Otomobil tamircileri, yeni neslin bu mesleğe ilgi göstermemesinden dolayı çırak sıkıntısı yaşıyor.
4+4+4 Eğitim sisteminin zorunlu hale gelmesi ve çıraklık eğitiminin istenilen düzeyde olmamasından dolayı ustalar sanayide çalışacak çırak bulmakta zorluk çekiyor.
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde Motor bölümü açılmasını isteyen motor tamircileri Yakın ilçe Merzifon'da Merzifon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Motorlu Araçlar Teknolojisi alanlarında öğrencilerini yetiştiriyor. Öğrenciler, okulda gördükleri eğitimin yanında atölyelerde uygulamaları olarak aldıkları eğitimi pratiğe döküyor. Okulun Motorlu Araçlar Teknolojisi alanında eğitim gören öğrenciler ise araçların tamir, bakım ve onarımlarını yapıyor. Öğrenciler stajlarını ise kentte bulunan oto tamir ve bakım servisinde yapıyor.
Gümüşhacıköy'de neden yok daha önceki yıllarda Gümüşhacıköy Milli Eğitim Müdürlüğüne gidip durumu arz ettik fakat her hangi bir gelişme yok dedi. Tamircileri genellikle küçük yaşlarda aileleri tarafından bir ustanın yanına çırak olarak verilerek mesleğin erbabı olmaları ile biliniyor. Özellikle geçmişte yaz aylarında bir ustanın yanında küçük yaşlarda çırakların görülmesi normal bir durumken, şimdilerde ise sanayi sitelerinde çırak azlığından dolayı sıkıntı yaşanıyor. Dükkanlarına alet edevat toplamaya bile çırak bulamayan ustalar, bu durumun değişmemesi halinde gelecekte yeni ustaların olmayacağını ve yetişen sınırlı sayıda çırağın tüm şehrin işlerine bakacağına vurgu yaptı.
Yeni neslin mesleğin zorluklarından dolayı bu işe sıcak bakmadığından ve buna bağlı olarak dükkanında çalışacak çırak sıkıntısı yaşandıklarından bahseden Sanayi esnaflarından araç tamircisi Serkan Çoban, bugüne kadar dükkanına gelen çırakların ise çeşitli bahanelerle işi bıraktıklarını anlattı.