Merzifon ve Gümüşhacıköy ilçelerinde faaliyetlerini sürdüren Yılmaz Mühendislik sahibi Eren Yılmaz, firmaları hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.
Kendisinin 11 yıldır baba mesleğini devam ettirdiğini söyleyen Makine ve Elektrik Mühendisi Eren Yılmaz, “Babam 35 yıldır Gümüşhacıköy’de elektrik teknisyeniydi. Bende 2009 yılında makine ve elektrik mühendisliği bölümünden mezun olup 2010 yılında Merzifon’da işletmemizi hayata geçirerek 11 yıldır baba mesleğini devam ettiriyorum. Gümüşhacıköy’de 600 metre kare kapalı alanda malzeme satışımızı yapıyorduk devam da ediyoruz. Merzifon’da ise 1000 metre kare yerimiz ile toptan ve perakende satış noktasında uygun fiyatlarla müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Organize sanayi bölgesi genişleme alanında 7000 metre kare yer aldık. Şuanda 2000 metre karesini hâlihazırda kapattık. Orada da güneş paneli üretimi ve elektrik panoları üretimi olarak yaklaşık 20 personel ile üretime başlamayı hedefliyoruz” dedi.
Merzifon’da elektrik taahhüt işlemleri yapan firmaların olduğunu ama kendilerinden başka mühendis çalıştıran bir firmanın bulunmadığını da söyleyen Eren Yılmaz, “Merzifon’da elektrik taahhüt işlemleri yapan firmalar var. Ama bizden başka mühendis çalıştıran bir firma yok. Firmamız olarak elektrik mühendisliği, plan ve proje, danışmanlık, mühendislik hizmetleri başta olmak üzere aklınıza gelebilecek her türlü elektrik tesisatlarını bünyemizde barındırıyoruz. Biraz açmak gerekir ise bina ve sanayi yapıların tüm projeleri, alçak gerilim ve yüksek gerilim enerji nakil hatları projelendirmesi ve taahhüt üzerine mühendislik hizmetleri sağlıyoruz. Fabrika kurulumlarında ve bina kurulumlarında elektrik ile ilgili her türlü danışmanlık hizmetlerini sağlıyoruz. Günümüzde biraz önemsenmiyor ama topraklama ölçümleri, tesisatın periyodik kontrolleri, paratoner ölçümleri üzerine ölçüm hizmetlerinin tamamını yapıyoruz. Ve alçak gerilim elektrik şebekeleri, yüksek gerilim elektrik şebekeleri, bina elektrik tesisatları, fabrika elektrik tesisatlarıyla ilgili taahhüt hizmetini yetkili ve uzman personelimiz ile birlikte sağlıyoruz. Personellerimizden yaklaşık üç tanesi yirmi, yirmi beş yıldır bu sektörün içerisinde yer alıyor. Şuanda da yedi kişi ile Merzifon ve Gümüşhacıköy olmak üzere çevre illere hizmet vermekteyiz” dedi.
Merzifon’un konumu itibariyle sürekli gelişme kaydettiğini de söyleyen Yılmazlar Mühendislik Sahibi Eren Yılmaz, “Merzifon kavşak noktasında olması itibari ile potansiyeli yüksek bir şehir. Özellikle de son dönemlerde büyük şehirlerin küçük şehirlere verdiği göç vasıtası ile daha da gelişiyor. Bakıldığında Gümüşhacıköy, Suluova, Vezirköprü ilçelerinden mükemmel bir nüfus akışı var. Merzifon bu konuda çok avantajlı. Tabii Merzifon’un büyük şehirlere yakınlığı ve ulaşım kolaylığının olması ticari açıdan bazen dezavantaj olabiliyor. Mesela vatandaş Ankara’dan gidip günübirlik malzemesini alıp dönebiliyor. Buda ticari potansiyel açısından olumsuz olabiliyor” dedi.
