reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
85.112,19 %0.65
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SAĞLIK 2 SAATTEN FAZLA GÜNEŞ ALTINDA KALMAYIN!

2 SAATTEN FAZLA GÜNEŞ ALTINDA KALMAYIN!

Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Sezikli, hava sıcaklıklarının yükselmesi sonucu yaşanabilecek güneş çarpması vakaları için vatandaşları uyardı.

Uzun ve yoğun kar yağışlı geçen kış mevsimi sonrası havalar nihayet ısındı. Gündüzleri 30 dereceyi aşan hava sıcaklıkları, güneş altında kalmayı zorlaştırmaya başladı. Güneş ışığına doğrudan maruz kalmak cilt hastalıklarına ve güneş çarpmasına neden olabiliyor. Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Selçuk Sezikli, güneş çarpması riskine karşı vatandaşları uyardı.

Güneşin hayatın vazgeçilmezi olduğunu ancak, fazlasının insan sağlığına zarar verdiğini ifade eden Başhekim Sezikli, 2 saatten fazla güneş altında kalmanın ölüme sebebiyet verebileceğinin altını çizdi.

Başhekim Sezikli, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; "Güneşte uzun süre kalırsanız güneş çarpması, yani ısı çarpması olur. Bu, hafif bir baş ağrısından tutun da ölüme kadar götürebilen komplikasyonları olan bir tıbbi acil durumdur. Özellikle güneş ışınlarının dünyaya dik olarak geldiği 11.00-14.00 saatleri arasında güneşte 2 saatten daha fazla kalmanın vücutta ısı birikimine neden olabilir. Vücuttaki ısı regülasyonunu ayarlayan beyindeki merkezler bu regülasyonu ayarlayamayacak pozisyona düşüyor. Vücut ısısı yükseldiğinde beyin terleme yoluyla ısıyı düşürmeye çalışıyor, bir müddet sonra sıvı kaybınız oluyor, sıvı kaybınız olunca terleme yavaşlıyor, terleme yavaşlayınca vücut ısınmaya başlıyor, ısınmaya başlayınca tüm organlarınız bundan çok olumsuz etkileniyor. En başta da beyin, merkezi sinir sistemi etkileniyor. Önce baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, arkasından komaya giden durum söz konusu oluyor. O nedenle mineralize su öneriyoruz. Yani halkımızın bildiği maden suyunu öneriyoruz. Hatta ayrana maden suyu katmak ya da ayranı maden suyuyla yapmak ve onu içmek çok daha yararlı olur. Aldığımız sıvının biraz da soğuğa yakın olmasını istiyoruz. Bu soğuk sıvı iç ısımızı da alarak ısı çarpmasından bizi korumuş oluyor. Ama bu basit tedbirlerle rahatlama olmazsa mutlaka hastaneye, hekime başvurmak gerekiyor." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *