Amasya’da İl Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Toplantısı, Vali Yılmaz Doruk’un başkanlığında gerçekleştirildi.
Amasya Valiliği Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda terör, uyuşturucu, organize suç örgütleriyle mücadele, düzensiz göç, aranan şahısların yakalanması, trafik güvenliği ve genel asayiş olayları ele alındı. Toplantı sonrasında basın açıklaması yapan Vali Yılmaz Doruk, 2024 yılı ilk 6 ay içerisinde yapılan çalışmaları kamuoyu ile paylaştı.
“Meydana gelen 5 bin 389 asayiş olayının % 93’ü aydınlatıldı”
Vali Yılmaz Doruk açıklamasında, “İlimizde 2024 yılının ilk 6 ayı içerisinde; kişilere, topluma, mala karşı ve takibi gereken diğer suçlar olmak üzere ilimizde toplam 5 bin 389 asayiş olayı meydana gelmiş olup, bu olayların % 93’ü aydınlatılmıştır. Son dönemde üzerinde özellikle durduğumuz ve bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle artma eğiliminde olan yasa dışı bahis, kumar, dolandırıcılık olayları ile ilgili önleyici bilgilendirme çalışmaları ve operasyonel faaliyetlerimiz de aralıksız devam etmektedir. İlimizde uyuşturucu ticareti ve kullanımının engellenmesi, sokak satıcılarının tespit edilerek yakalanması için çalışmalarımız artarak devam etmektedir. Bu dönemde 419 operasyon yapılmış, bu operasyonlarda 585 şüpheli şahsa adli işlem yapılmış olup, bunlardan 63’ü tutuklanmıştır. Yine FETÖ, PKK, DEAŞ başta olmak üzere Terörle Mücadele kapsamında 167 operasyon yapılarak, 78 şüpheli şahsa işlem yapılmış, 7 şahıs da tutuklanmıştır. Düzensiz Göçle Mücadele kapsamında ise 315 düzensiz göçmen yakalanmış, 18 şahsa da insan ticareti organizatörlüğünden işlem yapılarak, bunlardan 7’si tutuklanmıştır. Amasya’mızda çete tipi yapılanmalara ve organize suç örgütlerine de hareket alanı bırakmıyoruz. Bu kapsamda son 6 ayda mali suçlar, organize suçlar, ulusal suçlar ve kaçakçılık suçlarına yönelik yapılan toplam 129 operasyonda 7 şahıs tutuklanmıştır. Bu dönemde çeşitli suçlardan aranan şahısların yakalanmasına dönük şok uygulaması, huzur operasyonu ve denetleme faaliyetleriyle, yakalanan şahıs sayısı geçtiğimiz yıl bin 99’ken bu yıl aynı dönemde %35’lik bir artışla bin 487 olarak gerçekleşmiştir. Bu şahıslardan 434’ünün ise 5 yıl ve üzeri kesinleşmiş hapis cezası bulunduğunu özellikle belirtmek isterim. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak ve trafik kazalarını en asgari seviyeye düşürmek için de trafik birimlerimiz denetleme ve bilgilendirme faaliyetlerine devam etmektedir. Bu kapsamda geçtiğimiz 6 ay boyunca 486 bin 916 araç sorgulaması yapılmış, 79 bin 492 araca idari yaptırım uygulanmış ve bin 584 araç da trafikten men edilmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yapılan yoğun denetim faaliyetleri sonucu trafikte sorgulanan araç sayısının %54 arttığını da görmekteyiz” diye konuştu.
“En mutlu günlerimizi hüzne çevirmeyelim”
Açıklamasında orman yangınları ve anız yakılmasının önlenmesine de değinen Vali Yılmaz Doruk, “Hem toprağımıza, hem doğadaki canlılara, hem de tarımsal üretime büyük zararlar vererek, son örneğini Diyarbakır ve Mardin İllerimizde yaşadığımız büyük yangın felaketlerine yol açabilen anız yakma alışkanlığını terk etmemiz gerekmektedir. Bu konudaki denetim faaliyetlerimizi kesintisiz olarak sürdürecek ve anız yakmakta ısrar eden üreticilerimize de gerekli yaptırımları uygulayacağız. Hava sıcaklıklarının oldukça yüksek seyrettiği bu günlerde mesire alanları ve ormanlık alanlarda yapılacak pikniklerde kontrolsüz şekilde ateş yakılmaması ve nişan, düğün, asker uğurlaması gibi toplu organizasyonlarda havai fişeklerin yetkisiz kişilerce kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Yine bu tür organizasyonlarda yasak olmasına rağmen kullanılan ateşli silahlar yaralanmalara ve hatta ölümlere sebebiyet vermektedir. Lütfen en mutlu günlerimizi hüzne çevirmeyelim, bu tarz davranışta bulunanlara da müsaade etmeyelim” şeklinde konuştu.
“Üreticilerimizin su kaynaklarımızı en tasarruflu şekilde kullanması gerekmektedir”
Vali Yılmaz Doruk, “Yaptığımız bu çalışmaların yanı sıra tarımsal faaliyetlerin yoğun şekilde yapıldığı ilimizde, tarımsal üretimi desteklemek amacıyla tarımsal sulama kapasitesinin arttırılması için gerekli çalışmaları ilgili kurumlarımızla ve sulama kooperatiflerimizle işbirliği içerisinde yürütüyoruz. Bunlar yapılırken üreticilerimizin de su kaynaklarımızı en tasarruflu şekilde kullanması gerekmektedir. Bu noktada çiftçilerimizin ürün çeşitlerini ilimizin su varlığını da dikkate alarak planlamaları ve vahşi sulamayı terk ederek modern sulama yöntemlerini tercih etmeleri önem arz etmektedir. Yine yaz mevsimi olması sebebiyle ilimizde bulunan göl, gölet, akarsu ve barajlarda suda boğulma vakalarının önüne geçmek için vatandaşlarımızın azami ölçüde dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir. Bu manada ailelerimizden çocuklarımızı bu konuda özellikle uyarmalarını istirham ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Amasya’mızın turizmi açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz”
Vali Yılmaz Doruk açıklamasının son bölümünde şunları kaydetti: “Amasya’mız; insanlık tarihinin ortak değerlerini taşıyan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve kendine has bir kimliği olan kültür hazinesidir. Bu eşsiz şehrimizi tarihi değerine uygun şekilde koruyarak temiz ve huzurlu turizm anlayışıyla tüm dünyaya tanıtmak sadece Amasyalılara karşı değil, tüm insanlığa karşı borcumuz ve sorumluluğumuzdur. Bu amaç doğrultusunda şehrimizin tarihi merkezi konumundaki Hatuniye Mahallemizde geçtiğimiz günlerde bir düzenleme yaparak bölgeyi yerli ve yabancı misafirlerimizin daha rahat şekilde keşfetmeleri için araç trafiğine kapatmış bulunuyoruz. Başta bölge esnafımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın bu uygulamaya destek vererek riayet etmelerinin Amasya’mızın turizmi açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz. Sözlerime son verirken, Amasya’mızın huzuru ve güvenliği için fedakarca görev yapan güvenlik güçlerimiz ve sizlerin de destekleriyle, suç ve suçlularla kararlı mücadelemizin aralıksız şekilde devam edeceğini vurgulamak istiyor, Amasya’mıza hizmet yolunda verdiğiniz desteklerden ötürü teşekkür ediyor, saygı, sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum.”

KAYNAK: Nedime Soku
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *