Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Nesrin Pircanoğlu, 2022 yılı Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla basın açıklamasında bulundu.
Akciğer kanserinin dünyada ve ülkemizde kanser kaynaklı ölümlerin en yaygın nedeni olduğunu da söyleyen Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Nesrin Pircanoğlu, “Bilindiği üzere kanserler, beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalık grubudur. Akciğer kanseri Dünya genelinde erkekler arasında en sık görülen kanser türü iken, kadınlarda 3. sırada yer almakta ve önemini korumaktadır. Gerek dünyada gerekse ülkemizde kanser kaynaklı ölümlerin en yaygın nedenidir” dedi.
Akciğer kanserinin; yapısal olarak normal akciğer dokusunda bulunan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturması olduğunu da söyleyen Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Nesrin Pircanoğlu, “Oluşan kitle, öncelikle bulunduğu ortamda büyür. İleriki aşamalarda ise çevre dokulara veya dolaşım yoluyla uzak organlara yayılabilir (karaciğer, kemik, beyin vb. gibi). Bu yayılıma metastaz adı verilmektedir” dedi.
Akciğer kanseri risk faktörleri ve belirtileri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Nesrin Pircanoğlu, “ Akciğer kanserlerinin yaklaşık %90’ı tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı ile oluşmaktadır ve tütün ürünleri kullanımı akciğer kanserinin en sık nedenidir. Dolayısıyla sigara içiminin engellenmesiyle akciğer kanseri tanısının %90’a kadar önlenebileceği tahmin edilmektedir. Günlük içilen sigara sayısı, sigara içme süresi, sigaraya başlama yaşı (ne kadar erken başlanırsa risk o oranda artar), dumanı derin çekme ve sigaranın içeriğindeki katran miktarı ile kanser gelişme riski artar. Sigara dumanında 4000’den fazla kimyasal ve 70’den fazla kanserojen madde olduğu uzun yıllardır bilinmektedir. Kendileri sigara içmedikleri halde ev veya işyerlerinde pasif olarak dumana maruz kalan kişilerde de akciğer kanseri gelişme riski % 20-30 oranında artmaktadır. Sigaranın bırakılması durumunda akciğer kanseri olasılığı zamanla azalmakta, sigara bırakıldıktan 10-20 yıl sonra hiç içmemişlerin düzeyine yaklaşmaktadır. En önemli risk faktörü tütün kullanımı olmakla birlikte, akciğer kanserinin hiç sigara kullanmamış kişilerde de görülebileceği unutulmamalıdır.
Akciğer kanseri için diğer risk faktörleri arasında; pasif içicilik (sigara), akciğer kanseri yönünden aile öyküsünün varlığı, bazı vitaminler, radon/asbest gibi kimyasallara maruziyet, arsenik gibi endüstriyel ürünlere maruziyet, radyasyon maruziyeti, bazı organik kimyasallar, hava kirliliği, HIV enfeksiyonu ve tüberküloz yer almaktadır. Bu etkenlerden bazısı kaçınılabilir risk faktörleri (tütün ve tütün ürünleri kullanımı gibi) iken bazısı değiştirilemez risk faktörüdür (ailesel akciğer kanseri öyküsünün varlığı gibi).
Erken Tanı
Kanserin erken evrede iken tespiti, başarılı bir şekilde tedavi edilme olasılığını arttırır.
Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Genellikle Akciğer kanserinin neden olduğu bulgu ve şikâyetlerin oluşumu için birkaç yıl geçer ve hastalık ileri evreye gelinceye kadar fark edilemeyebilir. Başka bir rahatsızlık ya da kontrol için çekilen akciğer grafisinde tesadüfen görülebilir.
Akciğer kanseri tanısı konulan hastalarda belirtiler tümörün akciğer içindeki yerleşimine, büyüklüğüne, yayılım yerine ve yayılma derecesine bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Akciğer kanseri belirtileri;
Geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük
Öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak
Derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı
İştahsızlık, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı
Ses kısıklığı
Nefes darlığı
Sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit ve/veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonlarıdır.
Bu belirtilerin akciğer kanserinden başka hastalıklarla ilişkili olabileceği de unutulmamalıdır. Bununla birlikte bu belirtilerin fark edilmesi durumunda zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı.