Satılmasına karar verilen taşınmazın cinsi, niteliği, kıymeti, adedi, önemli özellikleri :
1 NO'LU TAŞINMAZIN
Özellikleri : Amasya İl, Merzifon İlçe, 128 Ada, 8 Parsel, SARIKÖY Mahalle/Köy, Parsel; Tarımsal üretim amaçlı olarak değerlendirildiğinden, Kamulaştırma kanunun ilgili hükmü referans alınarak taşınmazların değer tespitlerinde Gelirlerin Kapıtalizasyonu Yöntemi ve piyasa araştırması metodu kullanılmıştır. Değer tespitinde kullanılan ve yörede geçerli kapitalizasyon oranı, yörede yaygın münavebe sistemi, münavebe sistemine göre arazilerin net gelirleri (ana ürün, yan ürün verim ortalamaları fiyat ortalamaları, maliyetler). bedelleri ve gelirleri ortaya konulmuştur. Parselin özellikleri, sulama imkanları ve yeterliliği dikkate alınarak tespit yapılmıştır. Verim ve maliyet değerleri Merzifon Tarım ve Orman Müdürlüğü 2020 yılı verileridir. Yörede sulu tarım arazilerinde genel olarak: Buğday(sulu)+ Ayçiçeği(sulu) + Arpa(sulu) + Haşhaş(sulu) münavebe sistemi kullanılmaktadır. Gelirlerin Kapitalizasyonu yönteminde ihtiyaç duyulan Kapitalizasyon Faiz Oranının belirlenmesinde; Enflasyon nedeniyle taşınmaz fiyatlarındaki trend arazinin ülkemizde güvence ve yatınım aracı olarak görülmesi, yörenin gelişme eğilimi arazinin yapısı, bünyesi ve verimliği, işletme sermayesine uygulanan reel faiz oranları, yörede faiz oranının belirlenmesine Yönelik yapılmış çalışmalar, dar bir vadide bulunan sahada tarım arazilerinin azlığı yargıtay içtihatları, daha önceki yıllarda yörede Kamulaştırma yapılması gibi kriterler dikkate alınmıştır.
Adresi : Sarıköy Köyü 128 Ada 8 Parsel Merzifon / AMASYA
Yüzölçümü : 42.878,47 m2
İmar Durumu : Yok
Kıymeti : 160.800,00 TL
KDV Oranı : %18
Kaydındaki Şerhler : 3083 sayılı yasanın 6.maddesi gereğince kısıtlıdır.
1. Satış Günü : 13/04/2022 günü 10:30 - 10:35 arası
2. Satış Günü : 11/05/2022 günü 10:30 - 10:35 arası
Satış Yeri : Mezat Salonu - Merzifon Adalet Sarayı 3. Kat (SATIŞ SALONU) MERZİFON / AMASYA
Satış şartları :
1- İhale açık artırma suretiyle yapılacaktır. Birinci artırmanın yirmi gün öncesinden, artırma tarihinden önceki gün sonuna kadar esatis.uyap.gov.tr adresinden elektronik ortamda teklif verilebilecektir. Bu artırmada tahmin edilen değerin %50 sini ve rüçhanlı alacaklılar varsa alacakları toplamını ve satış giderlerini geçmek şartı ile ihale olunur. Birinci artırmada istekli bulunmadığı takdirde elektronik ortamda birinci artırmadan sonraki beşinci günden, ikinci artırma gününden önceki gün sonuna kadar elektronik ortamda teklif verilebilecektir. Bu artırmada da malın tahmin edilen değerin %50 sini, rüçhanlı alacaklılar varsa alacakları toplamını ve satış giderlerini geçmesi şartıyla en çok artırana ihale olunur. Böyle fazla bedelle alıcı çıkmazsa satış talebi düşecektir.
2- Artırmaya iştirak edeceklerin, tahmin edilen değerin % 20'si oranında pey akçesi veya bu miktar kadar banka teminat mektubu vermeleri lazımdır. Satış peşin para iledir, alıcı isteğinde (10) günü geçmemek üzere süre verilebilir. Damga vergisi, KDV,1/2 tapu harcı ile teslim masrafları alıcıya aittir. Tellâllık Harcı, taşınmazın aynından doğan vergiler satış bedelinden ödenir. (Alacakları rehinli olan alacaklıların satış tutarı üzerinden rüçhan hakları vardır. Gümrük resmi ve akar vergisi gibi Devlet tekliflerinden muayyen eşya ve akardan alınması lazım gelen resim ve vergi, rehinli alacaklardan sonra gelir.)
3- İpotek sahibi alacaklılarla diğer ilgilerin (*) bu gayrimenkul üzerindeki haklarını özellikle faiz ve giderlere dair olan iddialarını dayanağı belgeler ile (15) gün içinde dairemize bildirmeleri lazımdır; aksi takdirde hakları tapu sicil ile sabit olmadıkça paylaşmadan hariç bırakılacaktır.
4- Satış bedeli hemen veya verilen mühlet içinde ödenmezse İcra ve İflas Kanununun 133 üncü maddesi gereğince ihale feshedilir. İhaleye katılıp daha sonra ihale bedelini yatırmamak sureti ile ihalenin feshine sebep olan tüm alıcılar ve kefilleri teklif ettikleri bedel ile son ihale bedeli arasındaki farktan ve diğer zararlardan ve ayrıca temerrüt faizinden müteselsilen mesul olacaklardır. İhale farkı ve temerrüt faizi ayrıca hükme hacet kalmaksızın dairemizce tahsil olunacak, bu fark, varsa öncelikle teminat bedelinden alınacaktır.
5- Şartname, ilan tarihinden itibaren herkesin görebilmesi için dairede açık olup gideri verildiği takdirde isteyen alıcıya bir örneği gönderilebilir.
6- Satışa iştirak edenlerin şartnameyi görmüş ve münderecatını kabul etmiş sayılacakları, başkaca bilgi almak isteyenlerin 2017/254 Esas sayılı dosya numarasıyla müdürlüğümüze başvurmaları ilan olunur.28/02/2022
(İİK m.126)
(*) İlgililer tabirine irtifak hakkı sahipleri de dahildir.
* : Bu örnek, bu Yönetmelikten önceki uygulamada kullanılan Örnek 64'e karşılık gelmektedir.