İlçemizde yıllardır esnaflık yapan ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Amasya Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Elif Kılıç, Bilgi Gazetesi muhabirlerine kapak kız ile başlayan serüveni hakkında bilgiler verdi.
Sıfır Atık Projesi kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla 1 yılda yaklaşık 1 ton mavi kapak topladı. Daha önceden topladığı mavi ve metal kapaklarla Kapak Kız elbisesi yaptı sonra Strabon'un pelerinini yapan Kılıç, geri dönüşüme verdiği 1 ton mavi kapaktan elde ettiği gelirle almış olduğu bebek arabalarını, ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılması için Merzifon Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü'ne teslim ederek farkındalıklara bir yenisini daha eklemeye devam ediyor.
Modanın, sosyal ve ekonomik değişimlerden önemli ölçüde ve hızlı bir şekilde etkilendiğini söyleyen Elif Kılıç, “Moda dediğimi zaman hep renkler, desenler, çizgiler ile ilgili keyifli bir şey gibi geliyor. Ama baktığınız zaman moda, sosyal ve ekonomik olaylardan hep etkilenmiştir. Örneğin 1950’li yıllarda etek boyları kısalmış, ekoseli etekler girmiş hayatımıza, trençkotlar ve kabanlar çok erkeksi hal almış. İşte bu oluşan moda olayları o yılların sosyal ve ekonomik olaylarından etkisinin eserleridir. Etek boylarının kısalmasının sebebi dünyada ülkeler bir savaştan çıkmış ve savaş sonrası pamuk çok kıymetlenmiş. Çok tüketilmemesi adına da uzun etek yerine boylarını biraz daha kısaltarak etek üretmeye başlamışlar ve kısa boylu etekler o dönem moda olmuş. Bir yandan yokluktan dolayı gerçekten sofra bezi için üretilen kumaştan etekler yapılmaya başlanmış. Apoletli ceketler, savaşa gidip dönmeyen babaların, kocaların revize edilerek giymek zorunda kalınan kıyafettir. Günümüze geldiğimiz zaman iklim değişiklikleri, çevre kirliliği ve inanılmaz hızlı tüketiyor olmamız en büyük sıkıntılarımız arasında yer alıyor. Onun için moda bir noktada bu konulara değinmelidir. Projemin doğma sebebi budur. Baktığımız zaman üç çuval kapağı yan yana koyduğumuz zaman hiçbir şey ifade etmiyor. Bu kapakları öyle bir hale getirmeliyim ki ilgi çekmeli ve yapıcı bir çevreci eylem olmalı istedim. Bu tarz projeler genellikle büyük şehirlerde üniversiteler ile yapılan projeler oluyor düşüncelerini kırmak için Anadolu’nun çok küçük bir yerinden de güzel bir proje yapmayı başardık.”dedi.
Atığı sıfır noktasına getirebilmek için bu çalışmaları yaptığını ifade eden Kılıç, “Yaptığınız her işin kendi içerisinde mutlaka bir hikâyesi olmalıdır. Ben de bu kapsamda çok zararlı görünmeyen ve atmaktan çekinmediğimiz kapaklarla çevreye vermiş olduğu zararın boyutunu farklı bir şekilde sanatsal bir şekilde ifade etmek ve bir anlamda farkındalık oluşturmak istedim. Sonuç itibarıyla atmak yerine biriktirmeyi tercih ettiğimizde böyle bir eser çıkarmış olduk il bazında. Biz hazır böyle bir şeye kalkışmışken rekor anlamında bir eser ortaya çıksın istedik. Elbisemiz 10 bin tane kapak tek tek elde dikilerek yapıldı. Kapak Kız elbisesinin ardından yapılan elbiselerde de materyal olarak plastik kumaş artığı kullandım. Amacımız evlerdeki atığın çöpe girmeden ayrı bir şekilde toplanması sağlayarak atığı sıfır noktasına getirmek. İnsanlarda bu alışkanlığı oturtuncaya kadar günlük alışkanlıkları sorgulatmayı başarabilirsek proje için doğru bir noktada olduğumuzu söyleyebileceğiz.”şeklinde konuştu.
Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için doğru yaşamayı öğrenmemiz gerektiğinin altını çizen Elif Kılıç, “Dünyada artan nüfus ciddi bir problem ama artan nüfusun yaşama şekli ile dünyaya yapmış olduğumuz basınç ve baskı çok daha büyük bir problem. Şu anki nüfus eski zamanlardaki gibi yaşamıyor. Tüketim hızımız daha fazlalaştı. Önceden sökülen bir çorap dikilip tekrar kullanılmaya devam edilirdi. Popüler kültür ile birlikte tüketime doğru bir akıma ilerlendi. Küresel ısınma, çevre kirliliği, denilere bırakılan atıkları problemlerinin temelinde zaman bizlerin yanlış davranış kalıplarımız yatıyor. Bir de büyüme ile ilgili olan kriterlerimizi dünya olarak değiştirmemiz gerekiyor. Bu kadar para kazanıyoruz ekonomik kısmı evet ama kalkınma ile ilgili olan kısmında altını çizmemiz gerekiyor. Bugüne kadar ülke bu kadar ihracat yapıyor, bu kadar geliri var evet bunları alkışlıyorduk ama artık bu kadar yeşil enerji üretimi yapıyoruz kısmını alkışlamalıyız. Biz aslında kalkınma ölçütlerimizi değiştirmeliyiz. Hep beraber sadeleşmemiz gerekiyor. Yoksa dünyanın bu problemleri tolerans edecek gücü kalmadı. Onun için daha az tüketmeli ve tüketirken daha bilinçli tüketerek dünyaya zarar vermemeye gayret göstermeliyiz.”ifadelerini kullandı.