reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
85.260,87 %0.902
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM MERZİFON’DA KESTANENİN ADRESİ: FİKRİ PASLI

MERZİFON’DA KESTANENİN ADRESİ: FİKRİ PASLI

 

Kış sezonunun gelmesiyle beraber vatandaşların tercih ettiği ürünler arasında yer alan kestane, tezgahlardaki yerini aldı. Sezonun ilk kestanesi çiğ halde 35 lira, kavrulmuşu ise 85-90 lira arası kilo fiyatıyla satışa sunulmaya başlandı.

Merzifon’da 3 yıldır kestane satışı yapan Fikri Paslı, Kasım ayının girmesi ile birlikte tezgahını açtı. Paslı, Çınar Kavşağında ateş üzerinde pişirdiği sıcak sıcak kestaneleri sevenleri ile buluşturuyor.

Fiyatların yüksek olması nedeniyle beklenen satışa ulaşamamaktan yakınan Fikri Paslı, Bursa’da kestane hasadına başlaması ile ilerleyen günlerde fiyatların ciddi biçimde düşeceğini söyledi.

Paslı,” Tezgâha ilk kestane Bartın’dan geldi. Şu anda Sinop kestanesi var. Yakında Bursa kestanesi çıkacak. Zaten Bursa ve Aydın’da kestane çıkarsa biraz daha piyasayı düşürebilirler. Yoksa düşecek gibi değil. Geçen sene bir buçuk, iki kiloya aldığımız kestaneyi bu sene bir kilo anca alabiliyoruz. İlk zamanlar kestanenin gelişi liraya kadar çıkmıştı. Sonra fiyat oturmaya başladı. Şu anda 25-26 lira civarında değişiyor.”dedi.

Fiyatının pahalı olması nedeniyle vatandaşların genellikle yarım kilo ya da gramla kestane almayı tercih ettiğini dile getiren Paslı, “Merzifon’da vatandaşın alım gücü ortada olduğu için kimseye bir şey deme hakkımız kalmadı. Onlar kazanacak ki bizlerde kazanacağız. Ben kestaneyi alıp, buraya yığsam da vatandaş yiyemedikten sonra bir anlamı kalmıyor. Çoğu vatandaş fiyatını soruyor, pahalı geliyor, almadan gidiyor. Geçen sene pişmiş kestanenin kilosunu 60 liradan, çiğ kestanenin kilosunu 20-25 liradan satıyorduk.  Şu anda ise pişmiş kestanenin kilosunu 85-90 liradan, çiğ kestanenin kilosunu da 35 liradan satıyorum. Vatandaşımız 10, 20 ve 30 lira olacak şekilde alıyor. Misafiri olup gelip kestane alacak olan vatandaş olur ise yarım kilo, bir kilo civarı alıyorlar. Aldığınız bir kestaneyi 10 gün içerisinde satışını yapmazsanız kurtlanmaya başlıyor. Aynı domates, biber gibi düşünün. Yarı yarıya fire veriyor.  Bu defa fiyatları yükseltsek vatandaşın alım gücü azalıyor. Geçen sene haftada 150 kilo satış yapıyordum, bu sene 50 kilo zor satıyorum.”ifadelerini kullandı. 

“HERKES KESTANE YİYEBİLSİN DİYE FİYATLARI UYGUN TUTUYORUM”

Her vatandaşın yiyebilmesi için kestane fiyatlarını uygun tutmaya çalıştığını aktaran Paslı, “Şu anda bizim kilosunu 35 TL’ye sattığımız çiğ kestaneyi marketler 40-45 TL arasında satıyor. Merzifon’da iki tane daha kestaneci var. Bir tanesi kafelerde, bir tanesi de garajların orada. Onlar kilo hesabı 110 TL’den veriyorlar. Ben herkes yiyebilsin diye fiyatları uygun tutuyorum. Özellikle çocuklara geçerken ya elma ya da kestaneden ikram ederim. Çünkü çocuğun nefsinin körelmesi lazım. Parası yok mudur, var mıdır önemli değil. Kimseyi geri çevirmiyorum. Öğrenciler gelir kart geçiyor mu? diye sorar. Ben de kart geçmez. Ben her zaman buradayım siz oradasınız derim. Müşterilerim sabit olduğu için sipariş üzerine satışımı da yaptığım çok oluyor.  Suluova’dan, Amasya’dan hakimler, belediye başkanları geliyor. Üniversite öğrencileri, aileler çok gelir. Bazen sipariş alıp evlere götürüyorum. Ayrıca kestane satışının yanında semaver çayı ikramımda oluyor. “dedi.

-KESTANENİN SAĞLIĞA FAYDASI VAR

Kestanenin sağlık açısından birçok faydası olduğunu, bu faydalarında tezgahına astığı afişte yer aldığını dile getiren Paslı, “Yüksek ateşi düşürmeye, sakinleştirici özelliği ile stres ve depresyon gibi sorunların önüne geçer. Hücrelerin erken yaşlanmasını engeller. Detoks özelliği vardır. Vücudu toksinlerden arındırır. Yüksek miktarda selenyum ve B1, B2, E vitaminleri içerir. Mide hastalıklarını hafifletir. Beyin hücrelerini tazeler ve unutkanlığı önler. Kolesterolü ve kan basıncını düzene sokar. Kanser riskini azaltır. Anemiyi önler. Tok tutucu özelliği sayesinde sık yemek yemeyi engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kırmızı kan hücrelerini artırır. Kalbi olası hastalıklara karşı korur. İçerdiği selenyum sebebiyle prostat kanseri ile mücadeleye yardım eder. Güçlü bir antioksidandır.  Kas ve kemik yapısını güçlendirir. Dişleri kuvvetlendirir. Koroner arter rahatsızlığına iyi gelir. Felç riskini azaltır. Lineoleik asit açısından oldukça zengindir. Bu yüzden de birçok hastalığın önlenmesine yardım eder. Halsizlik ve yorgunluğu alır.”şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *