reklam
reklam
38,1200 %0.08
43,4679 %0.98
4.020,58 % 1,65
83.705,35 %-1.846
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM Coğrafya uzmanı: "Kuzey Anadolu Fayı 1943’te büyük ölçüde enerjisini boşalttı"

Coğrafya uzmanı: "Kuzey Anadolu Fayı 1943’te büyük ölçüde enerjisini boşalttı"

Haberleri

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, 4,6 büyüklüğündeki Taşova depremini değerlendirerek, "1943 yılın Lâdik merkezli büyük bir deprem yaşandı. Bu depremde Orta Karadeniz bölümünde Kuzey Anadolu Fayı büyük ölçüde enerjisini boşalttı. Bu sahada çok büyük bir deprem olacak demek çok doğru bir yaklaşım olmaz" dedi. 
Amasya’nın Taşova ilçesinde meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki deprem Samsun’da da hissedildi. Bu deprem akıllara, "Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki şehirlerde deprem olacak mı, olursa etkileri nasıl olur?" sorularını getirdi. 
Depremle ilgili değerlendirmelerde Doç. Dr. Muhammet Bahadır, "Deprem dediğimiz olay çok büyük bir doğal afettir. Ülkemiz aktif tektonik hatlar üzerinde yer alan bir ülke durumundadır. Ülkemizin birçok yeri deprem açısında risk barındırıyor. Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı ve Batı Anadolu Fay zonları başta olmak üzere, çok büyük ölçekli depremler yaşayabiliyoruz. Son yaşanan Taşova depremi ise küçük ölçekli bir depremdir. Ortaya çıkarmış olduğu ise küçük bir enerji birikimidir. Burada önemli olan nokta ise ’Kuzey Anadolu Fayı’nın bu segmentinde büyük bir deprem olur mu?’ sorusunu akıllara getiriyor. 1943 yılın Lâdik merkezli büyük bir deprem yaşandı. Bu depremde Orta Karadeniz bölümünde Kuzey Anadolu Fayı büyük ölçüde enerjisini boşalttı. Kuzey Anadolu Fayı’nın şöyle bir özelliği var: Kronolojik bir deprem silsilesi görüyoruz. Bu sahada çok büyük bir deprem olacak demek çok doğru bir yaklaşım olmaz. Türkiye’nin her an her bölgesinde belirli bölgelerimiz hariç, büyük bir deprem yaşama ihtimalimiz var. Şu an elimizdeki mevcut teknolojik verilere bakıldığında depremin yeri ve zamanını maalesef net olarak belirlemek mümkün değil. Onun için yapabileceğimiz en önemli şey, depreme hazırlıklı olmalıyız. Bunun için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yaptığı önemli bir çalışma var. Samsun geneline baktığımızda 2 bin 188 riskli yapı var. Bu oldukça yüksek bir rakam. Normalde şehirlerimizi kentsel dönüşüme sokuyoruz. Eski binalarımızı yıkıyoruz. Yerine yenisini yapıyoruz. Bu oldukça maliyetli bir iş. Bu nedenle yapacağımız binaları kuralına ve kanuna uygun olarak yaparsak, binaların hem ömrü uzayacak hem de deprem gibi doğal afetlerden etkilenme oranı azalacaktır" diye konuştu. 
 

KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *