AK Parti Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısını düzenledi.
Basın açıklamasına Amasya’nın tarihini anlatarak başlayan Milletvekili Levent Karahocagil, “8500 yıllık tarihe sahip, 14 medeniyete mekân sahipliği, Osmanlıya ve Türkiye Cumhuriyeti’ne kuruculuk yapmış, meyvelerin şahı Elmanın şehri, Amasyamızın 947 yıl önce, 14 Şubat 1075’de Sultan Alparslan’ın komutanlarından Melik Ahmet Danişment Gazi tarafından fethi ve geçtiğimiz günlerde yaşanan kar yağışı sonucu zarar gören çiftçilerimiz ile ilgilidir.
Tarihinde birçok isimle anılan şehrimizin bazı isimlerini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu isimler dahi, Amasya’mızın kültür, turizm ve eğitim şehri olduğunun en açık delilidir.
Medinet’ül-Hükema (Akıl ve hikmet sahiplerinin şehri)
Bağdâdü’r Rûm (Anadolu Beldelerinin Bağdadı)
Kubbet’ül-ülema (Alimlerin merkezi)
Turbetü’l-evliya (Evliyaların, türbelerin şehri)
Darü’n-Nasr (Nusret ve zafer merkezi)
Darü’l-izz (İzzet ve mutluluk şehri)
Kasru’s-Selatin (Padişah köşklerinin bulunduğu şehir)
Darü’l-Fütuh (Fetihlerin çıkış yeri) ayrıca Osmanlı döneminin en şanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim Han’ın bu şehirde doğmasından dolayı SELİMİYE ismi ile de anılmıştır.
Yavuz Sultan Selim’den önce, II. Murat veya koca Murad ismiyle anılan, Fatih Sultan Mehmed’in babası, 6. Osmanlı Padişahı da 1404 yılında Amasya’da doğmuştur.
Amasya’da Şehzadelik yaptıktan sonra, 24 milyon km²’ye, 3 kıtaya ve 7 denize hükmeden Osmanlı İmparatorluğuna Sultanlık yapmış padişahlarımız şunlardır.
Yıldırım Bayezid Han, Çelebi Mehmet Han, II. Murad Han, Fatih Sultan Mehmet Han, II. Bayezid Han, Yavuz Sultan Selim Han ve III. Murad Han’dır.
Ayrıca Amasya’mızda 5 Şehzade, Şehzadeliklerini Amasya’da geçirmiş fakat Osmanlı tahtına oturamamışlardır. Bunlar, Kanuni Sultan Süleyman’ın iki oğlu, Şehzade Mustafa ve Şehzade Bayezid, II. Murad Han’ın oğulları, Şehzade Ahmet ve Şehzade Alaattin ile II. Bayezid Han’ın oğlu Şehzade Ahmet’tir.
Amasya’mız bu tarihi geçmişi ile kültür Turizm ve Eğitim Şehirlerinin başkenti olmaya aday bir vilayettir.
14 Şubat 1075’te Melik Ahmet Danişment Gazi tarafından fethedilen Amasya’mızda, Danişmendoğlu egemenliği kurulmuş, bu dönem 100 yıl kadar sürmüştür.
1175 tarihinde, Selçuklu Sultan II. Kılıç Arslan Danişmendliler egemenliğine son vererek, Amasya’mızda SELÇUKLU dönemi başlamıştır.
1237 yılında Anadolu Selçuklu Hükümdarı II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Ferruh bin Selçuk tarafından Burmalı Minare Camii yapılarak, Fatih’in, Yavuz’un, Kanuni’nin de içinde olduğu birçok şanlı Padişahımızın namaz kıldığı camii açılmıştır.
1386 yılında Şehzade Yıldırım Bayezid, Amasya’yı Osmanlı topraklarına katmıştır.
Bu tarihten itibaren, medeniyetlere beşiklik yapmış, Osmanlıya ikinci defa kuruculuk yapmış, Cumhuriyetin besmelesinin çekildiği, Şehirlerin şehzadesi, şehzadeler diyarı, günümüz tarihinde Sevgililer Günü anlayışına zıt, Ferhat-Şirin gibi kutsal aşkların yaşandığı, alimler-ulemalar, Şehitler-Şühedalar, Evliyalar-Türbegahlar mekânı Anadolu’nun incisi, mümbit vatan toprağı Amasya’mız bizlere emanet edilmiştir.
Emanetin değerini bilmeyi, kıyamete kadar bu bilinçle Amasya’mıza hizmet etmeyi Allah’ım bizlere ve gelecek neslimize nasip etsin” dedi.
Üst üste gelen zamlarla ilgili devletin aldığı tedbirlerin takdire şayan olduğunu da söyleyen AK Parti Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil, “Son günlerde pahalılığa çare olabilme adına devletimizin aldığı tedbirler takdire şayan seviyelerdedir.
Gıda da %8 olan KDV’nin %1’lere indirilmesi Kimyevi Gübrede Tarım Kredi Kooperatifimizin %30’a varan indirimler yapması, halkımıza ve çiftçimize artı yönde yansıyacaktır. İnşallah” dedi.
Geçtiğimiz günlerde meydana gelen yoğun kar yağışından dolayı zarar gören seralarla ilgili Tarım Bakanlığı ve Genel Müdürlüklerde çalışmaların yapıldığını da söyleyen AK Parti Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil, “Ayrıca geçtiğimiz günlerde Amasya tarihinde hiç şahit olmadığımız kar yağışı sonucu seracılarımız büyük zarar görmüştür.
Sağ olsun Sayın Valimiz derhal devreye girerek Tarım İl Müdürlüğümüze kısa bir zamanda Hasar Tespit Raporlarını köy köy, şahıs şahıs oranları belirleyerek bakanlığımıza gönderdiler.
Hasar Tespitinin çok kısa zamanda gerçekleştirilmesinden dolayı buradan sayın Valime, Sayın İl Müdürüme ve raporları tanzim eden tarım İl Müdürlüğü çalışanlarına yürekten teşekkür ederim.
Amasya’mız ülke tarımsal üretimde öndeki şehirlerimizdendir. TÜİK 2020 tarımsal üretim değeri 4,7 milyar TL.’dir.
İlimizde sera olarak nitelediğimiz örtü altı üretim alanı 5.202 dekar olup, %80’i çelik iskeletli %20’si ahşap iskeletlidir.
Kar yağışı, 54 köy ve mahallede, 737 üreticimizi etkilemiş, zarar görmelerine sebebiyet vermiştir.
Hasar raporları Tarım Bakanlığımızda ilgili Genel Müdürlüklerde, ülke çapında kar yağışından zarar gören diğer illerimiz evraklarıyla birlikte işlem yapabilmek için uzman arkadaşlar tarafından gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
Domates fide dikiminin de yaklaştığının farkındayız, bugünler tek konumuz, çiftçilerimize, seracılarımıza destek için, zararlarını hafifletebilme adına, devletin gücünü yanlarında hissetmelerini sağlamak.
Bunun için Valimiz, Vekil arkadaş, İl Başkanımız, Tarım İl Müdürümüz ve Çalışma arkadaşlarıyla saat mefhumu gözetmeden elimizden geleni yapma gayretindeyiz.
Allah’ım halkımızı, üreticimizi, köylümüzü ve çiftçilerimizi böyle afatlardan korusun, muhafaza eylesin” ifadelerini kullandı.