Merkezi Merzifon’da bulunan Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği kuruluşundan bu yana bölge ve ülke sığırcılığının gelişmesine katkı sağlamak, üyeler başta olmak üzere süt sığırı yetiştiricilerinin kazançlarını, dolayısıyla seviyelerini artırmak çabasına devam ediyor.
Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güner Aslan, “Amasya DSYB kuruluşundan bu yana bölgemiz ve ülkemiz sığırcılığının gelişmesine katkı sağlamak, üyelerimiz başta olmak üzere süt sığırı yetiştiricilerinin kazançlarını dolayısıyla refah seviyelerini artırmak çabasında olmuştur. Bu çabalar; Üreticilerimizin eğitimi, Başta süt olmak üzere üretimin değerlendirilmesi, Ürün, kalite ve miktarının artırılması ile Kaliteden ödün verilmeden üretim unsurlarının daha ucuz ve kolay temin edilmesi alanlarına yoğunlaştırılmıştır, Hangi alanda olursa olsun sarf edilen çabalar; Üreticilerimizin gelirini ve kârını artırmaya, Verim seviyesini ve toplam üretimi yükseltmeye, Üretim maliyetini düşürmeye, Çalışma koşullarını iyileştirme, katkı sağlamalıdır. Aksi halde önce süt sığırı yetiştiriciliğinin devamını sağlamak güçleşecek, ardından da pek çok üreticimizin üretim dışına çıkacak, yani işsiz kalacaktır. Ülkemizde dünya için bile büyük sayılabilecek ölçekteki işletmelerin kurulması amacına yönelik destek ve çabaların yoğunlaşması, önlem alamazsak, pek çok işletmemizin kapanması için uygun bir ortam hazırlamaktadır. Bu gelişmelerin farkında olarak, ayakta kalmak için işimizin her unsuruyla yakından ilgilenmek mecburiyeti vardır” dedi.
Aslan, açıklamasının devamında; “Yukarıda sıralanan önlemlerin etkisini artırmak için üyelerimizin pek çok alanda ortak hareket etmelerini neredeyse bir zorunluluktur. Bunun farkında olan birliğimizde, üretimi doğrudan etkileyen unsurlar başta olmak üzere, birçok alanda ortak hareket etmenin koşullarını oluşturma çabasındadır. Bu alanlardan biri de suni tohumlama hizmetleridir. Suni tohumlama gebelik sağlama ve doğal aşım sonucu bulaşan hastalıkların yayılmasını önlemede en etkili yoldur. Suni tohumlamada kullanılan spermanın doğru seçimi de sürünün genetik ıslahına ciddi katkı sağlar.
Bu gerçeklerin farkında olan birliğimiz;
Suni tohumlama hizmeti verdiği alanını genişletmeye,
Suni tohumlama başarısını artırmaya,
Sperma ve uygulama fiyatını düşürmeye, yani üyelerimizi piyasadaki yüksek fiyatlardan korumaya,
Kayıt kalitesini yükseltmeye,
Üretici gelirini artırmaya katkı sağlayacak nitelikteki spermaların kullanımını yaygınlaştırmaya çaba harcamaktadır.
Bu çabalara katkıda bulunacağı düşüncesiyle geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, 2022 yılı için de bir “Boğa Kataloğu” hazırlanmıştır. Katalog hazırlanırken hem geçen yıllarda ki tecrübelerimiz hem de yeni boğalar ve eski boğaların yenilenen bilgileri dikkate alınmıştır. Ayrıca gerek ırk gerekse boğaların yetiştirildiği ülkeler bakımından bir çeşitlilik sağlanmaya çalışılmıştır. Katalogda Merkez Birliğimiz tarafından yetiştirilen boğalara da yer verilmiştir.
Katalogda yer alan bilgilerin etkin biçimde kullanılması üreticilerimize önemli katkılar sağlayacaktır. Kullanımı konusunda tohumlamacılarımız ve birliğimiz elemanlarının da yardımcı olacağı kataloğun, başta üyelerimiz olmak üzere tüm üreticilerimizin; bol kazanç sağlayacak sağlıklı ve verimli sürülere sahip olmasına yardımcı olması temel beklentimizdir” ifadelerini kullandı.