Sektörde kaliteden ödün vermeyen Orkide İş Elbiseleri ve Perdecim firma sahibi Adnan Şeker, gazetemize işletme faaliyetler hakkında bilgiler verdi.
Merzifon’da doğan, büyüyen ve iş hayatına burada atılan 3 çocuk babası Adnan Şeker,1987 yılında Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıt olduğu zamandan bugünlere kadar kendi firması ile hizmet vermeye devam ettiğini dile getirdi.
Dünden bugüne ticaret hayatı hakkında bilgiler aldığımız Adnan Şeker, “İlk işletmemizi Orkide Çeyiz olarak kurduk. Döner taşta babamızdan kalan küçük bir dükkânımız vardı. Daha sonra Hacırahat caddesine taşındık. Kendimizi büyüterek 550 metrekarelik mağazaya ulaştık. Orkide Halk Pazarını kurduk. Merzifon vatandaşımıza, çevre il ve ilçelerinde yaşan vatandaşlarımıza en iyi hizmeti sağlamaya çalıştık. Orkide Halk Pazarı olarak giyim üzerine ağırlıklı hizmet verdik. İşletmemizde bir ailenin ne ihtiyacı varsa biz onu karşılayacak her ürünü sağlıyorduk. Bebek giyimi, çocuk giyimi, bayan giyimi, spor giyim, klasik giyim, erkek giyimi üzerine ürünlerimiz bulunmaktaydı. Ayrıca Rodi, Lescon, Süvari gibi şuandaki en ünlü markaların biz o zamanlar Merzifon’da yaklaşık 14 sene bayiliğini yapıyorduk. Mağazamızda giyim ve iç giyim olarak biz de her şey mevcuttu. Son zamanlarda bölgede kurumsal firmaların çoğalmaya başladığı zaman insanlarımızda marka tutkunluğu ağır bastı. Giyim alanında kurumsal firmaları ile fiyat ve çeşitlilikte rekabet etmek çok zor olacağını düşündük. İşlerin yavaşlayacağını ve pastanın daha da bölüneceğini anlayınca giyim alanını bırakma kararı aldık. O zamanlarda da perde satışımız vardı. En güzel seçenek perde olarak gördük. Perde ve ev tekstil üzerine hizmet vermeye devam ettik.”dedi.
Bölgede iş kıyafet satışının olmaması üzerine sektöre atıldığını söyleyen Adnan Şeker, “Ticarette araştırmayı seven bir insanım. Bu bölgede olmayan, yapılmayan bir iş seçmek istedim. İş kıyafetlerinde rekabet çok da bizim bu bölgede olmayan bir işti. Bölgemizde bulunan fabrikaları, diğer iş yerlerini, büyük ve küçük ölçekli kurumsal veya kurumsal olmayan firmaları dolaştım. Ve sektörle ilgili bilgi alışverişinde bulundum. Genel bilgiler toparladım. Bu genel bilgilerin ışığı altında geçmişten gelen 40 yıllık tecrübemi katarak bu işi hamurlaştırdım. Ortaya iş kıyafetleri yapabileceğimin kararı çıktı. Yaklaşık 6 senedir de iş kıyafetleri üzerine işler yapmaktayım. Aşağı yukarı 70 civarında küçük veya büyük olmak üzere fabrika, kurumsal firma ve belediyelere hizmet sağlıyoruz. Merzifon dışında Amasya, Suluova, Osmancık içerisindeki kurumsal ve kurumsal olmayan işletmeler ile çalışıyoruz. Çorum’daki fabrikalardan talep geliyor. Oralarla da görüşme içerisindeyiz. Çalıştığımız birçok firma şu anda bizden memnundur. Bu zamana kadar herhangi bir sıkıntı çıkmadı.”dedi.
Kurumsal veya kurumsal olmayan birçok işletmenin iş kıyafetlerinin satışını gerçekleştirdiğini dile getiren Şeker, “Fabrikalarda çalışan işçinin pantolon, tişört, gömlek, mont, kaban, sweatshirt, yelek ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bunları yaparken de tabi bir kısmını kendi bünyemiz altında bir kısmını fason firmalarda iş yaptırıyoruz. Dolayısıyla her ikisini karıştırdığımız zamanda ortaya güzel ve kaliteli bir iş çıkıyor. Mağazamızda sadece fabrikada çalışan işçilerin kıyafeti yok. Yanı sıra restoran ve lokantalarda çalışan aşçı, şef garsonların yelek, gömlek, pantolon, önlük, papyon satışımız bulunmaktadır. Yeni tip özel güvenlik iş kıyafetleri, sağlık personel kıyafetleri, doktor önlükleri, sağlık lisesinde okuyan öğrenciler için staj önlükleri, işçi tulumlarımız, arıcılık ve besicilik yapanların kullandığı tulumlar, belediyede çalışan işçi yelekleri, mühendis yeleklerimizin satışı yapılmaktadır. Zabıta kıyafetlerini ise bir firma ile çalışıyoruz.”dedi.
İşçi kıyafetlerinde yazlık ve kışlık olarak fiyatların değiştiğini söyleyen Adnan Şeker , “Kullandığımız ürünlerin %60’ı pamuktur. Çünkü pamuğun özelliği çalışan işçinin kullandığı kıyafetteki terleme oranını düşürür. İş terlediği zaman pamuk emdiği için işçi çalışırken rahatsız olmaz. Polyester ürün kullanılırsa işçi çalışırken terlediği zaman naylon olduğu için koku yapar ve işçi rahatsız olur. O yüzden biz yaptığımız tüm ürünlerde pamuk ağırlıklı ve pantolonlarda da pamuk ağırlıklı çalışıyoruz. Piyasada dolar yükseliyor. Kumaş fiyatları da doğal olarak artıyor. Şu anda Türkiye ve dünyadaki pamuk ihtiyacının olduğunu düşünürsek fiyatlara büyük bir etken oluşturuyor. Piyasadaki bu hareketlenmeler doğrultusunda düşünürsek firmaların logo işlemeleri dahil fiyatlarımız yazlık tişört 45 TL, pantolon 65 TL, çeliş iş ayakkabımız 90TL şeklindedir. Kışlıklarda fiyatlarımız değişiyor. Bazı firmalar sweat üzerine polar kullanıyor. Bazı firmalarda alt üst takım mont ve pantolon ihtiyaçları oluyor. Bu kıyafetlerde ise logo çalışması dâhil uzun kollu sweat 50 TL, polar mont 75 TL, ayakkabımız 90 TL, mont pantolon takım olarak 260 TL şeklindedir.”ifadelerini kullandı.