Türkiye’deki yangınların yüzde 35’inin elektrik kontağından çıktığının söylendiğini, bunların sebeplerinin de yanlış malzeme kullanımı, kontrol eksikliği, tespit ölçüm hizmetlerinin yapılmaması ve yetkisiz kişiler tarafından yapılması olduğunu da söyleyen Eren Yılmaz, “Türkiye’de yangınların %35 civarının elektrik kontağından çıktığı söylendi. Bizce bunun sebepleri yanlış malzeme kullanımı, kontrol eksiliği, tespit ölçüm hizmetlerin yapılmaması ve yetkisiz kişiler tarafından yapılmasıdır. Ben mahkemelere bilirkişi olarak da gidiyorum. Mesela çok üzücü bir olaya gitmiştim bir çocuk traktörünü yıkarken elektrik çarpması sonucunda hayatını kaybediyor. Ben oraya gidip inceleme yaptığımda tamamen yanlış yerde malzeme kullanımı ve ölçüm hizmetlerinin yetkili personel tarafından yapılmadığından kaynaklandığını gördüm. Şimdi endüstriyel tesislerinde iş güvenlik uzmanları zorunlu tuttuğu için topraklama test ölçümleri, paratoner var ise paratoner ölçümleri, tesisat kontrolleri yapılıyor. Ama bence müstakil binalarında, oturduğumuz binalarında senede bir defa olmak üzere yetkili mühendis arkadaşlar tarafından ve kalibrasyonu yapılmış ölçüm aletleri ile birlikte kontrollerinin yapılması şart. Elektrik malzemelerinin hepsi akım çeken malzemeler olduğu için zamanla deforme olma olasılığı artıyor. Yeni taktığınız malzeme ile on sene önceki malzeme arasında çok fark oluyor. Bunların kontrolleri ne zaman bir arıza ile karşılaşılır ise o zaman yapılıyor. Bakıyor arıza var kaçak akım rölesini değiştiriyor belki de evini yangından kurtarıyor. Ama arıza olmaz ise o kaçak akım rölesi o sigortalar yangın çıkarana kadar kontrollerini yaptırmıyor. Dediğim gibi yetkili kişiler tarafından senede bir defa olmak üzere bu kontrollerin yapılması gerekiyor. Aynı zamanda ev, iş yeri daha doğrusu her yerde kaçak akım rölesinin olmadığı yerlerde kullanımı, kullanılan yerlerde ise doğru kullanıp kullanılmadığı test edilmeli. Kaçak akım rölesinin üzerinde test butonu var oradan herkes bakıp çalışıp çalışmadığını kontrol edebilir ve bir uzman tarafından destek alarak yaptırabilir. Evdeki yangınların başlıca sebeplerinden bir diğeri ise bence yanlış malzeme kullanımıdır. Biraz teknik olacak ama binanın ana girişine taktığımız 300 mili amper yangın rölesi ve 30 mili amper hayat koruma rölesi var. 30 mili amperi dairelerin içerisine takarız ki herhangi bir aksilikte, elektrik kaçağında insan bedenine elektrik çarpmadan sigortayı attırabilsin. Sigortaların amperajları da çok önemli. Projeleri çizerken belirli hesapladığımız amperajlar var. Örneğin vatandaş bizim hesapladığımızın üzerinde bir amperaj takar ise o sigorta atmaz. Sigorta atmadığı zamanda yangın ve can güvenliğine sebep olur. Bundan dolayı da doğru kullanımının ve ölçüm kontrolünün önemli olduğunu düşünüyorum.
Vatandaşlarımız elektrik tesisatındaki herhangi bir arızayı yaptıracakları zaman kesinlikle yetkili bir firmaya ve alanında uzman bir kişiye yaptırmalılar Mesela doğalgaz firmaları şuanda makine mühendisi olmadan iş yapamıyor. Bence elektrik firmaların da bir tane yetkili elektrik mühendisi çalıştırması zorunlu olmalı. Şuanda dağıtım şirketleri testlerimizi kontrol ediyor. Ama piyasada bazen duyuyoruz yetkili olmayan elektrikçi arkadaşlar fotoğrafı çekene kadar takıyor, çektikten sonra onu söküyor ve yanlış malzemeyi geri takıyor. Bundan dolayı firmalar bünyelerinde uzman bir kişiyi bulundurmalı ki ölçüm hizmetlerini doğru bir şekilde yapabilsin, yaptığı işleri kaliteli yapabilsin” ifadelerini kullandı.