksek ateş vb. bulgular gözlemlenirse mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bunun dışında aşının yapılacağı gün bebekte bir hastalık varsa aşı ertelenmelidir. Ayrıca immun yetmezliği olan bebek ve çocuklarda canlı aşılar uygulanamamaktadır” açıklamalarında bulundu.