reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
85.274,53 %1.045
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM İĞCİ, TEMAD’I ANLATTI

İĞCİ, TEMAD’I ANLATTI

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Merzifon İlçe Başkanı Recep İğci, dernek hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

TEMAD Merzifon İlçe Başkanı Recep İğci, açıklamasında, “Derneğimiz Astsubayların haklarını güncelleştirme kapsamında 1960’lı yıllarda TEMAY kısaltması İle Türkiye Emekli Malül,Müstafi Astsubaylar Yardımlaşma Cemiyeti olarak kurulmuş ve bu dönemlerde özellikle kadınlarımızın öncü rol üslendiği özlük haklarını gündeme getirme ile ön plana çıkmıştır.

Bu yıl 38. kuruluş yıldönümünü kutlayacağımız bugünkü ismi ile TEMAD yani Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği ise, 17 Ekim 1984 tarihinde 2847 sayılı özel kanunla kurulan, kanun gereği “kamu yararına” faaliyet gösteren, ülkemizdeki 121.881 dernek içinde ön sıralarda yer alan, 44 il, 50 ilçede toplam 94 şube ve 5 temsilciliği ile ve 35.000’e yakın aktif üyesiyle faaliyette bulunan, Genel merkezimiz nezdinde yüzlerce öğrenciye burs veren, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu Üyesi, Emekli Astsubaylar ve ailelerinin tek temsilcisi güçlü bir sivil toplum örgütü olup tüm meslektaşlarımız derneğimize üye oluncaya kadar üye artırma yönündeki faaliyetlerine devam edecek olan bir dernektir” dedi.

BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ ÜYELERİMİZ ARASINDA İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK

Derneğin ve Yönetim kurulu olarak kendilerinin birinci önceliklerinin üyeler ile olan ilişkileri ilerletmek ve derneğe üye olmayan meslektaşlarını derneğe kazandırmak olduğunu da söyleyen TEMAD Merzifon İlçe Başkanı Recep İğci, “Bunun yanısıra; üyelerimiz ile genel merkezimiz arasında bir bağ oluşturabilmek, yapacağımız görüşmelerle, dernek üyelerimizin menfaatleri doğrultusunda şehrimizin önde gelen kurum ve kuruluşları ile indirim ve hizmet protokolü ve sözleşmeler yapmak, özellikle ve öncelikle üyelerimizle birlikteliğimizi güçlendirecek sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemek, Genel Merkezimizin vereceği yetkiler doğrultusunda, yine önceliği üyelerimiz olmak üzere ihtiyacı olan evlatlarımıza burs ve yardımlar vermek için çalışmalarımız devam etmektedir en önemli görevimiz üyelerimiz ile bütünleşmek ve derneğimize yeni üyeler kazandırmaktır” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bekleyen ve Astsubay camiasını ilgilendiren bazı yasa tekliflerinin de olduğunu dile getiren TEMAD İlçe Başkanı Recep İğci, “TBMM’de bekleyen ve Astsubay camiasını ilgilendiren bazı yasa teklifleri var.

Tabii ki. Camia olarak yaşadığımız zorlukları ve sıkıntılarımızı birkaç başlık altında toplayarak Genel Merkezimiz nezdinde TBMM’de ve ilgili makamlarla yapılan görüşmelerde dile getiriyoruz.

En önemli sıkıntılarımızdan birisi işe başlangıç derecelerimiz. 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 137’nci maddesinin c) fıkrasının üçüncü bendindeki (EK: 28/5/2003-4861/9 md.) Düzenleme ile “Astsubay Meslek Yüksekokulu Mezunları ve kendi nam ve hesabına fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulunu bitirerek temel askerlik eğitiminde başarılı olup Astsubay çavuşluğa nasbedilenler, EK – VIII/A sayılı cetvele göre 9 uncu derecenin birinci kademesinden göreve başlamaktadırlar. Ancak ön lisans mezunu birçok farklı meslek grubuna mensup devlet memurları 9’ncuderecenin ikinci kademesinden, lisans mezunları ise 8’nci derecenin birinci kademesinden göreve başlamaktadırlar.

Yukarıda ifade edilen derece/kademe uygulaması, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığında görev yaparak askerliğin ağır yükünü çeken, ordumuzun omurgası Astsubayları üzmektedir. Bu uygulamanın; ordumuzun nitelikli insan gücüne sahip olma hedefini olumsuz etkilediği, bilgi birikimine sahip teknik ve alt kademe komuta kademelerinde görev yapan personelin büyük oranda erkenden emekli olmasına neden olduğu, muharebe yeteneğinin ve özgüveninin sarsılmasına yol açtığı ortadadır” dedi.

İğci, yaptığı açıklamanın devamında; “Hâlbuki Anayasamız ve kanun önünde eşitlik ilkesi gereği, aynı eğitime sahip kişiler arasında, aynı özlük haklarının verilmesinin gerektiği ortadadır, bu uygulama nedeniyle Astsubaylar meslek hayatları boyunca ve emekliliklerine de yansıyacak şekilde hak kaybına uğramaktadır.

