reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
84.731,35 %-0.598
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Parçalı az bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM “PRENSİBİMİZ VATANDAŞA HIZLI VE DOĞRU BİR HİZMET SUNABİLMEK”

“PRENSİBİMİZ VATANDAŞA HIZLI VE DOĞRU BİR HİZMET SUNABİLMEK”

2018 yılında Cumhuriyet Üniversitesinde harita mühendisliği eğitimini tamamladıktan sonra yerel harita mühendisliği firmasında görev yapan Sergen Toker, Toker Harita Mühendisliği ofisini açarak vatandaşa daha hızlı ve güvenilir bir şekilde hizmet vermeye devam ediyor. Sergen Toker, gazetemize haritacılık mesleği hakkında bilgiler verdi.

Birlikte çalıştığı arkadaşı harita teknikeri Muzaffer Çolak ile teknolojiye ayak uydurarak daha büyük işler yapmayı planladıklarını belirten Sergen Toker, “1994 Merzifon doğumluyum. Cumhuriyet üniversitesinden mezun oldum. Ofisimi açmadan önce Merzifon’da yerel haritacının yanında çalıştım. Askere gidip döndükten sonra Merzifon’da Ankara firmasının yapmış olduğu toplaştırma işinde çalıştım. Daha sonra kendi iş yerimi açmaya karar verdim. Yaklaşık bir buçuk senedir de ofisimizde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İki ay öncesinde Muzaffer Çolak ile birlikte başladık. Kendisi harita teknikeridir. Daha önceden Merzifon’da bu sektörde insanların tanıdığı bir kişidir. Açıkçası biz çalışmayı çok seviyoruz. Kendimiz büroda oturalım, eleman alalım o çalışsın ziyade biz kendimiz çalışalım. Ama bazen eleman gerektiren durumlarda daha önceden sigortalı çalışan arkadaşlarım oldu. İş yoğunluğuna göre eleman sayısını bir artış oluyor. 2022 yılına daha güzel girmek için elimizden geleni yapıyoruz. Prensibimiz vatandaşa güvenilir, hızlı ve doğru bir hizmet sunabilmek. İşlerimiz sadece Merzifon ile sınırlı değil. Çevre ilçelere de işler yapıyoruz. Amasya’dan, Taşova’dan işler geliyor ama bu tarz yerlerdeki işleri genelde o bölgede ki harita mühendisi arkadaşlara yönlendiriyoruz. Genelde çalıştığımız bölgeler Merzifon, Gümüşhacıköy, Hamamözü, Suluova bölgeleridir. İlk önceliğimiz yerelde olan işlerimizi düzgün bir şekilde yapıp vatandaşlarımıza hizmet vermek. İlerleyen zamanlarda yereldeki işleri zamanla büyütüp, teknik elemanlarımızı geliştirip, teknolojiye ayak uydurarak daha farklı işler yapmayı planlıyoruz.” dedi. 

Eğitim sürecinde kendini mesleki olarak geliştiren harita mühendisi öğrencilerinin kamusal ve özel sektörlerde iş imkânı bulabileceklerini söyleyen Sergen Toker, “Haritacılık geniş kapsamda iş imkânı ve iş alanı olan bir meslektir. Bizim yaptığımız kısım ise yerel haritacılıktır. Yerel haritacı, aplikasyon, ölçüm, bina aplikasyonu, imar uygulamaları, ayırma, birleştirme, parselasyon haritaları, yola terk, ifraz, tevhid işlemlerinin hepsini yapan bir meslek grubuyuz. Bir harita mühendisi okulundan mezun olduktan sonra hemen bir işletme yeri açabilir. Kendini daha önce okuduğu süre zarfında çalışarak meslekte kendini geliştirebilmiş bir kişi ise kendi yerini açar. Okuldaki ile normal şartlardaki işleyiş çok farklı oluyor. Mezun olduktan sonra yerelde bir iş yapacak ise yerel harita mühendislik firmasında çalışarak, iş akışını öğrenmesi, resmi dosyaların hazırlanması, kadastro ile belediye ile resmi kurumlar arası iletişimi öğrenmesi,  kullanılan programlarda kendini geliştirmesi, alet kullanımlarını öğrenmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Şayet ben kendimi bu şekilde geliştirdim. Ondan sonra cesaret ederek büro açabilmek daha kolay oluyor. Ama hemen iş bulabilirler mi sorusuna da günümüz şartlarında şu an hiçbir üniversite öğrencisi ben mezun oldum iş buldum diyemiyor. Harita mühendisi mezunlarında da bu şekilde sorunlar oluyor. Ben üniversiteye başladığım zaman bir sene mezun kalıp gittim.  2013 senesinde 11 üniversitede vardı. Ben mezun olduğumda ise 26 üniversitede harita mühendisliği bölümü vardı. Fazla üniversitede bölüm açılmasından dolayı mezun öğrenciler çok ama iş imkânları ve atamalar yok.” dedi. 

Harita ölçüm teknikleri hakkında bilgi aldığımız Harita Mühendisi Sergen Toker, “Aplikasyon işlemlerinde genelde RTK, CORS, GPS dediğimiz aletlerini kullanıyoruz. GPS, uydulardan aldığı sinyalle koordinat tespit eden alet. Ölçümleri yapmadan önce ölçümü yapılacak yerin teknik verisinin elimizde olması gerekiyor. Elimizdeki teknik veriyi ise kadastrodan temin ediyoruz. Kadastrodan temin ettiğimiz verileri Netcat ortamında sayısallaştırarak alete yükleyebileceğimiz duruma getiriyoruz ve ölçüm yapacağımız yer için alete yüklüyoruz. Bu şekilde de araziye gidip ölçümü gerçekleştiriyoruz. Hata payları normalde aletlerin markalarına göre değişiyor. Ama normal hassasiyet miktarı 2 santimetreye kadar gösterebiliyor.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında pandemi sürecine değinen Toker, “Bizim pandemide etkilenmemiz kapanmaların gidildiği noktada başladı. İnşaat sektörüne izin vardı ama harita mühendisliği o sektörün içerisinde yer almıyor gibi davranıldı. Biz daha sonrasında emniyetten bu konuyu aktardık ve izinlerimizi aldık. Biz çalışmaya devam ettik. Pandemide en çok etkileyen ise vatandaşın dışarıya çıkamıyor olmasıydı. Bu durum ister istemez bizleri etkiledi. Tabi biz elimizden geldiğince çalışmaya devam ettik.” dedi. 

Kadın harita mühendislerin de kendilerini yetiştirdikleri takdirde mesleği iyi bir şekilde icra edebileceğini dile getiren Sergen Toker, “Kadın haritacı neden olunamasın. Bir kadının yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Böyle bir ayrım söz konusu olamaz. Sadece kendi istemesi ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Ben arazide zorlanır mıyım zorlanmaz mıyım sorularının sonucunda kendi verebileceği bir karar. Yoksa araziler çok zor bir durum yok. Tabi ki yorucu ama biz yapabiliyorsak kadınlar da yapabilir. Genelde kadın haritacılar biraz daha büro işlerinde, kadastro, belediye arasındaki iletişimi sağlama işlerinde daha çok tercih ediyorlar. Benim üniversiteden kadın harita mühendisi arkadaşlarım var. Bazıları kendi yerlerini açtılar ve arazilerine de gidiyorlar, büro işlerini de hallediyorlar.” İfadelerini kullandı.

İletişim bilgileri için e-posta [email protected] ve İnstagram tokerharitamuhendislik.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *