reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
85.112,19 %0.65
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM İHA VE YERSEL YÖNTEMLERLE HARİTALANDIRMA HİZMETİ

İHA VE YERSEL YÖNTEMLERLE HARİTALANDIRMA HİZMETİ

 

Dutlar Harita-Mühendislik, Şehit İlker Atan İş Merkezi içerisinde Merzifon ilçe halkına bütün yenilikleri ile hizmet vermeye devam ediyor. Harita Mühendisi Rüştü Faruk Dutlar, gazetemize insanların maddeyle ilişkilendiği her yerde olmazsa olmaz bir meslek olan harita mühendisliği hakkında bilgiler verdi.

Firma olarak yaklaşık 7 yıldır gelişen teknolojiye ayak uydurarak haritacılık faaliyetlerine devam ettiklerini söyleyen Mühendis Rüştü Faruk Dutlar, “1991 doğumluyum. Merzifonluyum. Harita mühendisiyim. Firmamızı açalı altıncı yılımızı doldurduk, yedinci yılımızdayız.  Çalışanlarımız; harita teknikerleri toplam yedi kişilik kadromuz var. Gümüşhacıköy ilçesinde bir irtibat büromuz var. Merzifon, Gümüşhacıköy, Hamamözü bölgelerinde haritacılık faaliyetlerini gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Büromuzun eski bulunduğu yer bizim için çok uğruluydu. İlk mesleğe adım attığımız yerdi. Küçük, kendimizce ama bizi anlatan samimi olan bir büroydu. Gerçekten biz oraya inanarak ve güvenerek girmiştik. Ama zamanla büyüdükçe ihtiyaçlarımız arttı ve vatandaşlara daha iyi bir hizmet sunabilmek için kurumsal bir yapının içerisinde bulunmak istedik. Bir adım daha atarak çok uzağa gitmeden, tam karşısındaki ofisimize taşındık. Bu da bizim için güzel bir evre oldu.”dedi. 

ÖLÇER, PLANLAR VE HARİTALANDIRIR

Dünya üzerinde toprak ile ilgili yapılabilecek her işlemde harita mühendisliğinin yer aldığını belirten Dutlar, “Harita Mühendisi, dünyada toprağın üzerine yapılabilecek her türlü işleri belirleyecek olan kişidir. Tel ve duvar örgüsü çekimi,  bina yapımı, doğal gaz boru hattı çekimi, yol yapımı, baraj yapımı ve kara yol yapımında sınırların belirlenmesini sağlıyoruz. Ayrıca imar planlarının uygulanması, kart artırımları ve bir sitede arka ve ön bahçe nerelerde olması gerektiğini planlamasını yapıyoruz. Sadece planlamayıp uygulayan kişileriz. Bizler için konum çok önemlidir. İnşaat mühendisi binanın sağlamlığını değerlendirir, mimar içyapısını değerlendirir, haritacı ise o binanın parselin hangi noktasına yapılması gerektiğini değerlendirir. Belediye, özel idare tapu ve kadastro kurumlarının işlerinde faaliyet gösteriyoruz.”dedi.  

BİR MÜHENDİSLİK DALIDIR   

İnsanlara Haritacılık mesleğinin değerini göstermeyi amaçladıklarını dile getiren Rüştü Faruk Dutlar, “Haritacılık, çok bilinen bir meslek değil idi. İnşaat mühendisi, mimar bilinir fakat bir harita mühendisi bilinemez. Bunun sebebi ise eski tabirler ile kadastrocu, parsel sınırlarını gösteren topograf gibi bilinmesiydi ve reklam olarak çok değer katılamamış olmasaydı. Aslında biz harita mühendisleri bu konu üzerine çok eğilmedik. Ama biz piyasaya genç kan olarak girdik. Teknolojiye daha fazla ayak uydurarak kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Bizim için önemli olan insanlarımız Haritacılığın bir mühendislik dalı olduğunu ve basit bir işlem olmadığını duyurmaktı. Bunun için birçok kısımda reklamlarımızı verdik. Neticesinde ise bunu sağladığımızı düşünüyorum.”şeklinde konuştu. 

İLK KADIN HARİTA MÜHENDİSİ

Merzifon’da ilk kadın harita teknikeri ile çalışan firma olduklarını belirten Dutlar, “Sektörümüz %60-%70 ‘i arazide geçiyor. İnsanlarımızda şöyle bir düşünce haritacının işleri arazidedir, araziye de erkek gider. Bundan dolayı sektörde kadın eleman sayısı biraz daha az tutuluyor.  Ama eşi Harita Mühendisi olan bir kişi olarak, kadın mühendislerimizin işi bildikleri ve kendilerini yetiştirdikleri takdirde mesleğimizi iyi bir şekilde icra edebileceği kanısındayım. Biz Merzifon’da ilk kadın harita teknikeri ile çalışan firmayız. Şu an firmamızda 4 tane kadın çalışanımız var. Haritacılık sektörü arazi işlerinin yanında devlet dairelerinde de çok yoğun bir iş potansiyeli var.  Ve erkeğin araziye gittiği veriyi içeride bir kadının Belediye ve Devlet Bürolara sunması %100 daha etkilidir diye düşünüyorum.”dedi.