Astsubay Meslek Yüksekokulları 694 sayılı KHK ile Hazırlık Sınıfı dâhil 3 yıla çıkarılmıştır. (liseden sonra 3 yıl öğrenim). 926 sayılı kanunda yapılan değişikliklerle subay ve astsubay kaynaklarının eğitim durumu (fakülte ve yüksekokul mezunları şeklinde) aynı olmuştur. Bu konu hakkında verilen kanun teklifi ile astsubayların aynı eğitim seviyesine sahip, diğer memurlarla mesleğe başlama derece/kademeleri eşit hale getirilerek bir mağduriyetin giderilmesi amaçlanmaktadır.

Bir diğer konu, muvazzaf Astsubaylara kıdemli Astsubay tazminatı verilmesi ve emekliliklerine de yansıtılması konusudur.

Türk silahlı kuvvetlerinin dinamik yapısını muhafaza etmek, kadro teşkilât yapısı ile hizmet ihtiyacı uyumunu sağlayarak her rütbede yeteri kadar personeli bünyesinde bulundurmak maksadıyla kurulan bu sisteme 1951 yılında yürürlüğe giren 5802 sayılı kanunla Astsubaylar da dahil edilmiştir. Ancak, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Politikasının temelini "Halinden Memnun, Geleceğinden Emin Personel" ilkesi oluşturmak olmasına rağmen 55 yaşına kadar aynı rütbede hizmete devam eden Astsubayların makam-görev tazminatlarından mahrum bırakılmaları aidiyet duygularını iyiden iyiye zedelemekte ve onarılmaz bir hale getirmektedir.

Silahlı Kuvvetlerin çok önemli görevlerinde uzun yıllar hizmet ettikten sonra emekli olan Astsubay Kıdemli Başçavuş, Astsubay Kademeli Kıdemli Başçavuş ve Astsubay II. Kademeli Kıdemli Başçavuş rütbelerinde bulunan Astsubayların makam-görev tazminatı almıyor olması, anılan personeli menfi yönde etkilemektedir. Dolayısıyla her rütbenin işgal ettiği makama paralel olarak sorumluluğu bulunduğu bir gerçektir. Yukarıda yapılan açıklamalar ile 211 sayılı İç Hizmet Kanununun belirtilen madde hükümleri esas alınarak; 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda yapılacak bir düzenleme ile makam-görev tazminatı alamayan muvazzaf ve emekli Astsubaylara tahakkuk ettirilecek "kıdemli Astsubay tazminatı" anayasanın eşitlik ilkesine de paralel bir uygulama getirecektir.

Bütünlüğün sağlanması bakımından; Astsubay Kıdemli Başçavuş, Astsubay Kademeli Kıdemli Başçavuş, Astsubay II. Kademeli Kıdemli Başçavuş rütbe ve görevleri üzerinden emekli olan Astsubaylara ek bir ödeme yapılması amaçlanmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının emir ve komuta zincirinde alt komuta kademeleri ile teknik bilgi, beceri ve uzmanlık gerektiren alanlarda, üst komuta personeli yerine vekâleten veya görevlendirmelerle görev yapan Astsubaylar ordumuzun ve güvenlik güçlerimizin en önemli unsurlardan biridir. Yurt içinde en ücra köşelerde, yurt dışında birçok ülkede fedakârca görev yapan, Astsubayların, aile fertleri de aynı kaderi kendileriyle paylaşmaktadır. Birçok kez yapılan maaş ve tazminat iyileştirmeleri, Astsubaylar için yapılmamış, bu da onların aleyhine bir durum yaratmıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerinden Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olan Astsubay emeklileri ile vazife malulü ve adi malul olarak emekli olanlar maddi sıkıntı çekmekte ve ekonomik sıkıntıları acil çözüm beklemektedir.

Astsubaylar emekli olduklarında, çalışırken aldıkları maaşlarının ancak %50-55'ini alabilmektedirler. Bu durum Astsubayların yaşam standartlarının düşmesine ve tasarruflarını tüketmelerine neden olmaktadır. TBMM’de Astsubayların meslekteki hizmet sürelerinin takdir edilmesi, kıdemli rütbedekilerin onurlandırılması, emeklilik hakkı kazanmış olan Astsubaylar için göreve devamını cazip hale getirilmesi, tecrübeli ve branşında uzman personelden uzun süre yaralanma imkanı getirilmesi; ciddi ekonomik sıkıntı yaşayan emekli Astsubayların yaşadıkları sıkıntıların bir nebze de olsa giderilmesi amaçlanmıştır.

Sorunlardan bir tanesi de TSK personeline şimdiye kadar hiç uygulanmamış olan sicil affıdır. Ve bu sicil affı konusunda da en önemli konu 1970-1975 olayları sonucunda mağduriyet yaşamış Astsubaylarla ilgili olan sicil düzenlemesidir.

Astsubaylar devlet memurudurlar. Devlet memurlarıyla ilgili şu ana kadar 4 tane disiplin cezalarının affı hakkında kanun çıkmıştır. Bu kanunların tamamında, söz konusu kanunun 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na tabi personele uygulanmayacağı yönünde hüküm vardır.“3249 sayılı kanun madde 5,bu kanun hükümleri, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tâbi personel hakkında uygulanmaz şeklindedir.

Temennim yukarda belirttiğim sorunların en kısa zamanda çözüme kavuşturulması ve ilçemizde ikamet eden emekli Astsubayların, derneğimize üye olmasıdır” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *