Merkezi Merzifon’da bulunan Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin çalışmalarından biri olan ıslah faaliyetlerini konu alan Teknik İşbirliği Protokolü’nün imzalanması amacıyla Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Hüseyin Şenyüz ve Islah Genetik Bölüm Başkanı Dr. Mesut Yıldırır tarafından birliğe ziyaret gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen ziyarette birlik ile Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü arasında işbirliği protokolünün imzalandığını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Güner Aslan, “Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü arasında Teknik İşbirliği Protokolü imzalanmıştır. Birliğimiz Amasya genelinde 1998 yılından beri sığırların ıslah edilmesi için hizmet vermektedir. Islah uzun soluklu bir serüven olup içerisinde Hayvan Yetiştiriciliği, Genetik, Suni Tohumlama, Embriyo Transferi gibi çalışma alanlarını barındırmaktadır. Pratikte kazandığımız önemli tecrübeyi bilimsel yönden destekleyerek uygun ıslah modelleri geliştirmek için çalışmaya devam ediyoruz. Bu amaçla 1957 yılından beri ülke hayvancılığına önemli hizmetler veren, hayvan besleme, yetiştiricilik, genetik, hayvan ıslahı, suni tohumlama, embriyo transferi gibi konularda araştırmalar yapan Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile işbirliği yapılmıştır. Bu sayede yetiştiricilerimizin sahada karşılaştığı sorunların çözülmesi, ırk ıslah çalışmalarının ilerletilmesi, dünyadaki uygulanan yeni metotların tanıtılması yönünden çalışmalar yapılacaktır. Aynı zamanda alanında uzman araştırmacılar tarafından teknik personel ve yetiştiricilere yönelik eğitimler düzenlenecektir. Bu sayede eksiklikler giderilecek, güncel araştırmalarda ortaya çıkan başarılı uygulamalar hayata geçirilecektir.
Dünya genelinde yaşanan Pandemi koşullarında gıdanın önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Üretimin devam edebilmesi için uygun değer şartların sağlanması gerekmektedir. Dolayısıyla müdahale edilebilecek konularda çalışmalar yaparak birim hayvandan azami verim elde etmenin yolları araştırılmalıdır. Ayrıca su kaynaklarının giderek azaldığı Dünyada suyun tasarruflu kullanılması şarttır. Bu yüzden yoğun su kullanımı isteyen bitkisel yemler yerine daha az suya ihtiyaç duyan, mevsim yağışları ile yüksek miktarda verim veren ve kurak iklim bitkilerinin yetiştirilmesi önem kazanmaktadır. Bütün bunların değerlendirildiğinde uzun yıllar hayvancılık alanında araştırmalar yapan Enstitü ile yetkin saha tecrübesine sahip Birliğimiz hayvancılığın bir adım daha ileriye gitmesi için birlikte çalışmalar yürütecektir” dedi.