reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
85.288,35 %0.91
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM TURİZMİN GÖZDESİ: MERZİFON TARİHİ TAŞHAN BUTİK OTEL

TURİZMİN GÖZDESİ: MERZİFON TARİHİ TAŞHAN BUTİK OTEL

Merzifon Tarihi Taşhan Butik Otel & Cafe Restoran, hem tarih, hem kültürel anlamda zengin bir yerdir. İşletme sahibi Filiz Yıldırım, turizm gücüne güç katacak tarihi özelliklere sahip bir yer olan otellerinde, ilçeye gelen turistlerin konaklamalarını ve günü birlik geziler yerine uzun süre ilçede vakit geçirmelerini sağlamak istediklerini söyledi.

Gazetemize yapmış olduğu açıklamalarda iş hayatında doğru ve kaliteli işlere imza attığını söyleyen Filiz yıldırım, “İş ve uğraşı terapistiyim. Asker eşi olduğum için yıllarca sözleşmeli öğretmenlik yaptım.  Hep işlerimi sıfırdan başlayıp zirvede bırakmışımdır. Çünkü gittiğim şehirlerde bir referansım yoktu. Ne kadar ben öz geçmişimi kabarık göstersem de insanlar gördüğü, bildiği ve tanıdığı şeylere inanacaktır. Bu gibi durumların üstesinden ise hep çalışkanlığım ve dürüstlüğüm ile geldim. Görev yaptığım yerlere geri dönüp baktığınız takdirde Filiz Hanım nasıl biri diye sorduğunuz zaman bıraktığı öğretiler hep devam ediyor diyeceklerdir. Bilgi birikimimi ve tecrübemi memleketimde daha rahat yapabileceğimi düşünerek yıl önce Merzifon’a dönüş yaptım. Burada ilk iş tecrübem yaşlı bakım hizmetlerinde oldu. Daha sonra bildiğim bir yolda devam etmek istedim ve organizasyon işini yapmaya başladım. Merzifonlu, Filiz Hanım yapıyorsa doğru ve kaliteli bir iş yapıyordur diyebiliyor diye düşünüyorum.”dedi.

‘DOĞRU BİR KARAR ALDIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM’

Yıllardır ilgisiz ve atıl vaziyette kalmış hanı restore ederek iş hayatına kazandıran Filiz Yıldırım, “4 yıl önce Tarihi Taşhan Butik Otel & Cafe Restoranın işletmeciliğini yapmaya başladım. Otelimizin, her birisi 60 yatak kapasiteye sahip 25 odası mevcuttur. Dışarıda 500 metrekare bahçemiz var. Burası ilk aldığımız zaman atıl bir yerdi. Vakıflar tarafından 10 yıl önce tadilat edilmiş ama o süreçte içine hiç kimsenin girmediği için tamamen izbe bir yer haline gelmiş. O kadar bakımsızdı ki belki on kamyon çöp çıkarmışızdır. 40 kişi ile birlikte 4-5 ay boyasından, badanasından, tamiratından birçok düzenlemeler ile ilgili çalışmalar yaptık. Çok uzun bir süreç geçirdik. Taşhan ve çevresinde çok vukuatlar olurmuş. Biz gelip otelimizi faaliyete açtığımızda vukuatlar ortadan kalkmaya başladı. Çünkü artık bir işletme var ve işletmeye kaliteli insanlar gelmeye başladı. Çok büyük bir riskti benim için. Ama şimdi ne kadar doğru bir karar aldığımı görebiliyorum.  Tabi burada kendi bilgi birikimim çok işime yaradığını düşünüyorum.”dedi.

‘MERZİFON ÖZEL BİR İLÇEDİR’

Merzifon’da tarihi bir mekânın gün yüzüne çıkarılarak faaliyete geçmesini sağdıklarını söyleyen Filiz Yıldırım, hanın eşsiz bir miras olduğuna ve buna sahip çıkmanın önemine değindi. Yıldırım, “Han, manevi olarak çok özel bir yerdir. Han 700 yıl önce de vardı, 700 yıl sonrada olacaktır. Ben sadece bu hanın bekçiliğini yapıyorum. 700 yıl içerisinde bu handan kimler geldi, kimler geçti, kimler istirahat etti. Ben biliyorum ki bu handa çok ilimler gelip geçti, çok şeyler yaşandı. Taşhan içerisinde aşağı kısımda develik bölümü varmış, ara katta günübirlik gelen tüccarlar kalıyormuş ve üst katta ise uzun süreli kalmak isteyen kişiler kalıyormuş. Burada akşam ezanı kapılar kapanırmış, sabah ezanı açılırmış. Akşam ezanından sonra asla insan kabulü yapılmazmış. Eski zamanlarda çok üstü tüccarların gemilerle getirdiği eşyaların Merzifon’da eşekler ile dağılımı sağlanırmış. Merzifon’a gelen tüccarlar hemen bir eşek bulur ve ticaretini devam ettirebiliyormuş.  Aslında Merzifon eşekleri bir nevi buradan meşhur olmuştur. Günümüzde ise de bu durum devam eder. Biliyorsunuz Merzifon lojistik üstü bir şehirdir. Kargolar burada toplanır ve diğer şehirlere dağılımı yapılır. Türkiye’nin hangi şehrinden yola çıkarsanız çıkın Merzifon dinlenme noktanızdır. Türkiye’nin doğusunda ve batısında da çalıştığım için söylüyorum Merzifon gerçekten çok özel bir ilçedir. Merzifon sadece yol olarak değil, Kara Mustafa Paşa’nın bırakmış olduğu eserler ile de hem manevi hem de tarihi bir şehirdir. Çoğu Merzifonlu bile bilmiyordur; Amasya şehzadeler şehridir, şehzade anneleri ise Merzifon’da kalırlarmış. Benim de en büyük istediğim Taşhan Butik Otel & Cafe Restoranımızın alt kattaki odalarından birisinin müzeye çevrilmesidir. Hem Merzifon halkı hem de dışarıdan gelen vatandaşlar burayı gezip görmek istedikleri için odalarda da Merzifon’a ait kültürel eşyalar görsünler istiyorum. Ticaret odaklı değil, insan memnuniyeti odaklı çalışmayı seviyorum.  100 yıl sonra handa bir bardak su içen birisi burayı yapandan Allah razı olsun dediği zaman yapılan dua bana gelirse benim için ayrı bir gurur kaynağıdır.”şeklinde konuştu.

‘GELENEKLERİMİZİ YENİDEN CANLANDIRMALIYIZ’

Türk kültür ve geleneklerinin özel ve güzel olduğunu belirten Filiz Yıldırım, eskinin unutulmuş kültür ve geleneklerini yeniden canlandırmayı amaçladıklarını söyledi. Yıldırım, “Otel hizmetimizin yanı sıra bahçe kısmımızda birçok organizasyona ev sahipliği yapıyoruz.  Kovid sürecinden önce açık hava sineması da yapıyorduk. Pazartesi günleri Türk sanat müziği gösterileri, salı gün çocuklar için tiyatro, masal anlatımı aktiviteleri oluyor. Hep farklı organizasyonlar yapmayı amaçladım. Merzifon’a ilk kına gece organizasyonunu getiren kişiyim. Düğünler ve kınalarda unutulmuş adetlerimizi tekrar gün yüzüne çıkarıp eskinin unutulmuş kültürlerini tekrar canlansın çok istiyorum. Çünkü bizim adetlerimiz, kültürümüz çok güzel ve özeldir. Batı gibi değil ama Merzifon bölgesinde olabilecek en üst kaliteyi yakalamaya çalışıyoruz. Düğünlerimiz paket halinde sağlıyoruz.  Otelimizde gelin için hazırlanma odası sağlıyoruz, kuaförü buraya geliyor, after partisini burada yapabiliyorlar, dış çekimlerini yapabiliyorlar, düğün öncesi sabah kahvaltılarını, düğün sonrası akşam yemeklerini yapabiliyorlar, misafirlerini otelimizde ağırlıyoruz. Bugüne kadar organizasyonunu üstlendiğimiz kişiler memnun ayrılmışlardır. Organizasyon kökenli geldiğim için organizatörlük sadece masa örtüsü sermekten ibaret değildir. Bir gelinin elinde tutacağı çiçeğinden, gelinlik modelinden, edeceği dansından, atacağı adıma kadar benim bilgim olması gerekiyor. Ben gelinin en az 15 gün ilgilenmem lazım ki onun psikolojisini rahatlatabileyim ve düğüne hazırlayabileyim. Çünkü bu süreçte gelinlerimiz biraz gergin ve stresli olabiliyorlar. İşte bu anda da bir organizatörün görevi gelini düğüne hazırlamaktır. Bu konuda güzel düğünlere imza attığımızı düşünüyorum.”diye konuştu.

‘KADINLAR HASSAS NOKTAMDIR’

İş yaşamının mevcut zorluğuna bir de kadın olmak eklenince, kadın esnaflarının hayatta tutunmak için büyük çaba sarf etmek zorunda kalındığını dile getiren Filiz Yıldırım, “Memleketimde daha rahat işler yapabileceğimi düşünürken aksine önüme birçok engel konuldu. Çok zorluklar çektim ve çok mücadeleler verdim.  Kadın esnaf olmak çok zordur. Bu konuda eminim bütün kadınlar hem fikirizdir. Ne kadar kadın olmak kolaydır, işin çabuk ilerler diye bakılsa da asla doğru değildir. Kadın olduğu zaman ne kadar iş yaparsanız yapın önce kadınlığınız ön plana çıkıyor. Çok yerlere gittim, çok kapılar çaldım ve çok destekler istedim. Hiçbir yerden iğne ucu kadar bir destek almadım. Ama hiçbir zaman duruşumu ve çizgimi bozmadım. Onurumdan, gururumdan, çalışkanlığımdan ödün vermedim. Hayatım boyunca hiç kimseyi rakip almadım, hiç kimsenin işine bakmadım sadece kendimi rakip aldım. Bir önceki yapmış olduğum düğün organizasyonuna nerede eksiğim var diye bakarım ve onu düzeltir kendimdeki eksiklikleri tamamlamayarak yoluma devam ederim. Bir fırsat bulur isem bu yaşadıklarımı ‘İKİ KAPILI HAN’ ismi ile kitap haline getirmek istiyorum. Ne kadar kadın erkek eşitliği var denilse bile olmadığını yaşayarak görüyoruz. Onun için yaptığım iş ve çalışmalarımda amacım ve gayem tamamen kadınları kalkındırmaktı. Doğuda Varoş’taki kadınları, Batıda psikiyatri hastalarını kalkındırmak amaçlı çalıştım. Kadınlar benim hassas noktamdır. Kadınlarımız üretim yapsın ve kendi gelirleri olsun diye ilk el emeği pazarının burada açmalarını sağladım. Her hafta cumartesi ve Pazar burada pazarlarını kuruyorlardı. Yarın bir gün hayatını idame edebilecek küçük de olsa bir becerisi olsun istiyorum. Kadınlarımız asla hazıra alışmasınlar hayatları boyunca hep mücadeleci olsunlar. Ben her zaman onların yanındayım ve destek olmaya devam edeceğim.”ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *