Merzifon’da “Ceviz Yetiştiriciliğinde Verim ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler” konulu konferans düzenlendi.
Akif Gülle Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta konuşan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça, cevizin dikimi ve bakımı konularında çiftçileri bilgilendirdi.
Doğru arazi, yöntem, teknoloji ve çeşitle ceviz bahçeleri oluşturulması gerektiğini ifade eden Akça, “Bir ceviz fidanı alıp, çukur açıp dikmekle olmuyor. Doğru yerde, doğru toprakta mı, bunlara dikkat etmemiz gerekiyor.”dedi.
-CEVİZ ÇİFTÇİNİN GEÇİM KAYNAĞI OLDU
Ceviz üretiminin son yıllarda birçok çiftçinin geçim kaynağı haline geldiğini, dünyada ise her zaman cevize ihtiyaç olduğunu dikkati çeken Akça, “Amasya’da yaklaşık 5 bin ceviz yetiştiricisi var. Yapacağımız en önemli konu oturup, dersimize çok iyi çalışacağız. Ceviz bahçesi mi kuracağız? Gideceksiniz bu işi yapamayan üç bahçeyi gezeceksiniz. Hangi hataları yapmışlar? Sonrada iki tane bahçeyi gez, hangi doğruları yapmışlar. Ondan sonra ceviz bahçesi kurmaya çalış. Bu nedenle bizim tarım teşkilatlarımızın bu konuya çok dikkat etmeleri gerekiyor. Verimi etkileyen en etkili konu döllenme ve tozlanmadır. Ceviz ağacında bir dişi çiçek, erkek çiçek aynı ağaçtalar ama farklı yerlerdeler. Dişi çiçek farklı zamanda yapraklanıyor, erkek çiçek de farklı zamanda yapraklanıyor. Tozlama olmuyor. Tozlama olmadığı zamanda da döllenme olmuyor. Peki ne yapacağız? Bahçe kurarken tozlayıcı çeşitler kuracağız. Doğanın bir kuralı var. Tozlanma ve döllenmeye dikkat etmezsek meyve alamayız. Dünyanın en iyi bakımını yapın alamazsınız. Toz az olduğu zamanda meyve vermiyor, dökülüyor. Bu bahçeler yedinci yaşta, on yaşa geldiği an meyve vermiyor. Tarım teşkilatındaki uzman arkadaşlar gelecekler bahçelerdeki bu dökülmeleri buradaki maddeler göre nedenini size söyleyecekler. Yaprak analizi yaptırırken, toprak analizi yaptırırken bor elementinin ne kadar olduğuna bakmalısınız.”ifadelerini kullandı.
“FİDANI ÇOCUK GİBİ DÜŞÜNÜN”
İyi bir cevizin nasıl olması gerektiğini anlatan Akça, “Bir fidanı çocuk gibi düşünün. Ne kadar sağlıklı doğdu ise, anne babadan gelen genetik faktörlerde dâhil olmak üzere beslenmesine kadar ekosistemi ne kadar düzgün ise o çocuğun zeka seviyesi daha yüksek oluyor. Cevizde böyle. Yani başlangıçta en önemli kırılgan noktası budur. Fidan alırken kalitesi boyu değil, köküdür. Ya kök çok fazla olacak ya saçak kök fazla olacak.”dedi.
Akça, "Bu işi doğru, planlı ve programlı yapmak lazım" diyerek, üretim yapılacak sahanın çok ciddi etüt edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Amasya Ceviz Üreticileri Birliği Başkanı Ali Taştan ise, birliklerinin ceviz üreticisinin ürününü yurt içinde ve yurt dışında uygun fiyata pazarlamak, üreticimizin ceviz üretimi konusundaki eksiklerini tamamlamak, üretilen ürünlerin kaydın tutmak, ceviz üreticisinin ihtiyaç duyduğu girdi temininde yönlendirici olmak, çevreyi korumaya yönelik olarak özellikle su, toprak ve peyzaj kalitesini koruyacak ve biyoçeşitliliği muhafaza edecek üretim uygulamalarına öncelik etmek ihtiyacı ile kurulduğunu aktardı.
“DÜNYA STANDARTLARINDA KALİTELİ ÜRÜN YETİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ”
Amasya genelinde her geçen yıl ceviz dikim alanlarının çoğaldığını anlatan Taştan, şunları söyledi:
“Bölgemizin sahip olduğu coğrafi koşulların ceviz üretimine uygunluğu ve bölgemizde üretilen cevizlerin aroma ve yağ kalitesinin ceviz piyasasında itibar görmesi nedeni ile ceviz dikim alanları her yıl katlanarak çoğalmaktadır. Dikim alanlarının çoğalmasına paralel olarak üründe çoğalmakta rekabet ve pazar sorununu da beraberinde getirmektedir.
Üretim alanlarının genişlemesiyle, üretimin insan gücüyle karşılanması imkânı kalmamış, gelişen teknolojiyle birlikte bu alanda da makinalaşmayı zorunlu hale getirmiştir. Alet, ekipman fiyatlarındaki hızlı yükseliş üreticinin bu ekipmana sahip olma imkânını ortadan kaldırdığından, bu aletlere ortak sahip olmayı, ortak kullanımı ve kooperatifleşmeyi zorunlu hale getirmiştir. Bu noktada, üreticilerimizi azami düzeyde Birliğimiz çatısı altında örgütlemek, maliyetleri düşürerek rekabet gücümüzü artırmak, dünya standartlarında kaliteli ürün yetiştirmek zorundayız. Üreticilerimize eksiklerini tamamlama konusunda yardımcı olmak amacıyla bu tür eğitim faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.”
Konferansa CHP Merzifon İlçe Başkanı Hasan Koparan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Atila Özlük, Ziraat Odası Başkanı Erkan Aktaş ve çok sayıda davetli katıldı.