reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
85.124,69 %0.001
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM “SAKSI TOPRAĞI TEMİZ VE HASTALIKSIZ OLMALIDIR”

“SAKSI TOPRAĞI TEMİZ VE HASTALIKSIZ OLMALIDIR”

Evlerimizi doğayla birleştiren Dört Mevsim Çiçekçi Dükkânı sahibi Muammer Bayram, yılların vermiş olduğu bilgi ve tecrübesiyle çiçekçilik işinin en deneyimli insanlarının başında geliyor.

Ziraat odasında başkâtip memurluğunu yaparken 1988 yılında çiçekçi dükkânını açan Muammer Bayram, gazetemize yapmış olduğu açıklamada bitkileri çok sevdiğini ve onlara değer verdiğini söyledi.

Para için değil, topluma fayda sağlamak için açtığı dükkânında bulunan canlı çiçek türlerinden bahseden Muammer Bayram,  “Dükkânımda kendi ürettiğim bitkileri çiçeksever vatandaşlarımız ile buluşturuyorum. Çiçeklerin yanı sıra sebze çeşitlerini de üretiyorum. Çiçek yetiştirmek isteyen vatandaşlarımıza bitki üretimi hakkında yardımcı oluyorum. Burada birçok çeşide sahip canlı bitkileri bulabilirsiniz. Bahçe çiçekleri dediğimiz hercai menekşe, petunya, begonya, gazanya çiçeği, horozibiği çiçeği, vapurdumanı, ateş çiçeği, sardunya, aslanağzı, kadife, papatya, ipek, mine çiçekleri, karanfil tür çiçeklerimiz var. Bu çiçek türleri mezarlıklara da uygundur. Ev çiçeklerinde ise camgüzeli, kadife, kurdele çiçeği, telgraf çiçekleri, begonya, kauçuk, sarmaşık, difenbahya, Benjamin, orkide, şeflera çiçeği, paşa kılıcı çiçeği, kuşkonmaz, mevsimlik Kasımpatılar, Aloe vera, kaktüs ve çeşitleri var.”dedi.

Yılların vermiş olduğu tecrübeye dayanarak gazetemize bitki bakımı hakkında bilgiler veren Muammer Bayram, “Bitki bakımında öncelik toprağın iyi olmasından başlıyor. Evinde çiçek yetiştirecek insanlar mümkün olduğunca toprağı ilgili yerlerden almalılar. Bazı insanlar içerisinde çöp bulunan toprak ile hiç alakası olmayan toprağı bahçe toprağı diye satıyor. Mesela Ulus Caddesinde 1000 tane aile oturuyor 50 tane ailenin balkonunda çiçek yok. İnsanlar gelişigüzel kişilerden toprak alması ile çiçekleri böcek ve sineklenme yaptı. İnsanlarda bu durumda evlerinde çiçek bakmak istemediler. Onun için evinde çiçek yetiştirmek isteyen vatandaşlarımız bu konuda daha dikkatli olmalılar. Bizim topraklarımız Bolu’dan geliyor. 40 yıldır bu toprağı hem kullanıyorum hem satıyorum şimdiye kadar hiçbir şikâyet gelmedi. Uygun toprağı aldıktan sonra bitkinize ihtiyacı olan genişlikte ve büyüklükte bir saksı seçmelisiniz. Çiçek yetiştiren kişilerin yaptığı bazı hatalar var. Bunlar toprağa yumurta kabuğu koymak, toprağa çay dökmek, herhangi bir alt tabaktan su vermek gibi çeşitli bakım hatalarıdır. Her bitkinin bakımı ayrı oluyor. Mesela Akdeniz ve Ege bitkileri Hıdırellez günü dışarıya çıkarılması, Cumhuriyet bayramında da içeriye alınması gerekiyor. Bitkinin Eylül ayını 20’si ile aralık ayının 20’si dinlenme dönemi dediğimiz aralıklarında suyunu kesmemiz gerekiyor. Bitkiye suyunu vermeyeceksin o dinlenecek yapraklarını dökecek Aralık ayının 20’sinden sonra yavaş yavaş suyunu vermeye başlayacaksınız. Mart ayından sonra da bitkinin türüne göre haftada bir veya ayda bir şeklinde suyunu vereceksiniz. Ben mümkün olduğu kadar bitki bakım konusunda yardımcı olmaya çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *