reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
85.288,35 %0.91
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM “EL SANATI MESLEKLERİ ÖLMEZ”

“EL SANATI MESLEKLERİ ÖLMEZ”

Yaygınlaşan hazır giyim karşısında direnen terzilik mesleği, şimdilerde tamir ve onarım işleri ile ayakta kalmaya çalışıyor. Merzifon’da da yıllardır geçimini elbise dikmek ve onarmakla sağlayan terzi ustası Osman Kart, çıraklıktan itibaren başladığı meslek yolculuğunda ustalığa kadar geçen sürede büyük bir aşkla yaptığı mesleğini kendine ait dükkânında devam ediyor.

Terzilik mesleğinin temelinden geldiğini söyleyen Osman Kart, “Terzilik mesleğine 1986 yılında çırak olarak başladım. Öncelikle meslekte her şeyi ustamdan öğrendim. Daha sonra 1996 yılında ise kendi dükkânımı açtım. O gün bugündür ise pantolon paçası, kemer, fermuar, ceket astarı, gömlek, abiye boyları dikim ve onarımı yapıyorum. Ceket astarı ve abiye boyu onarımı zordur. Özellikle her usta ceket astarı onarımı yapamaz. Ben tabir-i caizse çekirdekten yetişme bir terziyimdir.”dedi.

Terzi çırağının yetişmemesinden dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Osman Kart, “Terzilik bitmeyecek bir meslek ama yetişen eleman bulamıyorsunuz. Biz bu mesleği yıllarca severek ve isteyerek yaptık. Bizim zamanımızda iyi bir terzi olarak yetiştirmemiz için çok eleman getirilip çırak olarak yanımıza veriliyordu. Şimdi, bu mesleği yapanlar, günden güne azalıyor. İlçemizdeki gençlerin bu mesleği devam ettirmelerini çok istiyorum çünkü el sanatı dediğimiz hiçbir meslek ölmez, ölmesini de istemem. Şu an çıraklıktan ustalığa yetişen son nesil benim. Benden sonra temelden gelen bir terzi yok. Tekstilden çalışmış kişiler terzi dükkânı açıyorlar ama bu işin kökünden yetişmek gerekiyor.”şeklinde konuştu.

Meslekte dürüst ve güvenilir olunması gerektiğini belirten Kart, “Her mesleğin olmazsa olmazı dürüstlüktür. Eğer dürüst değilseniz yaptığınız işin hiçbir önemi olmaz. Pantolon paçasını şuanda 10 TL’ye yapıyorum. İstersen pantolonu 50 liraya al istersen 500 liraya al fiyatlarımız ikisi içinde aynıdır. İşi ayırırsan eğer müşteride kaybedersin. Kişiye göre işler yapmayacaksın. Yıllardır bu mesleğin içerisindeyim haliyle sabit gelen giden müşterilerim var. Üç, dört mağaza ile çalışıyorum ama en çok bireysel işler yapıyorum. Yaptığım işlerde de yaş aramadan, makam aramadan kapımdan giren her şahsı müşterim değil de misafirim olarak kabul ettim.”dedi. 

Konuşmasının devamında pandeminin etkilerinden bahseden Gamze bay-bayan terzi ustası Osman Kart, “Pandemi esnafı çok etkiledi. Dükkânımızı uzun süre açamadık. Açtığımızda ise gelen günlük müşteri sayımızı azaldı. Sokağa çıkma kısıtlamaları sebebiyle kıyafetlerin daha az kullanılması ve pandemi döneminde düğün, nişan gibi etkinliklerin azalması işlerimizi etkiledi. Şimdi eskisi gibi işlerde yok. Ben küçük bir dükkân olmama rağmen iki yıl boyunca zararını çok yaşadım.”dedi. 

Sevdikleri mesleği yapmaları konusunda gençlere tavsiyede bulunan Osman Kart, “Gençlerimiz, havalı meslekler ve paralı meslekler diye değil, sevdikleri ve 30-40 yıl yapabileceklerine inandıkları meslekleri seçmeliler. Mesleğini sevmezler ise uzun süre devam ettiremezler. Bu her meslek için geçerlidir. Terzilik mesleğinde ise elinize aldığınız bir işi bitsin de kurtulayım gözüyle bakmamalısınız. O işi severek aşkla yapmalısınız. Ve her zaman kendinizi yükseltmeniz ve geliştirmeniz gerekiyor. Ben 96’dan beri yaptığım işler ile şu an yaptığım işlere baktığım zaman önceki yaptığım işi beğenmiyorum. Hatta geçen hafta diktiğim pantolon ile bu hafta diktiğim pantolon arasında dahi fark görüyorum. Her zaman daha iyisini yapmaya gayret göstermelisiniz.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *