Jest Çiçek Evi işletme sahibi aynı zamanda Merzifon Terziler ve Hazır Elbiseciler Odası Başkanı Hülya Çakmakçı Ekşi, gazetemize Jest Çiçek Evi hakkında bilgiler verdi.
Trafik kazası sonucu eşini kaybettikten sonra dükkânı kapatmama kararı alan Hülya Ekşi, 23 senedir Jest Çiçek Evi işletmesi ile birlikte 4 senedir de Merzifon Terziler ve Hazır Elbiseciler Odası Başkanı olarak Merzifon ilçe halkına hizmet vermeye devam etiğini söyledi.
Çiçek çeşitleri hakkında bilgi veren Ekşi, “Esas alanımız saksı çiçeği, kesme çiçek, sizin aldığınız tekli çiçekler ve yapay çiçeklerimiz var. Çelenk yapıyoruz, araba süslüyoruz, gelin el çiçeği yapıyoruz, magnetler yapıyoruz. Saksı çiçeklerinde ithal bitkilerimiz, yerli bitkilerimiz var. İthal de genelde sattığımız Antoryum, Guzmanya, Vrezya, Orkide var. Yerli bitkilerde tropik, kauçuk, benjamin, Dracena Marginata dediğimiz çiçeklerimiz var. Onun dışında buket olarak gül, sizin papatya dediğiniz bizim biçme dediğimiz var. Yapay çiçeklerimiz eskiden kendimiz tanzim yapıyorduk şu anda onu da kolaylaştırdılar hazır tanzim edilmiş şekilde geliyor bizde satışlarını yapıyoruz. Düğün salonu süslemiyorum. İhtiyaç halinde arkadaşlarımız var onlara yönlendiriyorum. Düğünde bizim yaptığımız masa aranjmanı, gelin arabası süslemesi, çelenk tarzında çalışıyoruz biz. Açılışlara göndermek istediğiniz saksı çiçeklerinde 100 TL’den başlar, 1000 TL’ye kadar gidiyor. Boyu ve kalitesine göre fiyatlarda değişiklikler olabiliyor. Bahçe çiçeklerinde ilkbaharda sattığımız fidelerimiz 3 TL-5 TL arası oluyor. ”dedi.
Çiçek yetiştirirken dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Hülya Çakmakçı Ekşi, “Bitkilere güneş zararlı ama ışık alması ve toprağına da kontrol yöntemiyle su vermek gerekiyor. Suladıktan sonra parmağınız 1 cm kadar toprağın içerisine girmesi gerekiyor. Kalın yapraklı bitkiler daha az su ister mesela kaktüse 15-20 gün hatta 1-2 ay su verilmese de kaktüs durabilir ama bunun yanı sıra ince yapraklı dediğimiz bitkiler daha çok su ister. Bir de şey diye bakmak lazım nasıl biz insan olarak yazın daha çok susuyoruz kışın daha az susuyoruz bitkiler de öyle, onları insan gibi düşünmek lazım. Toprakları ise ilkbaharda değiştirmek daha mantıklı oda iklimsel olarak daha ılıman bir hava olduğu için daha sağlıklı oluyor. Kışın değiştirmek istiyorsanız, sıcak bir ortamda değiştirmeniz gerekiyor. Saksıyı büyütmek istediğiniz de ise 1 numara daha büyüğüne koymanız gerekiyor. Çiçeğin gelişimini devam ettirebilmek için 1 numara büyüğü olmalı, yanlış bir iş yapılmamış oluyor o zaman.”şeklinde konuştu.
Konuşmanın devamında Pandeminin Jest Çiçek Evine etkilerinden bahseden Hülya Çakmakçı Ekşi, “Pandemi dönemi bizi gerçekten çok sarstı. Yasaklarda bizler açıktık ama satış yapmayın dediler. Pandemi çıktı 15-20 gün dükkâna geldim fakat gelen giden olmadı. Açamadığımız zamanlarda saksı çiçeklerini, kesme çiçekleri, buketleri hep soldu. 15 gün sonra açmamaya karar verdim. 3 ay boyunca da açmadım. Pandemi de iki kişi yan yana gelemedi biliyorsunuz, iki kişi yan yana gelmeyince de bizde işler bitiyor. İnsanlar birbiri ile bir araya gelemediler, hastane ziyaretleri olmadı, düğünler olmadı, açılış olmadı, doğum günü partisi olmadı. Bizim işimizde buraya bağlı olduğu için işlerimizde sıkıntılar oldu. İnsanların kalabalık olduğu yerlere işler yaptığımız için ciddi anlamda sarstı.”ifadelerini kullandı.