ÇİFT YÖNLÜ BİR MESLEK DALI

Harita mühendisliğinin gençlerin yapabileceği bir meslek olduğunun altını çizen Rüştü Faruk Dutlar, “Haritacılık, piyasaya çift yönlü bakabilen bir sektördür. Mesela iki yıl öncesinde bir kriz zamanı geçirdik. Bu süreçte çoğu İnşaat Mühendisi ve Mimar arkadaşlarımız iş yerlerini kapatıp home ofis hizmet vermeye devam etti.  Demir, dolar artışından sonra inşaatlar durdu ama bizim iş alanımızın bir kısmı köyler olduğu için işlerimizde durmalar olmadı. Tamamen bir müteahhitte bağlı değiliz. Şehirlerde işlerimiz olmazsa, köylerdeki işlerimize devam edebiliyoruz.  Ayrıca Devlet atamalarına bakıldığı zaman çok fazla harita mühendisi atamalarını görürüz. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve bütün kurumlar harita mühendisini zeminlerinde bulundurması gerekiyor. Sebebi ise bir yatırım yapacağı zaman nasıl ve nereye yapması gerektiğine karar verecek olan kişi harita mühendisidir. Aynı zamanda kadastro, şantiye, imar uygulamaları yöntemleri gibi birçok yönleri oluğu içinde CBS ve Ortodonti kısmına yönelebilir. Ve gelişen teknolojiye ayak uydurabildiğiniz takdirde hiçbir zaman açıkta kalmayacak bir meslektir.  O yüzden harita mühendisliği genç nesillerin yapabileceği bir meslek. Harita mühendisliği güzel bir meslektir. Severek yaptığım bir meslektir.”dedi.

BİR ÇATI ALTINDA BİRLEŞTİ

Lisanslı harita büroları ile serbest harita bürolarının bir çatı altında birleştiğini dile getiren Harita Mühendisi R.Faruk Dutlar, “Devletimiz Haritacılığı LİHKAB dediğimiz Lisanslı Harita büroları ve serbest harita büroları olarak ikiye ayırmıştı. Eskiden ev yapmak istiyorsan LİHKAB’a gitmek zorundaydın, parsel ölçümü yaptırmak istiyorsan Serbest Harita Mühendisine gitmek zorundaydın gibi işlem farklılıkları vardı. Son çıkan yönetmelik ile birlikte LİHKAB ve serbest harita mühendisi bir çatı altında birleştirerek bu olguyu artık kaldırdılar. Ortalama bir buçuk ay sonrada bütün haritacılık faaliyetleri tüm Türkiye’de bürolar elinde toplanacak.”şeklinde konuştu.

PANDEMİDE AZ YARA ALDIK

Pandemi döneminde az etkilenme ile atlatan sektör olduklarını söyleyen Rüştü Faruk Dutlar, “Pandemi sürecinde otomatikman, bizde kapanmaya gitmek zorunda kaldık. Kısım kısım kapalı kaldığımız zamanlar ister istemez maddi bir etkilenme yaşadık. Fakat bu süreçte bizler izin kâğıtlarımızı alarak aktif bir şekilde çalışmaya devam ettik.  Arazi işlemleri için ve bir inşaat ustası, işe başlayabilmesi için haritacının o kişiye bir koordinat kod vermesi gerektiği için faaliyetlerimize devam ettik. Çok şükür daha az yara alıp da atlatan sektörlerden birisi olduk.”dedi.

MERZİFON’DA İLK İHA İLE HARİTALANDIRMA

Merzifon’a ilk insansız hava aracı ile harita işlemlerini getiren Dutlar Harita-Mühendislik firması sahibi R.Faruk Dutlar, vatandaşlar için ellerinden gelen maddi ve manevi yatırımları yaparak çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Dutlar, “Müteahhitlikte yapı, bina müteahhidi biliniyor. Aslında Haritacılıkta müteahhitlik işlerinde fazla yer alan bir sektördür. Mahalle, köy, il ve ilçenin toplulaştırma projeleri veya kadastro yenileme işlemlerini bizler yapıyoruz. Küçük yersel işleri büyüterek bir ilin tamamın o harita işini yapmak gibi diyebiliriz. Bu amaç doğrultusunda ise vatandaş işlemleri haricinde, Amasya, Çorum, Samsun ve Osmancığın Orman Bölge Müdürlüğünün işlemlerini bizler yapıyoruz.  Projelerin alt kısımları dediğimiz Merzifon’u toplulaştırmasının yer teslimi işlemlerini firma olarak biz aldık ve yaptık. Amacımız Türkiye genelinde haritacılıkta büyük işlemlerde çalışmak istiyoruz. Bir de yersel ölçüm sistemleri haricinde şu anda fiyatı çok pahalı olan insansız hava araçları ile haritalama dediğimiz sistemlere geçmeyi çok fazla istiyoruz. Bu sistem, harita yapımındaki işimizi hızlandırıyor. Eskiden tek düze bir ölçümü 3-5 saatte bitirilebilen işlemleri şu anda yarım saat bir saate bitirebiliyoruz. Biz Merzifon’a ilk insansız hava aracı ile harita işlemlerini getiren bir firmayız. Kendi bünyemizde bulunduramadık ama kiralayarak bu sistemi sağladık. Daha büyük haritacılık işlemleri ile hayatımıza devam etmek istiyoruz. Çünkü eşim harita mühendisi, ben harita mühendisiyim biz başka bir işten gelir elde edemeyiz. Biz bu işte devam etmek istiyoruz ve devam edeceğiz. Bundan dolayı Merzifon’umuz, Gümüşhacıköy’ümüz için elimizden gelen maddi manevi bütün yatırımı yapıp işlerimize devam edeceğiz. Yedi yıllık bir firmayız, eleman sayımız, piyasada bulunduğumuz durum, işlerin yüzdelik diliminden kendimize düşen prim olarak en üst kısımda olan bir firmayız. Bunu devam ettirip bütün yenilikleri ilimize, ilçemize getiren firma olmak istiyoruz. Asıl amaç ve hedefimiz budur.”ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *